Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt boginspiration til maj måneds læsning. Fem gode bøger på stribe 

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Selvom vi nu tager hul på en rigtig forårsmåned, er det stadig et perfekt tidspunkt at kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder foråret og lyset og den grønne natur. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog.

Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Fem på stribe … Få en hyggelig maj måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til dine næste bogkøb.

Er du klar til nye bøger ... (Foto: MY DAILY SPACE)
Er du klar til nye bøger. Her får du fem på stribe … (Foto: MY DAILY SPACE)

1. Den om livet i 20’erne

‘Fødedygtig’ er Laura Ringo’s første bog til voksne. En bog som mange i 20’erne helt sikkert kan relatere sig til. Den er let læst på den gode måde. Råt for usødet kommer du tæt på Liv, der, der forklarer: Engang fik børnene tæsk af lærerne i skolen. I dag er det omvendt. Sådan oplever hun det, da hun starter i sit første pædagogjob i en børnehaveklasse på en skole på Amager.Liv bor sammen med kæresten Dan. Han er vild med at se Deadline, gå til Lindy Hop og ikke mindst tanken om snart at få børn. Alt det er Liv ikke så vild med.

På skolen får Liv hurtigt problemer med den 6-årige dreng Ludvig, der terroriserer undervisningen og Liv. En dag bliver Liv så frustreret, at hun stikker ham en lussing. Herfra eskalerer det, også det med parforholdet, for til en fest dukker en flot lærer op, og han vil gerne vise hende fysiklokalet.

‘Fødedygtig’er en folkeskoleroman om vold, ustyrlige børn, magtesløse lærere og om at have en skruk kæreste, hvis børn man ikke har lyst til at føde. 

laura ringo bog fødedygtig (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Fødedygtig’, 169,95 kr., saxo.com

2. Den som alle har brug for lige nu

I ‘Hverdagsmeditation’ viser Karen Pallisgaard, hvordan du i en hektisk og travl hverdag kan finde øjeblikke af ro og nærvær gennem meditation. Det er en bog, der jo er skrevet før corona. Og man kan idag nærmest dele vores liv op i før og efter. For ja, vores moderne hverdag er hektisk, fyldt med støj og tusindvis af gøremål. Men alt har været anderledes i de sidste måneder og bliver det nok også fremadrettet.

Derfor er det at meditere i hverdagen virkelig noget, der kan gøre en forskel for mange. BÅDE i en corona-tid men også når hverdagen bliver hektisk igen. Gennem meditation kan du opnå større indre balance og ro med mere overskud og energi. Og heldigvis kan vi alle meditere! Det kræver kun et fokus på åndedrag. I denne bog deler Karen Pallisgaard sine enkle råd og teknikker til, hvordan meditation kan indgå i løbet af vores travle dage.

Det gode ved ‘Hverdagsmeditation’ er, at det ikke er en højtravende spiritualitet, men en bog med helt konkrete meditative øvelser alle kan lave, og som giver mindre stress, angst og depression og mere livsglæde og fokus. Jeg er vild med den. Det er til forstå og gå i krig med. Timingen for sådan en bog kunne ikke være bedre.

karen pallisgaard hverdagsmeditaition bog (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Hverdagsmeditation’, 189,95 kr., saxo.com

3. Den man virkelig bliver klog af at læse

I bogen ‘Collagen’ af læge Jerk W. Langer og sundhedsredaktør Karen Lyager kan du finde vejledning om superproteinet collagen samt en appetitvækkende kostplan med opskrifter til 21 dage som gør dig stærk, sund og smertefri.

Vi har alle hørt om superproteinet collagen – men hvad ved vi egentlig om det. Ikke så meget. Men det er en vigtig byggesten for kroppen og besidder en lang række gavnlige effekter. Collagen er anti-inflammatorisk og hjælper til at holde led og knogler stærke, huden holdes fast og fyldig og tarmsundheden styrkes.

Bogen er den første til at guide dig til collagens mange positive effekter gennem en lækker og naturlig kostplan på 21 dage og med mere end 50 varierede retter skabt af kokken Kjeld Sørensen. Kostplanen byder på masser af fisk, skaldyr og fjerkræ samt lam, gris og kvæg, selvfølgelig ledsaget af alskens skønne grøntsager, bær og nødder.

‘Collagen’ bygger på den seneste forskning i collagens mange positive egenskaber, som levende og appetitvækkende formidles af Jerk W. Langer og Karen Lyager. Smuk – klog og interessant bog. Det kan godt blive en af dem, der virkelig med årene vil være “godt brugt”.

collagen karen lyager jerk langer bog (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Collagen’, 239,95 kr., saxo.com

4. Den til alle der elsker naturen og vil bevare den

‘Plant for honningbierne’ sætter fokus på vores store problem: at der er mangel på bier i Danmark. Hvad enten man har en altankasse, en tagterrasse eller en have på flere tusind kvadratmeter, kan man ved at have de rigtige planter stående være med til at bevare biodiversiteten. I ‘Plant for honningbierne’ fortæller Sarah Wyndham Lewis, hvilke planter, der giver føde til de små bestøvere.

Honningbierne er fascinerende. Bisamfundet består af én dronning, et par hundrede droner (hanner) samt op til 60.000 arbejderbier (sterile hunner) i højsæsonen. Dronningen parres kun én gang i sit liv, men takket være hendes sædgemme er hun i stand til i højsæsonen at lægge 2.000 æg – i døgnet! Det kan hun gøre i op til tre år.

Honningbierne medvirker til bestøvning af et meget stort antal vilde plantearter, og de bestøver en stor del af vores grøntsager, frugttræer, frugtbuske og blomster. Bierne skal besøge omkring 2 millioner blomster og flyve cirka 80.000 kilometer for at producere et glas honning på 450 gram – det er altså vildt at tænke på. En bog jeg synes giver en god forståelse og et “projekt” jeg på alle måder gerne vil støtte.

plant for honningbierne sarah wyndham lewis bog (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Plant for honningbierne’, 149,95 kr., saxo.com

5. Den med virkelig lækker morgenmadsopskrifter

Morgenmaden i dag cirkulerer omkring mælkeprodukterne. Sådan er det jo og har altid været. Den sure yoghurt, komælk i kaffen og ost på håndværkeren, der først er blevet smurt med et godt lag smør. Men tænk sig engang, at man kan gøre hele morgenmadsritualet plantebaseret! Ja, hvorfor egentlig ikke. Og når man ser disse opskrifter, så glemmer man lidt, “hvad man plejer” at spise.

Forfatteren bag er Asta Just Schack, der det meste af sit unge liv har haft en stegepande i hånden. Inden for de seneste år har hendes fokus primært været på det plantebaserede madunivers, og gennem Instagram-profilen @eatingthemplants bliver flere tusinde følgere dagligt inspireret af de plante-baserede retter, hun præsenterer på smukkeste vis. I foråret 2018 debuterede Asta Just Schack med bogen ‘Et Simpelt Grønt Liv’, der blev fulgt op af titlen ‘Plantemadder’ i foråret 2019, og nu kommer så den tredje i rækken. 

Bogens tykke omslag huser over 100 opskrifter på alt fra varm grød med karamelliseret bananer, til grønne, sprøde vafler og smoothiebowls med talrige spændende toppings. Sirupper, marmelade, kanelsnegle og alt det, der både skal kunne mætte i en solid hverdagsmorgen og forkæle smagsløgene i weekenden, hvor der er tid til at bruge lang tid i køkkenet og nyde små og mindre små, sultne munde.

Der bliver bestemt ikke sparet på lysten og fantasien i bogen, der både inspirerer og gør en brød-flov. Man siger, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid, så hvorfor ikke tillade sig selv at kredse lidt mere om den?

Bogen er perfekt til dem, der ønsker at udvide deres morgenmads-horisont og ønsker himmelske, plantebaserede opskrifter, der behager i alle aldre. Udover de mange gode opskrifter, sætter billedernes æstetik ikke en stopper for sulten heller. Bogen indbyder til varme kram og hyggelige stunder, familiært samvær og fantastiske smagsoplevelser.

PS. Får du nu lyst til at prøve et par af opskrifterne, før du køber bogen, så har vi et par. Prøv for eksempel smoothiebowl med hindbær.

asta just schack mit grønne morgenbord bog (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Mit Grønne Morgenbord’, 269,95 kr., saxo.com

bog pige læser (Foto: Unsplash)
God læselyst … (Foto: Unsplash)

Læs også:

Fem på stribe – april 2020

fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

 

· Mere fra samme kategori ·