Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt boginspiration til april måneds læsning, for det er der jo mere tid til end nogensinde før

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Selvom vi nu allerede er i april, er det stadig et perfekt tidspunkt at kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi venter på lyset og det varme forår – og nok også lidt glæde i vores hverdag og liv. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog.

Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Få en hyggelig april måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til dine næste bogkøb.

fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)
Er du også klar til lidt nyt læsestof … (Foto: MY DAILY SPACE)

1. Den, der er læst på ingen tid

Mange har læst Anna Grues efterhånden lange bogrække af krimier. Men nu har hun taget hul på en ny serie, hvor fru Mortensen er hovedpersonen.

Der har været en række dødsfald blandt de frivillige i en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland. Politiet melder blankt ud, at der er tale om naturlige dødsfald, men dette tror den lokale efterlønner Anne-Maj Mortensen bare ikke på.

I ‘Mysteriet i Genbrugsen’ af Anna Grue giver den stædige Anne-Maj (fru Mortensen) sig selv i kast med selv at opklare dette mysterie – men også med at bevise, én gang for alle, at der er udspekulerede mord på færde i Nykøbing Sjælland. Men det viser sig hurtigt at være udfordrende at skulle få detektivarbejde til at passe ind i en travl (for hende) hverdag fyldt med madlavning, slankekure, hundetræning og havepasning – og jobbet i genbrugsen. En let læst bog, som jeg slugte på lidt over en lørdag, og med et skarpt persongalleri. Der er gang i den lille by og pensionisterne, og ja især i Anne-Maj.

‘Mysteriet i Genbrugsen’, 194,95 kr. saxo.com

2. Den selvudviklende

I den lille fine bog ‘Challenge-metoden’ fortæller Cecilie Blaksted om, hvordan du kan skabe vedvarende livstilsforandringer, imens du har det sjovt. DET lyder da godt.

Glem alt om kedelige forbud, principper og regler, når du vil ændre de dårlige vaner eller skabe nye positive forbedringer i din hverdag. Det mener Cecilie Blaksted, som motiverer til, at man tænker på forandringen som en udfordring, der kan overvindes.

Cecilie Blaksted er en engageret fortaler for Challenge-metoden, hvor man opnår sine store og små mål ved at opstille positive og sjove udfordringer. Ligegyldigt om man vil smide de ekstra kilo på vægten, vil læse flere bøger eller spise sundere, så skal det være sjovt, for at det lykkedes!

Bogen er fyldt med Cecilie Blaksteds brugbare redskaber, som kan forandre ens liv og vaner på en motiveret og positiv måde. Timingen i forhold til alt hvad der sker i verden kan næsten ikke være bedre. Jeg har læst den – og jeg er også ved at læse den igen. Synes den giver mig noget. Det er en brydningstid – måske også for en selv.

‘Challenge Metoden’, 149,95 kr., saxo.com

3. Til den indre kreapige

‘Lær at lave armbånd og andre smykker med Melia & Nanna’ er en skøn lille og ikke mindst hyggelig DIY-bog, der er fyldt med kreative idéer til og opskrifter på flotte hjemmelavede smykker. Du lærer, hvordan man bruger en væv, og så får du ellers lov til at slippe fantasien løs og kaste dig ud i selv at lave simple og fine armbånd med elastiksnor.

Det er de unge Instagram-kendisser Melia og Nanna, der med glæde deler ud af deres mange gode tips til at lave seje, flotte og farvestrålende DIY armbånd og øreringe. Og ja, som DU også nemt kan lave – hvis du ellers bare tager dig tid til det. Og DEN har du nu. Den er bygget forståeligt op – gode fotos og nemme forklaringer. Alle kan vitterlig være med – måske ikke på det med væven (selvom jeg faktisk gerne ville) – men så med mange af de andre opskrifter.

Bogen er skrevet af journalist Katrine Memborg, der efterhånden står bare en god række bøger. 

lær at lave armbånd

‘Lær at lave armbånd’, 129,95 kr., saxo.com

4. Den om København i 1700-tallet

København, år 1750. Den unge kræmmersøn Frederik Bargum kommer i lære hos en af byens mest velhavende købmænd. Her oplæres han i handlens ædle kunst, og han har talent. Da købmanden dør, gifter Bargum sig til en andel i forretningen og går straks i gang med at bygge sit eget palæ og virkeliggøre de storstilede forretningsideer, han har fået på rejser rundt i Europa.

Først er det tobaksplantager, der skal gøre Danmark selvforsynende. Så er det hvalbarder til det voksende marked for krinolinekjoler. Bargums ideer slår fejl, men da han hører om en ny lovende handelsvare – nemlig slaver – grundlægger han et kompagni, der skal tjene penge på trekantshandlen mellem Afrika, Vestindien og Danmark. 

I en elegant og sanselig prosa beskriver Sofie Malmborg den driftige Frederik Bargums indre og ydre liv i 1700-tallets borgerskab. Han er både en ustoppelig visionær som Lykke-Per og en skrupelløs chancerytter som Stein Bagger, og der er mange sårede skæbner i hans kølvand. En af dem er hans datter Rebecca, der som femårig blev efterladt, da hendes forældre flygtede ud af landet med kreditorerne efter sig.

I romanens andet spor er det den nu den 21-årige Rebecca, der mindes sin barndom i den velbeslåede, men følelseskolde familie, og efterhånden kommer på sporet af, hvad det egentlig var, der skete, og hvor hendes forældre nu befinder sig. En rigtig fængende og godt skrevet bog om en tid, der er så ufattelig anderledes og meget længe siden.

‘Barguns synder’, 164,95 kr., saxo.com

5. Den om 2. verdenskrig

Hvis du ellers kan klare flere bøger om 2. verdenskrig, så er det her første bind i søskendeparret Lotte og Søren Hammers historiske spændingsroman ‘Vejen til Warszawa’, der er den lovende første installation i den storstilede historiske bogserie ‘Venner og fjender’, der udspilles under 2. verdenskrig i årene 1939-1945.

Lotte og Søren Hammer, der ellers er bedst kendt for deres krimiserie om Konrad Simonsen, udfolder med serien deres store skrivetalent i denne nye og spændende genre (historisk spændingsroman) for dem. Disse bøger udgives iøvrigt også på et andet forlag – nemlig HarperCollins.

Første bind handler om Peter, der er en ung forældreløs bondedreng fra Sønderjylland, der vantrives og ønsker mere af livet. Da han bliver givet muligheden for at blive optaget i Hitlerjugend, springer han derfor ud i nationalsocialismen med begge ben i håbet om endelig at finde sin plads i livet og samfundet.

‘Vejen til Warszawa’ følger Peters historie, fra hans rejse gennem Tyskland sammen med journalister og hans tid på junkerskole til han som færdiguddannet SS-officer bliver udstationeret i den jødiske Ghetto i Warszawa. En fin – hård og fængende bog. Og der er som sagt flere bøger – både netop udgivet og på vej i serien.

 

Lotte og Søren Hammer: Vejen til Warszawa.

‘Vejen til Warszawa’, 149,95 kr., saxo.com

 

 

Læs også: Podcasts du skal lytte til

podcast høretelefoner lytte (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·