Læs også:

Close
gravid kvinde mave kejsersnit føde fødsel (Foto: Unsplash)

NEWS: Ny forskning – frygt for udfordringer med sexlivet bør ikke bruges som argument for kejsersnit

Nyheder  | 

Ny forskning – frygt for udfordringer med sexlivet bør ikke bruges som argument for kejsersnit · Danmark lukker ned i to uger · Coca-Cola med ny konceptbutik: Stiller skarpt på unges trivsel · Musikfestivalen Coachella er udskudt grundet virusfrygt · Corona-virus: Vi skal passe ekstra godt på syge og sårbare borgere · Billie Eilish holdt tale om kropsskam · Nye tal: Få kvinder tager skridtet som opfinder · Verdensmål 12.3 fejres med en række madspildsinitiativer · Dagens billede: To sjældne hvide giraffer er meldt dræbte

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny forskning – frygt for udfordringer med sexlivet bør ikke bruges som argument for kejsersnit

Der hersker mange teorier om, hvordan dét at føde børn kan tænkes at påvirke sexlivet. En af dem går på, at det skulle være bedre at føde ved kejsersnit, fordi det er mere skånsomt for underlivet.

I et nyt studie fra Syddansk Universitet har danske forskere undersøgt, om der er hold i teorierne.

Studiet viser, at kvinder der har født ved kejsersnit en eller flere gange rapporterer om lidt flere seksuelle problemer 16 år efter første fødsel end kvinder, der udelukkende har født vaginalt.

Dette gælder også, når den vaginale fødsel indebar brug af sugekop eller klip i mellemkødet.

37 procent af kvinderne, der fødte vaginalt, rapporterede om seksuelle problemer. Til sammenligning gav 42 procent af kvinderne, der udelukkende har født ved kejsersnit, udtryk for det samme. Det mest udbredte seksuelle problem blandt kvinderne er manglende lyst.

– Fund fra andre studier tyder på, at kejsersnit kan beskytte mod seksuelle problemer i de første par år efter fødslen, men vores studie viser, at det ikke er tilfældet på lang sigt, udtaler jordemoder Sarah Hjorth Andersen, der er førsteforfatter til studiet, som hun udførte som specialestuderende på SDU.

Studiet peger på, at kvinder med kejsersnit oftere rapporterer om smerter under samleje og nedsat fugtighed i skeden. Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

gravid kvinde mave kejsersnit føde fødsel (Foto: Unsplash)
Der kan være gode grunde til at få et kejsersnit, men forebyggelse af seksuelle problemer er ikke én af dem, udtaler professor Ellen Aagaard Nøhr. (Foto: Unsplash)

Læs også: Mette er 26 år, studerende og gravid: Vi kan sagtens være forældre på SU

Danmark lukker ned i to uger

Statsminister Mette Frederiksen udtalte på pressemøde i går, at Danmark lukker ned i to uger.

Med afsæt i en tredobling i antallet af smittede på ganske få dage slog Statsministeren fast, at daginstitutioner, skoler og uddannelsessteder lukker to uger fra fredag. 514 danskere er nu smittede med virussen, hvoraf to af dem er indlagt i kritisk tilstand på intensivafdelinger.

Samtidig opfordrer myndighederne til at lukke natklubber, begrænse besøg på sygehuse og lukke forsamlinger over 100 personer.

Yderligere lægger regeringen også op til at begrænse trængslen i den kollektive trafik. Alle initiativer handler om at undgå nærkontakt for at mindske spredningen af COVID-19.

– Vi skal holde sammen – men på afstand, udtalte Mette Frederiksen på pressemødet og understregede, at målet er at hindre unødig sygdom hos ældre og udsatte.

Læs også: Få svar på 7 populære spørgsmål om corona-virusset, der bekymrer dig

Coca-Cola med ny konceptbutik: Stiller skarpt på unges trivsel

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Coca-Cola viser, at syv ud af 10 i aldersgruppen 20-29 er bange for at vælge forkert. Og 8 ud af 10 har svært ved at sige ‘nej’ til andre, hvor den primære årsag er, at de ikke vil skuffe andre, siger 63 procent af de adspurgte.

Ifølge trivselsmålinger føler flere og flere unge sig stressede og pressede, hvor hver anden ung oplever at få det bedre, hvis de deler deres tanker og følelser omkring en stresset hverdag med andre.

De forhold stiller Coca-Cola skarpt på med en ny konceptbutik, der opfordrer unge til at stoppe op, være i nuet og tage stilling til, hvad der er vigtigst for dem, når de vælger.

Den alternative butik, der har åben en måned frem, tilbyder indhold i form af beroligende sanse-aktiviteter og foredrag, der blandt andet handler om, hvordan unge kan blive bedre til at træffe valg i henhold til deres egne behov og ønsker.

Vi håber, at vi med vores analyse og den nye butik kan være med til at samle de unge om en positiv oplevelse. Fællesskaber er stærke, og vi skal aktivt arbejde for at være en del af dem, men det skal også være okay at stå af og tage en pause til fordel for sig selv, udtaler Philip Wedgwood, der er brandmanager i Coca-Cola Danmark i en pressemeddelelse.

(Foto: PR)
Initiativet er en del af en større kampagne ’Decide what matters’ som sætter fokus på nogle af de problematikker, som mange unge står over for i dag. Hos Coca-Cola Danmark anser man det som vigtigt at omfavne de udfordringer, som flere unge oplever. (Foto: PR)

Læs også: 10 små ting i hverdagen som kan mindske stress og angst

Musikfestivalen Coachella er udskudt grundet virusfrygt

Det er nu blevet offentliggjort, at den tre dage lange amerikanske festival Coachella er blevet rykket fra april til oktober, dette på grund af frygten for corona-virus.

– Vi tager vores gæsters og medarbejderes sikkerhed og helbred meget alvorligt. Vi opfordrer alle til at følge retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne, skriver festivalen på sin hjemmeside natten til onsdag dansk tid.

Den amerikanske musik- og kunstfestival Coachella var oprindeligt planlagt til 10.-12. april og 17.-19. april. Hvor festivalen nu er udskudt til 9.-11. oktober og 16.-18. oktober.

koncert, festival, musik
Coachella er blevet rykket fra april til oktober.(Foto: Unsplash)

Læs også: COVID-19: Sådan skal du forholde dig

Corona-virus: Vi skal passe ekstra godt på syge og sårbare borgere

Udbruddet af coronavirus (COVID-19) udvikler sig i disse dage time for time i Danmark, hvorfor Kræftens Bekæmpelse er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne og følger situationen tæt.

– Statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke har understreget vigtigheden af, at vi alle passer godt på kronisk syge, kræftpatienter og andre, som er svækket på grund af alvorlig sygdom. Det er et meget vigtigt budskab, som vi gerne vil være med til at sprede, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Ældre og kronisk syge er ifølge myndighederne i særlig risiko for at få alvorlig sygdom i forbindelse med corona-virus. Det gælder især ældre over 80 år samt personer med f.eks. kræftsygdom.

Der er særlige råd fra Sundhedsstyrelsen til borgere, som tilhører risikogrupperne. Jesper Fisker appellerer til, at man som særligt udsat – og som pårørende – holder sig opdateret med disse råd. Eksempelvis frarådes det, at man bruger offentlig transport i myldretiden. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

læge syg hospital kræft (Foto: Unsplash)
Ældre og kronisk syge er ifølge myndighederne i særlig risiko for at få alvorlig sygdom i forbindelse med corona-virus. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du vide om corona-virusset

Billie Eilish holdt tale om kropsskam 

Sangerinden Billie Eilish igangsatte i mandags sin verdensturné ’Where Do We Go World Tour’, hvor hun især havde et særligt budskab at fortælle til sit publikum.

Undershowet lynede Billie Eilish op i sin sweatshirt, smed t-shirten og gled langsomt ned i en pøl af sort væske, hvor hun kun var iført en bh.

Herefter holde Billie Eilish en tale, hvor hun kom ind på kropsskam, sit eget selvbillede og de kommentarer, hun er udsat for dagligt.

–  Hvis jeg bærer det, jeg synes er behageligt, er jeg ikke en ordentlig kvinde. Hvis jeg smider nogle af mine lag, er jeg en luder. Selvom du aldrig har set min krop, dømmer du den stadig, og dømmer mig på baggrund af den, sagde Eilish i talen.

Dette var et klart budskab, som satte gang i følelserne hos publikummet, da hun tidligere har udtrykt utilfredshed med, at hendes ’baggy stil’ har været genstand for konklusioner om hendes seksuelle præferencer. Det skriver the Guardian.

Læs også: Kvindernes Internationale Kampdag: Spotify afslører hvilke kvinder vi lytter til

Nye tal: Få kvinder tager skridtet som opfinder 

Interessen for innovation, iværksætteri og den teknologiske udvikling er stor. Alligevel var det kun hver tiende af de danske opfindere, som søgte om patent til deres virksomhed i 2019, der var kvinder. Det viser nye tal fra Patent- og Varemærkestyrelsen.

Af denne grund valgte erhvervsminister Simon Kollerup at mødes med en række kvindelige opfindere og iværksættere hos Vækstfonden i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag for at sætte fokus på problemet og diskutere, hvad der kan gøres.

Udviklingen fra 2015 til 2019 viser, at situationen igennem de senere år er forblevet mere eller mindre status quo.

– Det er ærgerligt, når dansk innovations-potentiale går tabt eller forbliver uudnyttet. Jeg er overbevist om, at vi med flere kvindelige opfindere vil se en mere mangfoldig innovation. Og med brug af rettigheder som patenter, der gør det muligt at beskytte opfindelser og dermed skabe en gunstig forretning, så vil meget være vundet. Ikke alene for de kvindelige opfindere, men også fordi vi på den måde kan realisere Danmarks fulde vækstpotentiale, udtaler direktør hos Patent- og Varemærkestyrelsen, Sune Stampe Sørensen.

Bestyrelsesformænd har svært ved at finde kvinder
Kun hver tiende af de danske opfindere, som søgte om patent til deres virksomhed i 2019 var kvinder. (Foto: Pexels)

Læs også: Kvinder føler, de fejler i mor-rollen

Verdensmål 12.3 fejres med en række madspildsinitiativer

I følge FN’s verdensmål nummer 12.3 skal det globale fødevaretab og madspild være halveret i 2030. Det mål fortjener, i følge FødevareBanken, Food Nation og Too Good To Go, mest muligt opmærksomhed. Derfor retter de tre aktører fokus på delmålet med en stribe madspildsaktiviteter, der naturligvis finder sted den 12. marts.

Heraf afholder FødevareBanken temadag om madspild for 6., 7. og 8. klasserne på seks forskellige skoler. FødevareBankens ambassadører, madskribent Helle Brønnum Carlsen og kok Thomas Herman, guider eleverne gennem blandt andet infofilm, madspilds-quiz og klimavenlige kokkerier, som munder ud i lækre sandwiches og frittata. Derudover vil der være smagsprøver på produkter, der er ’gået over tid’, men som stadig er gode.

Yderligere lancerer Too Good To Go et madkundskabsforløb til landets 5. klasser i samarbejde med forlaget Gyldendal. Samarbejdet er det tredje af sin slags og har denne gang fokus på fødevarekæden. De seneste forløb har handlet om henholdsvis madspild i hjemmet og datomærkning.

Alle tre forløb har til hensigt at give eleverne teoretisk viden om madspild, mens de samtidig får mulighed for at arbejde med opskrifter og opgaver, der også er madspildsrelaterede. Dette oplyses af Too Good To Go i en pressemeddelelse.

FN’s verdensmål 12.3: Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres. (Foto: Too Good To Go ApS)
FN’s verdensmål 12.3: Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres. (Foto: Too Good To Go ApS)

Læs også: #madspild2020: Kender du forskel på datomærkninger på mad?

Dagens billede: To sjældne hvide giraffer er meldt dræbte

Miljøforkæmpere i Kenya udtaler, at to ekstremt sjældne hvide giraffer, en mor og hendes kalv, er blevet dræbt af krybskytter. Desuden antages det, at en tredje, og muligvis den sidste, hvide giraf stadig lever og kunne være den eneste, der er tilbage i hele verden. Det oplyser BBC.

Læs også: NEWS: Ny kampagne: Mindre bøvl og mere mening for medarbejde og borgere i kommunerne

Kommuner, tegning, ingen bøvl. (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·