Læs også:

Close
det kongelige teater, ballet, forestilling, gallaforestilling, fødselsdag

NEWS: Det Kongelige Teater gav digital fødselsdagsgave til Dronningen

Nyheder  | 

Det Kongelige Teater gav digital fødselsdagsgave til Dronningen · Regeringen har fastsat retningslinjerne for genåbning af flere erhverv i dag · Biblioteker åbner op for ‘bøger to go’ · Elforbruget afslører hvilke brancher der er hårdest ramt under krisen · Genåbning af erhverv betyder forskellen mellem liv og død for virksomheder · Forfatteren Cecil Bødker er gået bort · Behov for retningslinjer for erstatning ved corona dødsfald hos personale · Golfbane er blevet udsat for hærværk · Dagens video: Historisk stjernespækket digital corona-støttekoncert ‘One World: Together at Home’ indsamler knap en milliard danske kroner

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Det Kongelige Teater gav digital fødselsdagsgave til Dronningen

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s 80-års fødselsdag skulle blandt andet have været fejret med en gallaforestilling på Gamle Scene tirsdag 14. april. Men da gallaforestillingen måtte aflyses – sammen med de øvrige arrangementer i anledning af fødselsdagen – har teatret overbragt en digital gave til Dronningen.

Gaven bestod af en DVD med optagelser af to af de indslag, som skulle have været en del af gallaforestillingen: en nykomponeret fanfare af Frederik Magle og Georges Balanchines ballet Ballo della Regina. Men da Det Kongelige Teaters ansatte – ligesom alle andre offentligt ansatte – arbejder hjemmefra, har de medvirkende musikere måttet indspille fanfaren hver for sig derhjemme. Fanfaren er derefter blevet klippet sammen af teatrets teknikere til den version, som Dronningen har fået overrakt.

Den Kongelige Ballet havde som særligt indslag til gallaforestillingen sikret sig rettighederne til i denne sæson for første gang i Danmark at opføre George Balanchines Ballo della Regina (Dronningens bal) fra 1978, ledsaget af balletmusikken fra Verdis opera Don Carlos. På denne måde håber Det Kongelige Teater at kunne medvirke til at festligholde fødselsdagen på trods af den aflyste gallaforestilling. Det skriver Ritzau.

det kongelige teater, ballet, forestilling, gallaforestilling, fødselsdag
Det kongelige Teater har givet Hendes Majestæt en digital fødselsdagsgave af nykomponeret fanfare og ballet. (Foto: Henrik Stenberg)

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i april 2020

Regeringen har fastsat retningslinjerne for genåbning af flere erhverv i dag

Fra i dag genåbner en række erhverv igen og regeringen fremlagde på et pressemøde i går søndag de nye retningslinjer for, hvordan frisører, tatovører og andre liberale serviceerhverv kan åbne igen, på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

I et nyt notat fra Erhvervsministeriet er de mere konkrete retningslinjer uddybet. Der må ikke være mere end én ansat eller kunde pr. 4 kvadratmeter i salonen. Derfor kan det være nødvendigt at have færre på arbejde eller arbejde i skiftehold. En kørelærer må kun have én elev i bilen.

Man skal vaske hænder eller bruge håndsprit efter hver kunde, og hvis man har hostet eller nyset. Alle redskaber skal også rengøres efter hver kunde. Og hele butikken skal gøres grundigt ren efter en fast plan, med fokus på blandt andet. dankort-automater, lyskontakter og toiletter. Hvor ofte, det skal ske, fremgår ikke, og retningslinjerne er også anbefalinger, ikke lovkrav.

Følgende erhverv fra mandag 20. april åbner igen op for kunder:
 • Frisører
 • Fysioterapeuter
 • Kiropraktorer
 • Ergoterapeuter
 • Osteopater
 • Kliniske Diætister
 • Fodterapeuter
 • Optikere
 • Psykologer
 • Tandområdet, herunder kliniske tandteknikere, tandlæger og tandplejere
 • Høreområdet
 • Private hospitaler og klinikker
 • Skønheds- og massageklinikker
 • Kropsplejeklinikker
 • Spaklinikker
 • Tatovører og piercingklinikker
 • Øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder, og solarier.
 • Køreskoler

Butikker kan i øvrigt fortsætte med at holde åbent, som de har gjort hidtil, men storcentre skal stadig holde lukket, frem til i hvert fald 10. maj. Det skriver TV 2 og Finans.

frisør, behandling, hår, frisure
Frisører er blandt de erhverv der i dag igen slår dørerne op for kunder. (Foto: Unsplash)

Læs også: Interview: Stjernefrisører giver alle kvinder mulighed for at få A-list-hår

Biblioteker åbner op for ‘bøger to go’

Den aktuelle hverdag under coronakrisen har budt på uventet fritid i kalenderen og altså god tid til læsning. Men for mange er problemet imidlertid, at de kommunale biblioteker holder lukket for tiden.

Men bibliotekarerne i Gribskov Kommune i Nordsjælland agter at sætte det skrevne ord frit og indfører fra i dag ‘bøger to go’. Borgerne kan bestille bøger via kommunens hjemmeside og afhente dem i en pose foran et af kommunens tre biblioteker i Helsinge, Græsted og Gilleleje.

– Selvom det først var i går, vi gik i luften med to go-poserne, så har der allerede været rigtig mange henvendelser. Så vi tror på, vi rammer et tørt sted med tilbuddet her til folk, der gerne vil have bøger i hænderne igen, siger Connie Trolle, der er bibliotekar på Gribskov Bibliotekerne.

Man bestiller bogposen ved af udfylde en formular på bibliotekernes hjemmeside. Biblioteket sender en mail med et nummer og et fast afhentningstidspunkt, når bogposen er klar. Det skriver Tv 2.

bibliotek, bibliotikar, bøger, bog
Hos Gribskov Kommune i Nordsjælland kan borgerne bestille bøger via bibliotekernes hjemmeside og afhente dem i en pose foran et af kommunens tre biblioteker. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Hacket på bibliotek: Fik stjålet 165.000 kr.

Elforbruget afslører hvilke brancher der er hårdest ramt under krisen

Corona og nedlukning af dele af samfundet har ført til et fald i Danmarks elforbrug på ca. 7 procent. Men bag totaltallet er der brancher med fald på op til 45 procent. ”Kultur & Fritid”, ”Undervisning” og ”Hotel og restaurationer” oplever størst nedgang.

Coronakrisen og nedlukning af dele af samfundet fortsætter med at kunne aflæses i danskernes totale elforbrug. Siden regeringens beslutning om at lukke dele af samfundet, er det totale forbrug faldet cirka syv procent – det tal har ligget stabilt siden midten af marts.

For at hjælpe flere myndigheder med at overvåge konsekvenserne af Corona har Energinet de seneste uger opgjort og fulgt elforbruget i en række brancher og underkategorier. Faldet i den samlede ‘Servicesektor’, hvor blandt andet kultur, hoteller og skoler falder ind under, er hårdest ramt med en nedgang på samlet set 15 procent. ‘Landbrug og gartnerier’ har i samme periode, fra 2. marts til 5. april, oplevet et fald på cirka 10 procent, mens elforbruget i ‘Husholdninger’ er steget med godt 2 procent som følge af de mange hjemmearbejdspladser. Det skriver Ritzau.

elforbrug, el
Elforbruget viser også at ‘Servicesektoren’ er hårdest ramt. Pile viser nogle af de politiske beslutninger og anbefalinger, som har ført til det faldende elforbrug. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Corona-virus: Færre uheld og et usædvanligt skadesbillede

Genåbning af erhverv betyder forskellen mellem liv og død for virksomheder

SMVdanmark er begejstret for aftalen om, at liberale erhverv som frisører og massører nu kan åbne igen. Det er rigtig godt for de tusindvis af små virksomheder – og hele Danmark, at de nu igen kan få gang i hjulene. Både virksomhederne og samfundet har tabt mange penge over de sidste uger.

– Beslutningen om, at vores frisører nu igen kan åbne, betyder forskellen mellem liv og død for rigtig mange af vores medlemsvirksomheder. Derfor er vi meget begejstrede for nattens aftale om at udvide den første fase af genåbningen af Danmark. Det har vi bedt om, siden det stod klart, at det var sundhedsmæssigt forsvarligt,  siger vicedirektør i SMVdanmark Jakob Brandt.

– Vi havde rigtig gerne set, at butikkerne i storcentrene var kommet med i genåbningen. Danskerne har vist, at de er gode til at omgås hinanden, så for mig er det vanskeligt at se, at det ikke skulle kunne lade sig gøre i en overdækket gågade eller i et bycenter,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark. Det skriver Ritzau.

jakob brandt, vicedirektør, smvdanmark
Jakob Brandt er glad for første del af genåbningen, men havde gerne set at centerbutikkerne også var kommet med. Foto: Ulrik Jantzen / BuroJantzen.com

Læs også: Få svar på 7 populære spørgsmål om corona-virusset, der bekymrer dig

Forfatteren Cecil Bødker er gået bort

Efter længere tids sygdom er forfatteren Cecil Bødker død. Hun blev 93 år gammel. Det oplyser familien i en mail til Ritzau. Her fremgår det, at hun havde sin mand og sine fire børn omkring sig.

Cecil Bødker er blandt andet kendt for de 14 børnebøger om den forældreløse dreng Silas – skrevet over en periode på 34 år – som både er blevet filmatiseret og skildret i en tv-serie. Forfatteren fra Fredericia skrev dog også en række noveller og romaner for voksne – ligesom med børnebøgerne omkring temaer som forandring og frigørelse. Det var dog digtsamlingen ‘Luseblomster’ i 1955, der var hendes litterære debut – dengang udgivet under navnet Cecil Skaar.

Cecil Bødker har gennem sin karriere modtaget et hav af priser og er på tillægslisten til litteraturkanon for folkeskolen sammen med andre forfattere som Astrid Lindgren, Benny Andersen og Ole Lund Kirkegaard. Det skriver DR.

Læs også: Vi har fået en snak med forfatter Lotte Kaa Andersen

Behov for retningslinjer for erstatning ved corona dødsfald hos personale

En 36-årige mandlig sosu-assistent, som arbejdede på Bispebjerg Hospital, er død efter at være blevet syg med COVID-19. Den afdøde har arbejdet med patientkontakt i en afdeling med COVID-19 smittede patienter.

– Det tragiske dødsfald aktualiserer desværre behovet for klare retningslinjer for, om offentligt ansatte har ret til erstatning, hvis de bliver smittet med COVID-19 på arbejdet, og efterfølgende får senfølger eller i værste tilfælde dør, fortæller formand i FOA Mona Striib.

FOA mener, at de nuværende retningslinjer lægger en urimelig bevisbyrde på personalets skuldre.

– Mange af vores kolleger udsætter sig for smittefare hver eneste dag. Det er en del af jobbet, der er blevet uhyggeligt aktuelt i den nuværende situation. Også af den grund, har vi brug for at få fastslået, at offentligt ansatte har ret til erstatning, hvis de bliver smittet med COVID-19, mener Mona Striib. Det skriver Ritzau.

maske, corona, coronavirus
Mona Striib, formand i FOA, mener der skal fastslåes klare retningslinjer for, om offentligt ansatte har ret til erstatning, hvis de bliver smittet med COVID-19 på arbejdet. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Sygeplejerskestuderende vil hjælpe i coronakrise

Golfbane er blevet udsat for hærværk

Ejer af Blokhus Golfcenter mener, at hærværket skyldes, at banen holder åbent i disse coronatider, hvilket har ført til strid mellem golfspillere.

En golfbanes green skal helst være grøn, lækker og indbydende. Det er den bare ikke for tiden ved ti af hullerne på Blokhus Golfcenter. For ved disse huller er der pludselig opstået store visne pletter, og golfcenterets ejer er ikke i tvivl om, hvad der er galt.

– Der er nogen, der har hældt Roundup ud på banen med vilje. Det er jeg helt sikker på, siger ejeren Dan Stage.

I modsætning til cirka 75 procent af landets øvrige golfbaner har Blokhus Golfcenter valgt at holde åbent i disse coronatider. Og det har ifølge Dan Stage givet interne gnidninger golfspillerne imellem, da nogle synes, at golfbanerne bør følge Dansk Golf Unions anbefalinger og holde lukket. Dan Stage mener derfor at dette kunne være motivet bag hærværket. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Øko-køerne kommer på græs uden publikum

Dagens video: Historisk stjernespækket digital corona-støttekoncert ‘One World: Together at Home’ indsamler knap en milliard danske kroner

 

· Mere fra samme kategori ·