Læs også:

Close
rengøring eddike rengøre spraye (Foto: Unsplash)

14 måder eddike kan gøre underværker

Bolig  | 

Almindelig husholdningseddike kan bruges til meget andet end afkalkning. Nogle bruger endda eddike som ansigtsrens. Vi har samlet 14 tricks til, hvordan du kan bruge eddike på andre måder, end du måske kender i din hverdag

Ligesom bagepulver har eddike fantastiske rengøringsevner. Forfatter Becky Rapinchuk, som blandt andet er kendt som ‘Clean Mama’, har sammensat en liste over nemme, effektive måder at anvende husholdningseddike. Læs med her, og få 14 fantastiske tricks som både involverer traditionel hvid eddike og andre typer såsom æblecidereddike.

1. Blødgøring af tøj

Almindelig hvid/klar eddike kan gøre vidundere, når det kommer til tøjvask. Rapinchuk bruger eddiken som et naturligt alternativ til traditionelle blødgøringsmidler.

‘Jeg bruger 1/4 kop i hver tøjvask som et naturlig blødgøringsmiddel. Det blødgøre tøjet, og desuden holder det vaskemaskinen ren. Man skulle tro, at tøjet ville lugte af syltede agurker, men det er bestemt ikke tilfældet’ – Rapinchuk.

tøj hænder foldet sammen (Foto: Unsplash)
Kradser dine striktrøjer også? Eddike kan blødgøre tøj. (Foto: Unsplash)

2. Fange bananfluer

‘Du fanger flere fluer med honning end med eddike’ har mange sikkert hørt. Men det er bestemt ikke tilfældet med frugtfluer eller bananfluer. Mange af de bananfluefangere som man kan købe indeholder nemlig æblecidereddike og ofte med et par dråber af opvaskemiddel.   

3. Genopfriskning af ansigtet

‘Æblecidereddike er en fantastisk astringent!’ – Rapinchuk.

Du kan lave din egen ansigtsrens ved at bruge æblecidereddike som det astringerende middel. Bland en spiseskefuld æblecidereddike sammen med to kopper vand. Brug blandingen direkte ved at dyppe en tot vat og rens ansigtet.

Æblecidereddikes naturlige syrer vil stimulere cirkulationen i din hud og mindske porerne i huden. Det er desuden en god idé ikke at rense huden med vand efter brug.

Selvfølgelig er alles hud anderledes, så du bliver nødt til at teste det for at se, om det fungerer for dig.

4. Fjerne pletter på tæpper

‘Jeg bruger 50/50 hvid/klar eddike og varmt vand for at rengøre tæpper. Dette fik jeg anbefalet af en professionel tæpperenser for mange år siden’ – Rapinchuk.

Hvis du har en plet på dit tæppe, kan du også hælde lidt eddike og drysse lidt bagepulver ovenpå pletten. Herefter skrubbe pletten med en ren klud eller kost.

hund hundehvalp hvalp tæppe tæpper nuttet (Foto: Pexels)
De logrende haler er særdeles nuttede men også en anelse irriterende, når de efterlader pletter på de fine tæpper. (Foto: Pexels)

5. Dræbe ukrudt

‘Du kan sprøjte eddike på ukrudt for at dræbe det øjeblikkeligt’ – Rapinchuk.

Faktisk kombinerer nogle mennesker eddike med opvaskemiddel eller salt, og hælder derefter blandingen i en sprayflaske og sprøjter det direkte på ukrudtet i deres haver som et naturligt herbicid.

Nogle eksperter advarer imidlertid dog mod denne metode, fordi den kan forårsage miljøskader eller kropslig skade, hvis du bruger eddike med højere koncentrationer af eddikesyre.

6. Rengøring af overflader

Rapinchuk bruger hvid/klar eddike til at holde sit køkken skinnende rent.

‘Jeg hælder det på en mikrofiberklud og tørrer overflader i rustfrit stål af’– Rapinchuk.

Det er også en god idé at hælde eddiken i en sprayflaske og så derefter sprøjte direkte på kluden eller overfladen.

7. Fjerne klistermærker

Eddike er et godt værktøj, når det kommer til at fjerne klistrede klistermærker – alt fra prismærker til dekorationer på computere.

Du skal blot fjerne så meget af klistermærket, som du kan med neglen eller eller for eksempel en glasskraber. Derefter er nøglen at pensle overfladen let med hvid eddike og lade det sidde i fem minutter. Tør det af, og gnid eller skrab det overskydende væk.

computer klistermærker stickers pige læser studerer (Foto: Unsplash)
Hvem har ikke fortrudt at sætte de grimme klistermærker på computeren 5 sekunder efter, man satte dem på? (Foto: Pexels)

8. Gør-det-selv toiletrens

Er du løbet tør for toiletrens? Så er der heldigvis hjælp at hente. Med normal, hvid/klar husholdningseddike kan du nemt og hurtigt rense dit toilet.

Hælde 1/2 kop i toilettet og lade det sidde i en time. Kør derefter rundt med en toiletbørste og skyl ud. Husk god udluftning.  

9. Hovedrengøring af badeværelset

Det er nødvendigt at rengøre badeværelset hyppigt for at holde en rimelig hygiejne og holde bakterierne nede. Men det kan være svært at fjerne kalkresterne, der er ved at aflejre sig rundt om i krogene. Dog har Rapinchuk er også et trick for dette.

‘Jeg blander to deciliter opvaskemiddel, 1/4 deciliter eddikesyre eller to spiseskefulde citronsyre med bagepulver. Så har du lavet din egen sanitetsrengøringsmiddel. Eddike er generelt et effektivt middel mod kalk og kan derfor nemt rense de irriterende kalkrester.

Desuden kan du også skrubbe væggene med eddike, da du på den måde også kan fjerne kalk og rester af sæbe. Du kan lave en blanding af bagepulver og en teskefuld salt, det fjerner også sæbe. Sørg for at skylle med vand grundigt, når du er færdig.

toilet badeværelse rengøring afkalkning (Foto: Pexels)
Kalkrester i badeværelset kan virkelig være en hård omgang. Prøv med eddike, du vil blive overrasket over resultatet. (Foto: Pexels)

10. Rengøring af affaldsspande

Du kan bruge hvid eddike til at rense din affaldsspand. Rapinchuk anbefaler at hælde 1/4 kop i spanden, lade det sidde i et par minutter, hælde koldt vand i og køre det lidt rundt, inden man renser spanden med rindende rent vand.

11. Fjerne ubehagelige lugte

Hvis du lavet mad med løg, fisk eller andre madvarer, hvor lugten typisk bliver siddende på hænderne, kan man nemt skylle lugten væk med hvid eddike.

Du kan gøre det samme med madcontainere eller madpakker, der har en siddende lugt fra madrester.

Nogle mener desuden, at dét at hælde eddike i en lille skål og lade det være i et rum natten over kan hjælpe med at fjerne dårlig lugt.

12. Fjerne stearinlys

En nem måde at fjerne stearinlys er at varme og blødgøre området med en hårtørrer og tørre det væk. Men hvis det ikke fungerer, kan du blande lidt eddike og vand og tørre det væk med en klud.

stearinlys stearin lys hygge bord vin vinglas (Foto: Pexels)
Aldrig gå ned på stearinlys og hygge! Så længe du har eddike, kan du tænde løs. (Foto: Pexels)

13. Rengøring af vaskemaskiner

‘Jeg bruger eddike til at rengøre vaskemaskinen og opvaskemaskinen’ – Rapinchuk.

Ud over at eddike kan virke som et blødgøringsmiddel til tøj, har eddike en rensende virkning på selve vaskemaskinen. En måde at bruge det på er at lægge en halv kop eddike og en halv kop vand i vaskemiddelskuffen eller i vasken selv og tænde for en normal cyklus. Når det er gjort, skal du bruge en våd klud til at tørre dørforseglingen og holde den åben for at lufte den ud.

14. Rengøring af kaffemaskiner

Elkedler, kaffemaskiner og espressomaskiner kalker hurtigt til. Du skal derfor afkalke dem med jævne mellemrum.

Afkalkning får din elkedel, kaffe- eller espressomaskine til at holde længere og til at arbejde hurtigere. Det er desuden heller ikke lækkert at drikke te eller kaffe med kalkrester.

Afkalkning af kaffemaskiner og elkedler kan du sagtens klare med husholdningseddike. Selv om eddike indeholder sukker eller aromastoffer, udgør det ikke et problem i kaffemaskiner og elkedler. Maskinerne skal nemlig skylles igennem med rent og kogende vand efterfølgende. Men for at være sikker så brug den hvide/klare eddike.

Bland en del eddike og en del vand og hæld det i din elkedel eller kaffemaskine. Kør kaffemaskinen eller kog elkedlen igennem en eller flere gange. Husk derefter at skylle maskinen igennem med rent vand. Bemærk dog, at det bedste resultat opnås over flere omgange.

 

Læs også: Byd foråret indenfor

forår grene lyserød (Foto: Unsplash)


Kilder:
huffpost.com

· Mere fra samme kategori ·