Læs også:

Close
Kommuner, tegning, ingen bøvl. (Foto: Unsplash)

NEWS: Ny kampagne: Mindre bøvl og mere mening for medarbejde og borgere i kommunerne

Nyheder  | 

Ny kampagne: Mindre bøvl og mere mening for medarbejdere og borgere i kommunerne · Corona-frygt driver guldpriserne i vejret · Klimarådet foreslår: Afgifter på oksekød, mælk og benzin · The Body Shop Danmark vil bryde menstruations-tabu · Uffe Elbæk forlader Alternativet · Corona-krise: SAS-ansatte går 20 procent ned i løn · Dagens billede: Fik du set den særprægede supermåne?

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny kampagne: Mindre bøvl og mere mening for medarbejdere og borgere i kommunerne 

Ny kampagne i kommunerne sætter fokus på, hvordan medarbejdere og ledere sammen kan udrydde bøvl og skabe mere mening i hverdagen. Kampagnen er til gavn for både medarbejdere og borgere i kommunerne.

Metoden, der skal anvendes, hedder ‘Samskabt styring’ og er udviklet i samarbejde mellem kommunerne, KL og de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet. Hele 13 kommuner har allerede prøvet kræfter med metoden – og her er resultaterne tydelige. Arbejdsgangene er blevet bedre, hvilket både har frigjort tid og ressourcer, som i stedet kan blive brugt hos borgerne.

–  Afbureaukratisering har gennem årtier vist sig at være svært, men ‘Samskabt styring’ er en enkelt metode til at komme i gang. Det centrale i ‘Samskabt styring’ er, at medarbejdere og ledere arbejder sammen om at løse udfordringerne, og at medarbejderne oplever, at for eksempel dokumentation og regler understøtter arbejdet med borgerne i stedet for at spænde ben for det, fortæller Mona Striib, der er formand for FOA og for Forhandlingsfællesskabet.

‘Samskabt styring’ er udviklet og afprøvet på flere forskellige områder og består af i alt seks trin, som kan bruges fleksibelt på både små og store problemstillinger.

Kommuner, tegning, ingen bøvl. (Foto: Unsplash)
‘Samskabt styring’ er en række værktøjer, som medarbejderne i landets kommuner kan benytte sig af. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Kommune betalte millioner for pleje af borgere, der var døde

Corona-frygt driver guldpriserne i vejret

Vitus Guld er en af Danmarks største forhandlere af investeringsguld, og de oplyser, at deres salg af investeringsguld i februar er i den tocifrede millionklasse, og der ingen udsigter er til en opbremsning i investeringsbølgen.

Guldpriser opgøres ofte i amerikanske dollars, men grundet dollarens ustabilitet er det ud fra et dansk og europæisk synspunkt mere retvisende at se på priserne i Euro, skriver Vitus Guld i en pressemeddelse. Her fortæller de, at guldet nettop har rundet sin højeste pris nogensinde på 1.500 Euro per ounce.

– Selvom guldpriserne har fulgt en støt opadgående kurve de seneste år, så har corona-udbruddet virkelig pustet til nervøsiteten på markederne. Vores omsætning i investeringsguld fra januar til februar er mere end fordoblet, og det er ikke kun virksomheder, men også private, som opkøber guldbarrer og opkøber i større kvantiteter, end vi tidligere har oplevet, fortæller direktør hos Vitus Guld, Christian Klingenberg.

Christian Klingenberg råder folk, der ligger inde med arveguld eller gamle guldsmykker til at sælge nu, da der i øjeblikket er en rigtig god pris at hente.

Guld, smykker, priser. (Foto: Unsplash)
Guldpriserne er i top – det er nu du skal sælge ud, råder Christian Klingenberg direktør hos Vitus Guld. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du vide om corona-virusset

Klimarådet foreslår: Afgifter på oksekød, mælk og benzin 

Eksperter fra klimarådet foreslår massive afgifter på både oksekød, mælk og benzin. For at have forudsætninger for at nå målet om at reducere vores CO2-udledninger med 70 procent i 2030 er der brug for prisstigninger, fortæller Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, til DR-Nyheder.

Klimarådet har tidligere på ugen præsenteret en rapport, hvor der blandt andet var fremlagt et forslag til en bred afgift på drivhusgasser, som vil betyde, at et halvt kilo oksekød om ti år vil koste 13 kroner mere end i dag. Mælk vil ligeledes stige i pris med to kroner og benzin og diesel brændstof vil sige med fire til fem kroner, skriver DR-Nyheder.

I rapporten bliver der beskrevet, hvordan de konkret ændring skal implementeres. Klimaminister, Dan Jørgensen, er bekymret for at den danske produktionen vil flytte ud, men er til gengæld positiv stemt overfor, at en afgift skal ramme andet end CO2. 

– Jeg bliver bekymret, når store dele af industrien siger, at hvis man gør det blindt og indfører en høj afgift, så vil det føre til tab af arbejdspladser i stor stil, og man vil flytte forureningen til andre lande, udtaler Dan Jørgensen, til DR-Nyheder.

Genbrug klima miljø
Eksperter fra klimarådet foreslår massive afgifter på både oksekød, mælk og benzin. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Klimatosse vandt som årets danske ord

The Body Shop Danmark vil bryde menstruations-tabu

The Body Shop Sverige og Danmark vil i 2020 menstruations-certificeres gennem organisationen ‘MENSEN’. ‘MENSEN’ er en organisation, der siden 2014 har arbejdet for at bryde tabuet og skabe debat. The Body Shop ønsker at blive certificeret for at bryde tabuet om menstruation på arbejdspladsen.

– Vi ser frem til at blive en af de første virksomheder, som bliver menstruations-certificeret og til at bidrage med udviklingen af det vigtige arbejde som organisationen ‘MENSEN’ står bag. The Body Shop drives i stor stil af kvinder. Vi vil gerne bidrage til at bryde det tabu som menstruation i dag fortsat er – det er et globalt problem som vi kommer til at adressere på mange markeder indenfor nær fremtid, udtaler Matilda Wiechel, Activism & Communications Manager hos The Body Shop Sverige og Danmark.

Projektlederen hos ‘MENSEN’, Klara Rydström, forklarer at målet med projektet er at sætte fokus på at skabe et trygt og sundt arbejdsmiljø, hvor alle ansatte har de samme muligheder. ‘MENSEN’ og The Body Shop skal sammen udvikle interne arbejdsmetoder, der skal skabe bevidsthed om menstruation og menstruationssundhed, fortæller Klara Rydström.

Menstruation tabu, The Body Shop, Bind, tampon. (Foto: Unsplash)
Målet med samarbejdet er at mindske risikoen for et usundt arbejdsmiljø samt ubehag på jobbet. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 tanker, du får, når du har menstruation

Uffe Elbæk forlader Alternativet

Alternativets formand, Uffe Elbæk, samt tre ud af partiets fem folketingsmedlemmer forlod, den 9. marts 2020, Alternativet for at blive løsgængere i Folketinget.

Uffe Elbæk begrunder sin exit med, at der har været uoverensstemmelser med Josephine Fock, der i februar overtog posten som politisk leder i Alternativet.

– Der er ingen tvivl om, at vi i bagagen har konflikter i en grad, der gør, at vi har mistet hinandens gensidige tillid. Jeg er helt sikker på, at Josephine har en anden oplevelse, end jeg har, men jeg kan ikke se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke siger fra, udtaler Uffe Elbæk til TV2-Nyheder.

Udover Uffe Elbæk forlader Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique også Alternativet.

Læs også: NEWS: Bred politisk opbakning: Aftale indgået om lattergas 

Corona-krise: SAS-ansatte går 20 procent ned i løn

Flyselskabet SAS har i den seneste periode aflyst flere hundrede flyafgange som konsekvens af spredningen af corona-virussen. Corona-krisen rammer flyselskaberne hårdt på økonomien, hvilket nu har fået SAS til at varsle om midlertidigt nedgang i løn, mens corona-krisen står på.

– Direktionen går nu 20 procent ned i løn. Nu indbyder vi alle medarbejderne i de 37 fagforeninger på tværs af de tre lande til forhandlinger om at gå ned i løn og tilsvarende i arbejdstid, fortæller SAS’ pressechef i Danmark, Kristoffer Meinert til DR-Nyheder.

sas, pilot, piloter, strejke, fly, rejse, lufthavn
SAS har indført ansættelsesstop grundet corona-krisen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: NEWS: Den norske stat har solgt sine aktier i SAS

Dagens billede: Fik du set den særprægede supermånen?

· Mere fra samme kategori ·