Læs også:

Close

Valdemarsdag: På denne mærkedag skal du hejse Dannebrog

Kultur  | 

Dannebrog, vores elskede flag og ikke mindst nationalsymbol nummer ét! ‘Danmarks-Samfundet’ opfordrer alle til at flage mandag den 15. juni 2020. Find ud af, hvorfor ved at læse historien her

Vi i Danmark kan godt lide at vise vores røde og hvide flag frem, der i øvrigt er verdens ældste nationalflag. Der er mange grunde til, at vi ofte hejser flaget – fødselsdage, påske, Grundlovsdag og mange flere. Nu giver vi dig endnu en anledning til stolt at kunne hejse flaget. Mandag den 15. juni 2020 er det nemlig ‘Valdemarsdag’, og det skal markeres med med vores alle sammens Dannebrog.

Hvad er mere dansk end Dannebrog og blå himmel? (Foto: PR)

Det startede i 1219 …

Den 15. juni 2019 stod hele Danmark på den anden ende. Årsagen var, at Danmarks nationalsymbol Dannebrog kunne fejre 800 års jubilæum. I år skal denne særlige mærkedag bestemt heller ikke glemmes.

Vidste du
Danmarks flag kaldes for Dannebrog, hvad der betyder danernes fane eller rødfarvet fane. Dannebrog er rødt med et hvidt kors, der når til siderne af flaget.

Udfra beretninger fra Lyndanise i Estland i 1219 skulle Dannebrog ifølge sagnet været faldt ned fra himlen under et af Valdemar Sejrs korstog. Her greb kong Valdemar 2. det, lige før det ramte jorden – og derefter sejrede den danske hær, fortæller sagnet, der dog blot er én blandt mange historier om flaget. Siden 1913 har Valdemarsdag været en national mærkedag som danskerne har værnet om. Dagen er hvert år blevet markeret med salg af både stor og små Dannebrogsflag, hvilket bliver finansieret af ‘Danmarks-Samfundet’.

Valdemarsdag – Vi skal fastholde en gammel tradition

‘Danmarks-Samfundet’ opfordrer alle til at hejse Dannebrog på alle landets flagstænger den 15. juni 2020. Udover at det skal markere en meget særlig dag i danmarkshistorien, skal flagdagen samtidig også ses om en manifestation, der skal vise sammenhold i en krisetid.

Vidste du
Står du i nærheden af en flagstang, mens Dannebrog skal enten op eller ned, bør du ifølge forskrifterne altid have front mod de rødhvide farver.

–  Normalt arrangerer ‘Danmarks-Samfundet’ flagfester i godt 20 større byer landet over. Her bliver der overrakt flag og faner til de foreninger og organisationer, der har ansøgt. Samtidig er der taler for flaget samt masser af underholdning. I enkle byer bliver der endda afholdt festgudstjenester i forbindelse med festlighederne, fortæller organisationens landsformand Erik Fage-Pedersen.

‘Danmarks-Samfundet’ opfordrer alle til at flage mandag den 15. juni 2020. (Foto: Unsplash)

Så op med flaget – kip med flaget – og ønsk Dannebrog og Danmark og hinanden tillykke med vores smukke symbol og flag. Lad mandag den 15. juni 2020 blive en flagdag og en fin 801 års fødselsdag. For Dannebrog symboliserer det forpligtende og identitetsskabende fællesskab. Det som vi alle har brug for …

 

Kilde: Danmarks-Samfundet

 

Læs også: 20 ting, vi elsker ved Danmark

Danmark dansk flag dannebrog (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·