Læs også:

Close
kultur, kulturguide, arrrangement, event, det kongelige teater, kgl extra, ballet, forestilling, digital

Kulturguide: Oplevelser i maj 2020

Kultur  | 

Kulturguiden for maj 2020 indeholder oplevelser i København, Aarhus og Odense samt øvrige byer

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige oplevelser i maj 2020, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i maj 2020 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

En anderledes kulturguide for maj

Denne måned er som den forrige også en hel del anderledes, end hvad vi havde forestillet os – og håbet på. Det gælder også for vores månedlige kulturguide. Efter hvad der kan føles som hundrede år indendøre, glæder vi os til, at kunne bevæge os udenfor og igen komme til at opleve, se og smage lidt på hvad vores fantastiske danske byer har at tilbyde. Men indtil da må vi nøjes med at opleve kulturen hjemme fra stuerne.

Derfor består denne særlige udgave af vores kulturguide af kulturelle oplevelser, du kan dykke ned i hjemme fra. Og hvis det skulle blive sådan, at vi igen må bevæge os ud og besøge forskellige arrangementer i byerne, så finder du også en guide til dette nederst på siden – en kulturguide helt som normalt. Men selvfølgelig med forbehold for aflysninger af de nævnte arrangementer, hvis de nuværende tiltag skulle blive forlænget.

 

Oplev kulturen hjemmefra

 

Oplev Dronningens digital fødselsdagsgave

kultur, kulturguide, arrrangement, event, det kongelige teater, kgl extra, ballet, forestilling, digital

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s 80-års fødselsdag skulle blandt andet have været fejret med en gallaforestilling på Gamle Scene. Men da den desværre måtte aflyses har teatret overbragt en digital gave til Dronningen – en DVD med optagelser af to af de indslag, som skulle have været en del af gallaforestillingen: en nykomponeret fanfare af Frederik Magle og Georges Balanchines ballet Ballo della Regina.

Det Kongelige Teaters ansatte har også arbejdet hjemmefra, og derfor har de medvirkende musikere måttet indspille fanfaren hver for sig derhjemme. Fanfaren er derefter blevet klippet sammen af teatrets teknikere til den version, som Dronningen har fået overrakt. Og denne særlige udgave, og ikke mindst vores Dronnings fødselsdagsgave, kan du nu også opleve.

Læs mere her.

Se kortfilm med ‘Karantænefilmene’

kultur, kulturguide, arrrangement, event, film, kortfilm, karamtænefilm, facebook

I alt 13 filminstruktører fra Danmark, Grønland og Færøerne er gået sammen, og har skabt et nyt fantastisk projekt til dig, her i karantæne tiden. De kalder det som tiden antyder ‘Karantænefilmene’. Hver dag lægger de en ny kortfilm op, på Facebooksiden ‘Karantænefilmene’, som en af instruktørerne har produceret.

Projektet er kort sagt en række kortfilm, der viser coronakrisens mange facetter på både rørende, eksperimenterende og humoristisk vis. En date over videochatten Zoom, en begravelse med afstand og afsprittede hænder, et øjebliksbillede af en forandret hverdag vi alle oplever. Da projektet har kørt siden starten af april, er der allerede en masse kortfilm at underholde sig med.

Læs mere her.

Det Kongelige Teaters onlineforestilling ‘Googleren’

kultur, kulturguide, arrrangement, event, forestilling, det kongelige teater

Det Kongelige Teater er klar med en ny onlineforestilling – ‘Googleren’. Oprindeligt havde forestillingen premiere i april, men da teatret fortsat må holde lukket, har dramatiker Julie Glargaard omskrevet stykket til en ny onlineforestilling.

‘Googleren’ sætter en barsk del af virkeligheden under lup med en monolog om en indholdsmoderator, hvis job er at overvåge vores digitale færden. Hvad der sker med et menneske, der dagligt skal rumme verdens ondskab og gennemse videoer af halshugninger, børneporno og tortur?

‘Googleren’ har online premiere den 5. maj, men kan efterfølgende også streames på KGL Xtra, indtil der igen åbnes op for teatret i traditionel forstand.

Læs mere her.

Online læsekredse læser ‘Hærværk’

kultur, kulturguide, arrrangement, event, læsning, klassiskere, bog

Du kender sikkert også til alle de kendte og klassiske romaner, man bare SKAL læse. Hvis du også mangler nogle af de romaner på listen, så har du mulighed for at komme med i en online læsekreds med fokus på netop klassiske romaner. Dokk1 afholder nemlig en online læsekreds, hvor der denne gang skal læses Tom Kristensens Hærværk fra 1930.

Det eneste der kræves for deltagelse er udover internetforbindelse er at have læst bogen. Har du ikke bogen på hylden, er det muligt at låne en ebogs- og lydbogsudgave på app’en eReolen. 

Læs mere her.

Forfattermorgen med Gyldendal

Med ‘Forfattermorgen – derhjemme’ får du hver hverdagsmorgen et skarpt interview med en aktuel forfatter direkte i dit Facebook-feed. Du kan i denne måned blandt andet møde Christian Bitz, Ditte og Louise, Kirsten Thorup og Poul Smidt. Det vil være værten Mikkel Fønsskov der interviewer og du kan være med og stille spørgsmål undervejs. Se hvornår de forskellige kan opleves live eller se eller gense alle ‘Forfattermorgen – derhjemme’ gennem linket.

Læs mere her.

Stream anmelderrost forestilling ‘Jeg løber’

forestilling, det kongelige teater, kgl extra

Den gribende og anmelderroste forestilling ‘Jeg løber’ ligger nu klar til at kunne streames – helt gratis. Forestillingen der handler om at miste et barn til kræft, gik for fulde sale på Det Kongelige Teater i efteråret 2017 og i foråret 2020, og nu får du altså mulighed for at se den rørende forestilling på KGL Xtra.

‘Jeg løber’ er baseret på journalist Anders Legarth Schmidts blog i Politiken om tabet af sin seksårige datter til kræften, og om hvordan han kan føle sig let, fri og stærk, når han løber.

Og løb det gjorde skuespiller Anders Juul, der alene på scenen løb 10 kilometer under hver forestilling, mens han gennemlevede hovedpersonens sjælerejse.

Læs mere her.

Oplev den intense læseoplevelse

7. maj. Gratis tilmelding. Aarhus Bibliotek.

kultur, kulturguide, arrrangement, event, læsning, klassiskere, bog

Hvis du er gået i stå med læsningen derhjemme, eller bare gerne vil blive en bedre og hurtige læser, så har nu muligheden for at komme til online workshop. 

Workshoppen består af et lille oplæg om læsning og læsestrategier, hvor du kan styrke dit fokus og flow når du læser. Gennem små øvelser eksperimenteres der med din egen læsning og du får tips til, hvordan du kan motivere din egen læsning. Samtidig kan du dele dine erfaringer og lære af andres, og måske ender det med at du bliver en hurtigere læser og samtidig får styrket din læseoplevelse.

Læs mere her.

Oplev museer fra hele verden med Google

Du kender helt sikker funktionen ‘streetview’ i Google Maps, hvor man kan bevæge sig rundt i alverdens gader og stræder, som var man der selv. Men vidste du, at du også kan komme indenfor? 

Når vi nu skal opleve kultur hjemme fra, så kan du opleve verden digitalt. Denne digitale oplevelse er resultatet af et omfattende samarbejde mellem 33 museer rundt omkring i verden og Google. Du kan se udstillinger gennem søge platformen Art & Culture gennem linket, og blandt andet tage et smut til New York og besøge Guggenhein-museet og deres udstillinger. Smart, ik?

Læs mere her.

 

Oplevelser i maj 2020 i København

Privat rundvisning med Tivolis chefgartner

25. maj. Pris 275 kroner. Tivoli, København. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event, tivoli, københavn

Tivoli er kendt for sit smukke blomsterflor og er i den grad en park, som er helt unik. Det kræver sit at passe de klassiske rosenbede ved koncertsalen, forårets tulipaner, den japanske have og samtidig bevare overblikket over de mange anlæg. 

Og du kan nu få en unik indblik i planterne, blomsterne, udviklingen- og driften af haveanlæggene samt de forskellige sæsoner i Tivoli. Så grib chancen og tag med på denne helt unikke rundvisning. Tivolis chefgartner, Tom Knudsen, tager dig med rundt i Tivoli før åbningstid, og guiden Pia Mengel fortæller om selve forlystelsesparken og dens historie fra dengang det hele begyndte i 1843.

Læs mere her.

Gratis kultur på Glyptoteket

12., 19., og 26. maj. Gratis entré. Ny Carlsberg Glyptotek, København.

kultur, kulturguide, arrrangement, event, glyptoteket

Har du også savnet at komme ud og opleve og se kunsten, lige så meget som os, så er der altså gode nyheder. Hver tirsdag kan du nemlig få en god dosis kultur, når Glyptoteket åbner op for deres gratis tirsdage, hvor ja, der er gratis entré. Så er der vist heller ikke en undskyldning for ikke at komme ud og se på kunst og få lidt kultur på opleveren. 

Læs mere her.

En tur på Assistens Kirkegården

30. maj. Pris 125 kroner. Assistents Kirkegården, København.

kultur, kulturguide, arrrangement, event, assistents kirkegård

På den 259 år gamle Assistens Kirkegård ligger nogle af danmarkshistoriens største genier, skæveste eksistenser og rigeste mænd og kvinder begravet. Og hvilket smukt sted! Og med så mange år på bagen, er der også en del historier at fortælle. Historier, som du kan høre mere om, til en stille lørdags-vandring under de forårs udsprungne træer og gennem de små stier. 

Kirkegården blev anlagt tilbage i 1760 på det landlige Nørrebro, da det efterhånden blev for uhumsk at blive ved med at begrave de døde på kirkegårdene i den indeklemte by bag voldene. Og her ligger altså en mangfoldighed der blandt andet dækker over nogle af vores største forfattere, H.C. Andersen og Søren Kierkegaard, sangerinden Natasja, ofre for den franske influenza, russiske kosakker, ølbryggere, slavehandlere og mange mange andre. 

Læs mere her.

Silence kunstudstilling

Fra 16. maj. Gratis entré. Galleri Benoni, København.

kultur, kulturguide, arrrangement, event, udstilling, kunst

Billedkunstner Rene Holm har i mere end 20 år levet som professionel billedkunstner, med en stor udstillings aktivitet bag sig i ind og udland. Solo udstillinger på Danske Gallerier, solo udstilling på Trapholt Kunstmuseum, Vestjyllands Kunstpavillon samt soloudstilling på TRAFO Museet i Stettin i Polen.

Nu har du mulighed for at opleve hans kunst og møde manden bag, når solo udstillingen ‘SILENCE’ udstilles hos galleri Benoni i København. Udstillingen er næsten en profetisk skildring i forhold til at ramme en tid, som vi nu alle, er vidne til, hvor en global virus har gjort vores samfund til en forladt skueplads. Travlhed og virkekraft er blevet afløst af tomhed og længsel. Til trods for dette dunkle aspekt af ensomhed i værkerne, kan du som beskuer betragte værkerne på mange niveauer – og læg så mærke til roen og stilheden.

Læs mere her.

Byvandringer i København

Hele maj måned. Pris fra 100 kroner. Havnegade, København.

kultur, kulturguide, arrrangement, event,

København er en fantastisk metropol der dækker over spændende historie, mystik, kultur og arkitektur og naturligvis en masse grønne oaser. Om du bor i København eller er besøgende, så er det en fantastisk oplevelse af gå på opdagelsen i den store by.

Det er Kulturens venner, der arrangerer de mange byvandringer, der tager dig med rundt i den pulserende by, hvor du blandt andet kan tage med på turen ‘Københavns nye broer’, ‘Landbohøjskolens Have’, ‘Leonora Christine og andre historier’ på Gråbrødretorv og mange flere. Alle turene finder du gennem linket. 

Læs mere her.

Oplevelser i april 2020 i Aarhus

 

Besøg Natkirkens ro

30. maj. Gratis entré. Vor Frue Kirke, Aarhus. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event, natkirke, kirke

I Natkirken er der plads til fordybelse, plads til en snak med præsten eller en frivillig og plads til en kop kaffe. Og selvfølgelig er der også plads til dig i aftenens program, der byder på refleksion i Kryptkirken, en kort nadvergudstjeneste og et dejligt musikalsk indslag. Så trænger du til bare at være og nyde stilheden og roen, så besøg Natkirken.

Læs mere her.

Champagnesmagning

28. maj. Pris 300 kroner. SMAGFØRST, Aarhus.

kultur, kulturguide, arrrangement, event, champagne, champagnesmagning

Du kender sikkert til champagnen Möet og et par stykker mere fra Frankrigs unikke Champagne-område. Men der findes hundredvis af andre spændende små huse, der faktisk laver champagne, der er langt bedre til samme eller endda lavere pris. Og det er disse der denne aften skal smages på. 

Du kommer med garanti til at blive klogere på, hvad det er, der gør champagnen så speciel og får også et par røverhistorier med undervejs i aftenens champagnesmagning. Kom og vær med når proppen popper og glassene fyldes op til en smagfuld aften.

Læs mere her.

Oplev åben Poetisk Scene

13. og 27. maj. Gratis entré. Løve’s Bog- og Vincafé, Aarhus.

kultur, kulturguide, arrrangement, event

Åben Poetisk Scene er, som navnet antyder, en åben scene, hvor kreative ordgøglere, kvistværelsespoeter – altså skrivende af alle slags, kan komme og prøve deres ting af, få dem ud over scenen, op fra skrivebordsskuffen og fremført for et publikum. Og nysgerrige kan komme og få sig en god oplevelse som publikum.

Åben Poetisk Scene arrangeres af Poetklub Århus, og har kørt i mange år forskellige steder i Århus, men har nu fundet et fast sted i Løve’s Bog- og Vincafé, der i forvejen står for flere litterære og kulturel.

Læs mere her.

 

Oplevelser i april 2020 i Odense

Det Store Kagebord på Odense Å

23. maj. Pris 299 kroner. Odense Aafart, Odense. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event, kagebord, sejle, åen, odense

Odense Å inviterer til det helt store kagebord, når de gentager succesen fra sidste år. Turen bliver naturligvis startet ud med en velkomstdrink inden der sejles ud på den hyggelige tur til Fruens Bøge. 

Her vil der vente et overdådigt kagebord, med alt det kage som dit hjerte begærer. Vi snakker altså om trelagsluksus-lagkager, fromagekager, cheesecakes, cupcakes og en masse andre lækre anretninger. Kagerne smager ikke bare godt, flotte ser de også ud. Alle kagerne er nemlig kreeret af den autodidakte konditor Lone Ebdrup, som du måske kender du hende fra ‘Kagekampen’ på Kanal 5. Kaffe og te hører selvfølgelig til, som du også frit kan gå ombord i. 

Slå dig ned med alle de søde sager på hyggelige picnictæpper, spis til du revner og slå gerne mave under de smukke bøgetræer, inden turen går tilbage til Munke Mose. 

Læs mere her.

Foredrag om Nazi-Tyskland og Disneys rolle

21. maj. Pris 50 kroner. Historiens hus, Odense. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event,

I år markeres 75-året for afslutningen på Anden Verdenskrig. Det betyder selvfølgelig også flere fortolkninger af, hvordan krigen skal huskes, og hvordan vi også undgår at gentage fortidens fejl. Nye detaljer og mystik om krigen bliver ved med at dukke op her 75 år efter, og en af dem er Disneys rolle. For deres rolle var langt fra ubetydelig i den amerikanske regerings kamp for at samle befolkningen mod Nazi-Tyskland.

Men hvordan kan det egentlig være, at det stadig ikke er noget der bliver fortalt om i dag? Og hvilke spor har indsatsen mod nazismen sat i Disneys og andres historiefortællinger?

I dette særlige foredrag vil lektor Brian Egede-Pedersen fra Nykøbing Katedralskole vise klip, som normalt ikke bliver vist på skærmen til Disney Sjov og minde os om, hvor meget mere eller mindre skjulte referencer til fortiden bliver ved med at fylde i populærkulturen. 

Læs mere her.

Corpo Surreal – Nyskabende musikdramatik

25. maj – 17. maj. Entré fra60 kroner. Teater Momentum, Odense.

kultur, kulturguide, arrrangement, event, teater

Vi eksponeres dagligt for, hvordan den perfekte (eller tidens mest trendy) krop skal se ud, Og lige netop den debat har det danske performance-kompagni Sew Flunk Fury Wit taget op i forestillingen ‘Corpo Surreal’. De præsenterer nu, sammen med et kunstnerisk verdenshold, en musikdramatisk rejse ind i det meget aktuelt emne. Det gøres gennem et ekspressivt danse- og dukkeunivers ledsaget af en sangcyklus med elementer af opera.

Poesi og virkelighed vil flyde sammen i et surrealistisk drømmescenarie, hvor den ultimative frihed trodser menneskelig fornægtelse og tragedie. Og du kommer til at opleve hyper-surrealistiske dukker, der både repræsenterer den totale kropstransformation og den lille hverdagsdrøm om at ændre en lille smule ved spejlbilledet.

Læs mere her.

Fejring af 50 år med rødstrømper, søstersolidaritet og kvindekamp

27. maj. Gratis entré. Odense Hovedbibliotek, Odense. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event, kvindekampdag, kampdag, feminism

Den 8. april 2020 var det 50 år siden, at en flok unge kvinder gik, udklædte og med store papskilte, gennem Strøget i København. Det blev starten på Rødstrømpebevægelsen, som forandrede synet på kønsroller, kvinders kroppe, politikken og kulturlivet.

Jytte Nielsen, informationsspecialist på Det Kongelige Bibliotek, fortæller om bevægelsen, der holdt sig kørende i hele 15 år, og som siden er blevet et ikon. Med sig har hun kønsforsker Bente Rosenbeck, som var en af frontkvinderne i Odense. Hun vil fortælle om, hvordan bevægelsen ikke kun var et storbyfænomen, men også for kvinder i provinsen.

Læs mere her.

Oplev lyd, energi og passion med ‘The Entrepreneurs’

23. maj. Entré fra 100 kroner. Studenterhuset, Odense. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event, koncert, musik

Hvis alt flasker sig, så kan du forkæle øregangene med ‘The Entrepreneurs’. De drager på ny tour rundt i landet og naturligvis kommer de også forbi Odense. Med sig har de nye lyde og energi, som bandet passioneret har arbejdet på til det, der bliver den kommende plade. Deres eksperimentelle og energiske lydunivers er grundessensen i bandets sangskrivning. Og efter endnu et års udforskning har bragt nye sange med sig. ‘The Entrepreneurs’ nyder et ry som et fremstormende og erfarent liveband, der ikke er bange for at udfordre deres koncertgængere.

Læs mere her.

 

Oplevelser i april 2020 i øvrige byer

 

Impro-teater med gruppen ‘3. Stop fra Gug’ i Aalborg

14. maj. Entré fra 80 kroner. Aalborg Teater, Aalborg. 

kultur, kulturguide, arrrangement, event, forestilling, teater, aalborg teater

Det at kunne gøre noget på kommando, er altid lidt en udfordring. Men ikke når det gælder Aalborg Teaters ustyrlige improgruppe ‘3. Stop fra Gug’. De er nemlig mestre i at lave mavekrampefremkaldende impro-teater! Det er dig som publikum, der giver stikordene, og så er det ellers op til Gug’erne at være sjove på kommando. Der er garanteret gode grin og imponerende improvisation!

Læs mere her.

Loppemarked på godset Svinningegården i Svinninge

30. – 31. maj. Gratis entré. Svinningegården, Svinninge.

kultur, kulturguide, arrrangement, event,

Hvis alt går efter planen, så kan du komme til loppemarked i Langelogen og i den gamle kalvestald på Svinningegården sidst i måneden. Her vil der være boder med alverdens ting. Hvis du er heldig, kan du også få fingrene i nogle af Svinningegårdens egne ting fra godset, der også bliver sat til salg. Så frem med din indre lopper og gå ombord i gamle skatte på det gamle gods.

Læs mere her.

 

Læs også:

Fem på stribe: Boginspiration til dig

fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

 

· Mere fra samme kategori ·