Læs også:

Close
mynte, the, te, urt, krydderurt, plante

Værd at vide om myntens mange fordele

Sundhed  | 

Mynten er en fin lille urt, der gemmer på en masse egenskaber, som både kan gavne dig, din have eller dit hjem. Vi giver dig her et overblik over myntens mange fordele, så du kan få mest mulig ud af den lille grønne plante

Den grønne krydderurt stammer oprindeligt fra Vestasien og Sydeuropa, men vokser nu over hele kloden. Og i dag findes der mere end 100 forskellige arter og krydsninger. Derfor hedder mynten også tit nogle forskellige navne, men ens for dem alle er at den kan gavne dig.

Den har siden siden oldtiden været brugt som både læge- og krydderplante. Så tøv ikke med at bruge den i din næste kop te eller i madlavningen.

mynte, the, te, urt, krydderurt, plante
Mynteplanten vokser med lynets hast, så hold øje med den, hvis du planter den ud i haven. (Foto: Unsplash)
Fun Fact
Mynte tilhører slægten Mentha, hvis navn stammer fra den græske mytologi, hvor nymfen Minthe blev forvandlet til en mynteplante, da guden Pluto forelskede sig i hende.

Det skal du vide om mynteplanten

1. Der findes omkring 25 underarter i samme slægt som mynte. Og du kender sikkert nogle af dem. Nogle af arterne er nemlig rosmarin, timian og oregano.

2. Mynte vokser RIGTIG hurtigt og dens grene kan blive op til en halv meter lange. Så hvis du overvejer at sætte mynten fri i haven, så vær opmærksom på, at du skal tæmme den, så den ikke spreder sig til alle kroge af haven.

3. Myntens blomster kan både være hvide eller have en lilla nuance. De kommer frem efterhånden som mynteplanten vokser til.

mynte, the, te, urt, krydderurt, plante
Der findes mere end 100 forskellige arter af mynte i dag, og er siden oldtiden blevet brugt som lægemiddel og naturligvis krydderurt. (Foto: Pexels)

4. Hvis du vil have mynteplanten derhjemme, skal du behandle den med en kærlig hånd. Den er nemlig ikke så glad for alt for meget sollys og så skal den have rigeligt vand. Til gengæld kan du plukke bladene når som helst.

5. Myntens duft er helt fantastisk – i hvert fald for os mennesker. Men for insekter er det noget helt andet. Møl, myrer, bladlus, lopper, myg og også mus, kan ikke afsky lugten af mynte. Udover at have planten stående og dufte, kan du dryppe et par dråber pebermynte de steder, hvor myrerne har bosat sig, så sikrer du dig et myrefrit hjem.

mynte, the, te, urt, krydderurt, plante
Myntens lækre duft er ikke lige lækker for alle. De små insekter afskyr nemlig myntens ellers dejlige duft. (Foto: Pexels)

Det skal du vide om myntens sundhedsfordele

1. Mynte er godt for dit indre system

Der kan være mange årsager til at tarmsystemet ikke helt med dig, men heldigvis er der hjælp at hente. Mynte er nemlig lidt af et mirakelmiddel, når det gælder det indre system.

Mynte indeholder nemlig mentol, der er særlig god til at stimulere din fordøjelsesproces og dæmpe opstået uroligheder i maven. I mynte findes et hav af æteriske olier, der gennem en årrække er blevet brugt i den medicinske verden. Mynten er altså god til at afhjælpe både forstoppelse, diarré, irritabel tyktarm og Crohns sygdom. Og så hjælper den også med at fjerne gas fra tarmene, da den forhindrer affaldsstoffer i at rådne og hobe sig op.

2. Mynte styrker din lever og tarme

Mynte kan også hjælpe med at stimulere din leverfunktion, da den hjælper kroppen med at øge udskillelsen af galde. Skulle du være så uheldig, at leveren ikke er med dig, så hjælper mynten altså med at opretholde leverens funktion.

mynte, the, te, urt, krydderurt, plante
Gør dig selv den tjeneste at mixe mynte i mad og drikkevarer, så din krop kan få gavn af dens mange gode egenskaber. (Foto: Pexels)
Fun Fact
Mynte er ikke kun navnet på den lille grønne plante, men også fornavnet på 692 piger og kvinder i Danmark.

3. Mynte hjælper dig mod kvalme

Mynte kan med fordele indtages efter du har spist, hvis du føler sig overmæt, oppustet eller har luft i maven. Mynten beroligere din mave og modvirker både mavekramper og kvalme, da den øger udskillelsen af mavesyre.

4. Mynte er godt for din vejrtrækning

Du kender sikkert den forfriskende følelse, når du sprayer den tilstoppede næse med næsespray. Og mentolen, der også findes i næsespray, er med til at rense den tilstoppede næse. Men mentolen i mynte rækker langt ud over det, da den er en sikker redning ved influenza. Den sænker feberen, og dens virushæmmende egenskaber hjælper mod luftvejssygdomme.

Mange bruger myntens mange fordele til behandling af bronkitis, halsbetændelse eller astma. Og så mindsker mynte også irritation i halsen, der kan opstå ved rygning eller ved hoste ved rygestop.

mynte, the, te, urt, krydderurt, plante
Skulle du blive syg, er mynten din redning. Dens indhold af mentol renser og sænker feberen. (Foto: Pexels)
Lav din egen kop myntete

Det skal du bruge:
6 mynteblade
1/2 kop vand

Sådan gør du:
Sæt vand over i en gryde og læg myntebladene i.
Når det har kogt, fjern bladene og lad det stå lidt.
Drik det mens det stadig er varmt, så du kan få løsnet op ved sygdom.

5. Myntete forbedrer dit blodomløbet

Mynte indeholder eugenol og rosmarinsyre, der har en blodfortyndende virkning. Det fremmer blodomløbet, og er derfor også god mod relaterede problemer som eksempelvis hovedpine.

Hvis du lider af højdesyge, kan mynte også være din redning. Den giver nemlig en bedre iltforsyning til cellerne og samtidig udrenser den også kroppen for giftstoffer.

6. Mynte indeholder masser af vitaminer

Udover at være god for fordøjelsen, blodomløbet og meget andet, ja så indeholder mynte også masser af vitaminer. Mynten er derfor en god kilde til at opnå de dagligdags vitaminer og mineraler, som du har brug for. Det er vitaminer og mineraler som A, C- og E-vitamin, calcium, magnesium, jern og omega-3 fedtsyrer.

Kilde: bedrelivsstil.dksaeson-web.dkidenyt.dkwww.dst.dk

 

Læs også: 5 sundhedsmyter, vi har hørt alt for længe

 

· Mere fra samme kategori ·