Læs også:

Close

NEWS: Forskere beder om hjælp til at spotte marsvin

Nyheder  | 

Forskere beder om hjælp til at spotte marsvin · Regeringen genåbner dele af sundhedsvæsenet · Dansk opskrift på nødrespirator er klar alle i verden · Kristus-statuen i Rio de Janeiro hædrer sundhedspersonale i hele verden · Pandaer begynder at parre sig under coronavirus · Ambulancer holder i lang kø til hospitalet uden for Moskva · AAU-forskere undersøger digitale eksperimenter under coronaudbruddet · USA registrerer et fald i dødsfald hos coronapatienter · Dagens billede: Piloter fra Roskilde udførte smuk hyldest til sundhedspersonalet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Forskere beder om hjælp til at spotte marsvin

I 2019 bad SDUs biologer fynboerne om hjælp til at rapportere observationer af marsvin. I år bliver projektet udvidet, så endnu flere danskere kan være med. ‘Fyn finder marsvin’ er et Citizen Science projekt på SDU, som afvikles i samarbejde med Fjord&Bælt i Kerteminde.

Projektet fik sidste år stor opbakning fra interesserede borgere, der ville hjælpe forskerne til at lære endnu mere om marsvinets færden i danske farvande. De foreløbige resultater viser, at der lever mange marsvin omkring Fyn, og at de fleste fødsler tilsyneladende sker i juni måned.

Alle interesserede kan i 2020 være med til at hjælpe forskerne ved at downloade appen Marine Tracker ved, hvor man kan rapportere sine observationer af marsvin.

– Danskernes observationer vil bl.a. give os viden om, hvad marsvinene laver til daglig, og hvor de opholder sig, når de skal føde. Det vil bidrage til at beskytte arten og deres levesteder, siger biolog og hvalekspert Magnus Wahlberg, SDU. Det skriver Ritzau.

Projektet ‘Fyn finder Marsvin’ er et Citizen Science projekt på SDU, hvor danskerne rapporterer observationer af Marsvin. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Sæler holder også vinterferie

Regeringen genåbner dele af sundhedsvæsenet

Sundhedsvæsenet begynder at øge aktiviteten igen, når påskedagene er ovre. Det har regeringen sent mandag aften nået til enighed om med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og De Praktiserende Læger (PLO). Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Den seneste prognose fra Statens Serum Institut viser, at tiltagene har haft den tilsigtede effekt, og at epidemien vil få et andet og mere langstrakt forløb. Derfor er der behov for, at det danske sundhedsvæsen i højere grad kan tage sig af både COVID-19 patienter og af patienter med andre sygdomme på både det somatiske og det psykiatriske område, står der i pressemeddelelsen.

Der gøres også klar til mere aktivitet hos de alment praktiserende læger og opfordringen til borgerne er at kontakte deres praktiserende læge i samme omfang som tidligere. Det skriver Jyllands Posten.

Læs også: Få svar på 7 populære spørgsmål om corona-virusset, der bekymrer dig

Dansk opskrift på nødrespirator er klar alle i verden

Frygten i Danmark og resten af verden er, at der ikke er nok respiratorer, der er så afgørende for at redde de mest syge af Corona-virussen. Nu har forskningsgruppen The Respiratory and Critical Care Group (RCare) på Aalborg Universitet (AAU) i samarbejde med en række industrielle samarbejdspartnere arbejdet på højtryk de seneste par uger for at udvikle en nødrespirator, der kan imødekomme den alvorlige mangel på respiratorer under corona-pandemien. Resultatet er nu klar til deling i Danmark og resten af verden.

Forskerne lægger alle specifikationer om respiratoren ud på nettet frit tilgængeligt for alle i verden, der ønsker at producere den. Og det kan gå stærkt. Fordelene ved denne nødrespirator er nemlig, at den kan produceres af industrikomponenter, som er tilgængelige stort set over alt. Den er relativ enkel og billig at producere, og den har de samme nødvendige funktioner som en traditionel respirator, men er ikke så kompleks og højteknologisk i produktion og anvendelse. Det skriver Ritzau.

Alle specifikationer til produktionen af nødrespiratior lægges ud på nettet frit tilgængeligt for verden. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Radikal ændring af Storbritanniens håndtering af corona-pandemien

Kristus-statuen i Rio de Janeiro hædrer sundhedspersonale i hele verden

Den verdenskendte Kristus-statue i Rio de Janeiro blev påskedag brugt til at ære de læger og sygeplejersker, som verden rundt kæmper mod covid-19-pandemien. Her blev billeder af sundhedspersonale og flag fra store dele af verden projiceret op på den 30 meter høje Kristus-statue.

Læs også: NEWS: Apoteker opfordrer til betaling med kort

Røde Kors giver madkuponer til hjemløse

Hjemløse er ekstra pressede under corona-krisen. Derfor giver Røde Kors nu madkuponer til hjemløse i København, Slagelse, Odense, Aarhus og Aalborg. Kirkens Korshær står for uddelingen.

– Vi ved, at det er et af de mest akutte behov lige nu. Hjemløse er ekstra pressede, fordi de mangler indtægter. Derfor er vi glade for, at vi i samarbejde med andre organisationer kan hjælpe med et måltid, forklarer Marie-Louise Gotholdt, national chef i Røde Kors.

Røde Kors har modtaget 500.000 kroner fra Social – og Indenrigsministeriet som en del af regeringens corona-nødhjælpspakke. Det er en del af disse penge, som nu forvandles til i alt 7.000 måltider til hjemløse. Kuponerne kan veksles til udvalgte måltider i 7-Eleven. Det skriver Ritzau.

Hjemløs, fattig
Corona nødhjælpspakke til Røde Kors bliver til 7.000 måltider til hjemløse. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Antallet af unge hjemløse fordoblet på otte år

Pandaer begynder at parre sig under coronavirus

Ligesom halvdelen af Jordens befolkning har de to pandaer Ying Ying og Le Le i Hong Kong kun haft hinandens selskab, siden coronavirussen fik klodens lande til at lukke sammen og gæsterne til at blive væk fra dyreparken. Og ligesom par mange andre steder har de fået det bedste ud af tiden.

Nu kan parken vise fotos af de to, der giver hinanden et ukarakteristisk kram, fri for turisternes beskuende øjne. Pandaer er ikke sådan til at få til at reproducere sig selv, specielt ikke når de er i fangenskab. Men dyrepasserne så til deres store glæde, at de to begyndte at udvise interesse i hinanden gennem den korte forårsparringssæson.

Nu er det så op til eksperterne at vente på Ying Yings graviditet. Det kan vise sig at vare noget tid, for det kan kun ske 14 til 17 dage før selve fødselen. Det skriver B.T.

To pandaer kommer til Danmark (Foto: Unsplash)
Pandaer er svære at få til at reproducere sig under fangeskab, men nu viser de interesse for hinanden. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Tysk zoo vil kurere deprimeret panda med sex

Ambulancer holder i lang kø til hospitalet uden for Moskva

For tre uger siden erklærede de russiske myndigheder, at de havde smitten under kontrol. Men så sent som fredag måtte Moskvas borgmester Sergej Sobyanin erkende, at byen blot befinder sig ved foden af bjerget, hvad angår antallet af smittede. Med kun 20.000 sengepladser til rådighed er der derfor grund til bekymring.

Og hvor stor udfordringen reelt er, synliggøres nu af en række billeder fra forstaden Khimki 30 kilometer fra Moskva, hvor en lang kø af ambulancer ventede i timevis på at aflevere syge patienter.

Ifølge myndighederne gør landets hospitaler dog alt, hvad de kan, for hurtigt at kunne indlægge nye patienter. Og processen bliver hele tiden forbedret, lyder det. Myndighederne mener derfor ikke, at situationen ved Khimki vil være et tilbagevendende problem. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Sygeplejerskestuderende vil hjælpe i coronakrise

AAU-forskere undersøger digitale eksperimenter under coronaudbruddet

COVID-19 har omdannet de danske universiteter til et eksperimentarium, hvor den traditionelle undervisning ikke længere kan gennemføres og derfor skal afvikles digitalt. Og det skete bogstavelig talt over natten. Der var ikke tid til indfasning, ingen test eller pilotprojekter. Alt skulle ske nu. Derfor er corona-situationen et enestående og unikt udgangspunkt for en undersøgelse af digital transformation af uddannelsessektoren, og det vil forskere fra Center for IT ledelse på Aalborg Universitet (AAU) nu undersøge med finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF).

Digitalisering sker som oftest gradvist og skridt for skridt. Ved at bruge den meget pludselige omstilling under coronaudbruddet som udgangspunkt kan forskerne få en unik indsigt i de mange digitale eksperimenter, idéer og initiativer som den accelererede digitale transformation sætter i gang, og i sidste ende konkludere, om det åbnede op for en permanent digital revolution på landets universiteter. Det skriver Ritzau.

Coronaudbruddet kan få forskerne til at få en unik indsigt i de mange digitaliserede eksperimenter. (Foto: Ritzau)

Læs også: Instagram opsummerer: Sådan føles det at arbejde hjemmefra

USA registrerer et fald i dødsfald hos coronapatienter

Det seneste døgn har der været et fald i antallet af døde coronapatienter i USA i forhold til døgnet inden. 1.469 personer er, ifølge tallene fra Johns Hopkins University, døde i tidsrummet fra klokken 05.00 søndag til klokken 05.00 mandag dansk tid.

I den tilsvarende periode i det forrige døgn var der 1911 dødsfald. Dermed er der sket et fald i antallet af registrerede dødsfald på 24 timer på 23 procent. Samlet er 22.073 døde i USA, mens antallet af smittede mandag morgen lyder på 556.044. Det er omkring 26.000 flere end søndag morgen. Der regnes dog med et stort mørketal. Det skriver Jyllands Posten.

sygehus hospital intensivafdeling læge afdeling (Foto: Pexels)
14.69 personer er på ét døgn omkommet som følge af coronavirus i USA. (Foto: Pexels)

Dagens billede: Piloter fra Roskilde udførte smuk hyldest til sundhedspersonalet

 

· Mere fra samme kategori ·