Læs også:

Close
verden globus hånd usa (Foto: Unsplash)

Klumme: Mens vi venter på en almindelig verden

Mit liv  | 

Coronaen har gjort sit indtog i alles liv nu. Tænk engang. Mens vi venter på, at verden atter “falder i hak”, kom jeg til at tænke rigtig mange tanker. Om Verden, livet og meget andet

Der er snart få tilbage, der har oplevet 2. verdenskrig. Mange har heller ikke oplevet 9/11 – men nu – nu har vi alle oplevet en side af en verden, der ikke ligner sig selv. En verden som er svær at forstå og forholde sig til. Det virker lidt som en mega dårlig serie på Netflix om fremtiden … En af de der dommedags. Problemet er bare, den er virkelig – altså det der sker nu – forhåbentlig bare ikke dommedags.

corona virus covid-19 (Foto: Unsplash)
Aldrig har vi vidst så meget om vira. (Foto: Unsplash)

Vi må stå sammen

Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte, for hvad er op og ned, og hvad føler man egentlig selv. Jeg tænker faktisk lidt, at jeg aldrig skulle have set de der sci-fi-film om en verden, der går under, for indimellem føles det lidt som om, det er dét, der er ved at ske. På den anden side så har jeg faktisk (måske dumt) ikke på noget tidspunkt været sådan rigtig bange for corona, selve virussen i sig selv. Jo, jeg har respekt og forståelse for, at vi skal passe på. Men det er mere det, “den trækker med”, der gør mig bange, og det man kan kalde en sneboldeeffekt.

For folk går i panik – lande går i panik. Alle har en knude i maven over det, der sker i hele verden. Og dem der ikke har er – beklager – dumme som en dør. ‘For verden er lidt af lave – i uhak – i en form for undtagelsestilstand’. Men nej, vi er ikke i krig – men det er en ‘corona-battle’, som vi eddermagme skal vinde. Jeg er ikke fagperson, og jeg kan ikke gennemskue, om vi som land har gjort det helt rigtige eller måske har skudt os lidt i foden.

En ting er sikkert, vi har nok ikke alle fakta og de fulde “sandheder” til at kunne udtale os om det.

hånd hænder holde sammen sammenhold tro (Foto: Unsplash)
Lad os holde sammen. (Foto: Unsplash)

Men der er to sider – der er sygdomssiden – og så er der den økonomiske side. Den økonomiske er som landet (eller verden) ligger lige nu svær at se hvor skal ende. For økonomisk vil en stabilisering og et opsving tage lang tid at få på plads. Selvfølgelig har nationalbankerne og regeringer rundt om i verden redskaber og mekanismer til at forsøge at få det hele til ikke at eskalere.

Men den her dumme virus kommer til at koste jobs, konkurser, lukninger og små cafeer og butikkers død. Desværre. Derfor må vi alle forsøge at hjælpe, hvor vi kan.

Sygdommen kom jo sådan lidt “out of the blue” i hvert fald for mange. Den har også rykket ved mange grænser og opfattelser. Aldrig har folk været så dygtige til at bruge håndsprit. Det er lidt som med solcreme, det er ofte først, når skaden er sket, folk gør ting. DUMT – men sandt. Jeg elsker, at MENU i Hellerup har lavet deres egne sanktioner; en flaske håndsprit 40 kroner, nummer to 2.000 kroner. Jamen det er da til at forstå – også for alle de tåbelige danskere, der allerede er gået i panik og har lavet deres eget ‘panic room’.

Men det jeg vil sige er – VI MÅ STÅ SAMMEN – hvad filen er det folk ikke forstår ved det … Kom nu. Der er som med demokrati – ingen enkelt person (eller familie), der kan klare det her alene. Så lad os vise os fra vores BEDSTE side – hjælp – vis storsind – og tro på, at andre også vil dig det bedste og hjælpe dig, når nøden er nær.

Tid til eftertanke

pige vand ansigt (Foto: Unsplash)
Det er tid til eftertanke. (Foto: Unsplash)

Jeg synes, man skal tage denne utilsigtede ‘pause’ som en bonus (selvfølgelig ikke glemme corona og alt det den har ført med sig).

Men brug tiden på eftertanke. Er du det rigtige sted, du vil være. I et forhold – i et job – i ‘din krop’. Gør du de rigtige ting – hvad er dine dæmoner – hvad er det for ting, du bliver ved med at skubbe væk eller ikke få gjort.

HVORNÅR – som i HVORNÅR har du sidst haft den tid og mulig for vitterlig at mærke efter. Der er ingen støj – jo corona – men derudover. Danmark er sat på stand-by. Og du har virkelig en unik mulighed for at gøre nogle tanker, der måske rent faktisk kan få en positiv indflydelse på dit (fremtidige) liv. For der kommer en dag efter corona.

Jeg prøver selv at lade være med at lade panik og angst overtage mit sind. Det hjælper jo ikke noget. Jeg har jo normalt en hverdag, hvor den ene dag tager den anden. Masser af travlhed, hvor der hele tiden er masser af ting, der skal nås. DET er der slet ikke i det omfang lige nu. Jo, vi skal udgive og holde gang i MY DAILY SPACE, men det kan vi jo gøre hvor som helst, bare vi har vores computere med os. Jeg vil TVINGE mig selv til at bruge den her tid positivt. OGSÅ lære noget om mig selv – og hold da op, hvor har jeg også lært meget om andre allerede. Jeg har altid sagt, at “når folk er presset, ved man aldrig, hvad de kan finde på”. Ja, det passer så lidt for godt på denne situation. Men sådan vil jeg ikke havne eller være …

Hvad kan vi lære

puslespil puzzle brik (Foto: Unsplash)
Husk vi er kun en lille bitte brik i det store (verdens)puslespil. (Foto: Unsplash)

Åhhh Gud, hvor skal jeg starte. For jeg synes, det har vist sig, at der er mange ting, vi kan lære. Men også mange ting, som trods alt HAR fungeret og gør det nu. TÆNK hvis vi for eksempel ikke havde de sociale medier. Tænk hvor meget vi kan holde os ajour, og hvor tilgængelig information er.

Ja ja, jeg må så også sige, at der sidder nogle medier, som desværre udnytter denne situation og folks angst og endelig får den trafik, de ikke engang i deres hedeste drømme har drømt om. Men hvad nytter det, når det de egentlig gerne bare vil er at tjene penge – og få kliks – og reelt ikke være en støtte for folket. Det får de ikke lige nu. Firmaerne holder vejret og deres pengepung godt lukket lige nu. Jeg håber, folk kan gennemskue lidt af det medieshow, der foregår. Desværre er jeg bange for, alle ikke kan det.

MEN, når nu jeg lige fik lov til at komme med den stikpille, så vil jeg også rose mange for deres faglighed og saglighed – også medier. Hvad skulle vi have gjort, hvis mange ikke havde stillet deres hjælp, kræfter og viden til rådighed. Jeg er alle – som i alle – dybt taknemmelig. Og sådan lidt ‘mor-stolt’.

Men lad os nu lære af det her. For måske – måske ikke – er det ikke sidste gang, vi oplever noget i denne stil. Så lad os tage ved lære. For som et stort puslespil kan vi jo se, hvordan hele verden hænger sammen som et stort finmasket billede. Mangler vi en brik, så kan vi ikke samle hele puslespillet. Og så kan vi forpuppe os nok så meget i Danmark. Den går sgu ikke Granberg.

Fremtiden

glas vand glasset er halvt fyldt tomt (Foto: Unsplash)
Glasset er MERE end halvt fyldt … (Foto: Unsplash)

Lad os lære af det her. HUSK NU vores forfædre måtte drage i krig for at redde deres (eller andres) liv og land. Vi skal bare isolere os – tage et break – vente. Hvor svært kan det være. Husk nu glasset er halvt fyldt og ikke tomt. Og lad os – trods alt – se lyst på fremtiden.

Os danskere er kendt for HYGGE – i denne omgang er det mere ‘hjemme-hygge’, og vi er udfordret på vores ‘hygge-mani’. Men husk man skal elske sit eget selskab og sig selv, før man kan elske andre. DET kan du jo også bruge denne pause til …

Og jeg tænker også, at ja mange (heldigvis de fleste) lærte meget af 2. verdenskrig – dog på en noget hårdere måde, end vi forhåbentlig kommer til med corona. Men lad os tage de bedste læringer, vi får nu – og også dem hvor vi måske trådte liiiiiiiiige lidt forkert – med os. Søren Fauli sagde i Mads og Monopolet, at vi skal tilgive alle dem, der har hamstret og som stod i Netto fem minutter efter Mette Frederiksen havde sagt “vi skal handle” – altså ikke som i at tømme supermarkedet.

Vi har allerede hånet og er blevet sure over det på Facebook. Men ja – vi ser et urinstinkt komme op i folk. Men lad os vise storsind og kramme – ikke bogstaveligste forstand, det er der også sat en stopper for – kramme alle – omfavne alle. Lad os vise næstekærlighed og stå sammen. VI KAN GODT. Jeg ser glasset mega fyldt. Gør du …

 

Læs også:

Nem chokolademousse

bog dessert kage piece of cake annemette voss mascha vang (Foto: Claudia Dons)

 

· Mere fra samme kategori ·