Læs også:

Close
Persisk mad køkken opskrift kogebog inge lynggaard hansen (Foto: Inge Lynggaard Hansen)

Det persiske køkken: Nudelsuppe

Mad  | 

Eksotisk – eller måske bare anderledes mad er manges favoritter. Vi har fra den lækre bog ‘Det persiske køkken’ fået lov til at give jer en opskrift på en nudelsuppe, der virkelig smager fantastisk

Om bogen

Alene det at en persisk kogebog er skrevet af en dansker, gør den anderledes … Men forfatteren ved, hvad hun taler om, og gør det rigtig fint og indbydende.

Silkevejen har uden tvivl påvirket det persiske køkken med de eksotiske varer, som var gemt i lasten på kamelryggene. Der var ris fra Kina, gurkemeje fra Indien – og yoghurt, feta, safran og meget andet fra fjerne lande både i øst og vest – alt sammen noget, der langsomt blev en helt naturlig del af de persiske madtraditioner. Man har i årtier forfinet sammensætningen i maden, der kombineret med urter og krydderier kan bruges til at hæve og sænke stofskiftet. Den kølige yoghurt til de varme retter hjælper på fordøjelsen sammen med kombinationen af sure og salt- syltede pickles.

krydderier mad opskrift (Foto: Unsplash)
Der er masser af skønne råvarer og krydderier i det persiske køkken. (Foto: Unsplash)

Bogen kommer hele vejen rundt om det persiske køkken – lige fra en trin-for-trin-guide til, hvordan man lærer at tilberede de lækre basmatiris, til svar på hvordan man får kernerne ud af et granatæble, og hvorfor safran er så dyrt som guld.

Om forfatteren

Inge Lynggaard Hansen er fotograf og rejseleder i Iran og har gennem mere end 30 års indgående kendskab til iranerne, maden og kulturen knyttet trådene sammen i denne kogebog med smukke billeder og letforståelige opskrifter.

Det er oppe i tiden at spise masser af krydderurter og vegetarmad – hvilket gør bogen højaktuel, da mange af retterne både kan serveres med eller uden kød. Lad duften af syrligt søde granat- æbler, kanel, friskhakket dild og tørrede limefrugter brede sig i dit hjem, når du inviterer andre indenfor – maden smager bedst, når man er flere om at dele den. Vores hjerter næres af øjenkontakt og god snak, mens sanserne forsyner sig lystigt i en mosaik af farver og smag.

 

Det skal du bruge

4 personer

 

Ingredienser

1 dl kidneybønner
1 dl kikærter
1 dl grønne linser
1 tsk salt
2 l kogende vand
2 løg
3 spsk olie
½ l kogende vand
1 tsk salt
½ tsk peber
2 dl frisk spinat
1½ dl forårsløg, kun den øverste grønne del
2 dl finthakket persille
2 dl finthakket koriander
1 dl finthakket mynte
85 g reshteh-nudler (kan købes i mellemøstlige butikker)

  • Pynt
    2 spsk tørret mynte
    olivenolie til stegning
    2 løg
    6 fed hvidløg
    3 spsk olie
    1 tsk valle* (kashk) – alternativt yoghurt eller cremefraiche
Sådan udtaler du den
Ashe reshteh [ åsje resjtæh ]

Sådan gør du

Skyl kidneybønner, kikærter og linser i vand, til vandet er klart.

Kom dem i en skål med rent vand, tilsæt 1 tsk salt og lad dem stå i blød natten over.

Derefter skylles de igen og koges i en gryde med 2 liter vand under låg i cirka 2 timer.

Persisk mad køkken opskrift kogebog inge lynggaard hansen (Foto: Inge Lynggaard Hansen)
En smuk og velsmagende persisk suppe. (Foto: Inge Lynggaard Hansen)

Skær løgene i tern og steg dem i en gryde med olie, til de er gyldne.

Hæld bønner, kikærter og linser i sammen med ½ liter kogende vand, salt og peber.

Skyl alle grøntsager og krydderurter og hak dem fint.

Kom dem i gryden og lad det hele simre under låg i cirka 1 time.

Hæld mere væde i, hvis nødvendigt.

Hæld nudlerne i og lad dem simre med de sidste 10 minutter.

Imens kan du tilberede pynten:

Svits tørret mynte i lidt olie under konstant omrøring i maks et minut – det må endelig ikke brænde på. Og sæt til side.

Snit løg i tynde både og svits dem i rigeligt med olie ved høj varme, til de karamelliserer.

Gør det samme med de pressede hvidløg i en anden gryde. Rør rundt konstant.

Pynt suppen med mynteblandingen og de to løgblandinger.

Hvis du kan lide valle (kashk), kan du blande 1 teske valle med 2 spiseske vand og lægge på som mønster også.

Alternativt kan du bruge yoghurt eller creme fraiche.

  • Valle (kashk) kan være svær at få fat i i et dansk supermarked. Men det kan man som regel i en af de udenlandske butikker. Kashk giver en helt speciel smag, der er lidt svær at beskrive. Hvis man har det svært med smagen, kan den med lidt god vilje erstattes med græsk yoghurt eller cremefraiche.

Server godt brød til – gerne fladbrød eller barbari-brød samt limebåde.

Sådan ser bogen ud:

bog kogebog det persiske køkken inge lynggaard Hansen

Læs også: 

Det der har formet mig

 

kvinde pige tænker eftertænksom vindue (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·