Læs også:

Close
mælk madspild mad klima miljø (Foto: Too Good To Go ApS)

NEWS: ‘Ofte god efter’-initiativet rykker ud over de danske landegrænser

Nyheder  | 

‘Ofte god efter’-initiativet rykker ud over de danske landegrænser · Sangerinden Duffy blev voldtaget, bedøvet og holdt indespærret · Danmark fremhæves som forbillede i USA’s valgkamp · Dom i Britta Nielsen-sag står ved magt · SAS forventer tab på 140 millioner kroner grundet corona-virus · Ny overenskomst aftalt for ansatte i mode- og tekstilbranchen · Manden bag Bamse og Kylling er død · Dagens video: Iransk vicesundhedsminister testes positiv for corona-virus

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

‘Ofte god efter’-initiativet rykker ud over de danske landegrænser

Cirka 10 procent af alt madspild i Europa skyldes forvirring omkring datomærkningen. Faktisk forstår over halvdelen af borgerne i EU ikke betydningen af og forskellen på ’bedst før’ og ’sidste anvendelsesdato’.

Dette var alarmerende meldinger som sidste år fik Too Good To Go til at danne koalition med en række fødevareproducenter og madspildsaktører, herunder Unilever, Coop, Orkla Foods, Carlsberg og Toms Group, om at få føjet ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen for at mindske madspild.

Tilføjelsen er siden blevet indført på en lang liste af velkendte produkter, og initiativet har spredt sig til blandt andet Tyskland, Schweiz og Frankrig. Målet er nu at få større fokus på datomærkningerne på EU-niveau.

Dette initiativ er blot ét af en lang række initiativer, som i sidste ende skal bidrage til indfri FN’s verdensmål nummer 12.3 om, at det globale, og dermed også det europæiske, madspild skal være halveret i 2030. Det oplyser Too Good To Go ApS i en pressemeddelelse.

mælk madspild mad klima miljø (Foto: Too Good To Go ApS)
For præcis et år siden fik Too Good To Go en række danske fødevareproducenter med på at føje ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen for at mindske madspild. (Foto: Too Good To Go ApS)

Læs også: 5 gode råd til at undgå madspild fra madekspert

Sangerinden Duffy blev voldtaget, bedøvet og holdt indespærret 

Den verdenskendte sangskriver og sangerinde Duffy afslører på Instagram tirsdag aften, hvorfor hun valgte at trække sig fra rampelyset i 2011.

Duffy forklarer den årelange pause i hendes karriere skyldes et voldeligt overgreb.

På det sociale medie fortæller hun, at hun dengang var blevet voldtaget, bedøvet og hold indespærret over flere dage, men skriver at hun er ’OK og tryg nu’, men at det har taget hende lang tid at komme sig. Det skriver BBC News.

– Undrer I jer over, hvorfor jeg ikke brugte min stemme til at udtrykke min smerte? Jeg ville ikke vise verden sorgen i mine øjne. Jeg spurgt mig selv, hvordan kan jeg synge fra hjertet, hvis det er knust? Nu er det langsomt begyndt at hele, skriver den 35-årige Duffy.

Duffy er særligt er kendt for hits som ’Mercy’ og ’Warwick Avenue’.

Læs også: Kvindernes internationale kampdag: Her er de mest populære kvindelige musikere

Danmark fremhæves som forbillede i USA’s valgkamp 

Danmark blev igen fremhævet som forbillede under debatten i Charleston i South Carolina natten til onsdag dansk tid.

De to demokratiske præsidentaspiranter Pete Buttigieg og Bernie Sanders refererede nemlig begge til Danmark for at forklare deres visioner for USA.

Under debatten gjorde den unge kandidat Pete Buttigieg det klart, at han ikke anså den nuværende favorit Bernie Sanders’ planer om offentlig sundhedsforsikring til alle som radikal. Og fortsatte med et eksempel om, at Danmark var et land, hvor der er indført offentlige sundhedsforsikringer, uden at det udelukker private forsikringer. Det skriver ABC News.

– Sidste gang jeg tjekkede listen over lande, hvor man kan udleve den amerikanske drøm, altså at blive født i bunden af samfundet og ende i toppen, dér var vi ikke engang i top-ti, sagde Buttigieg og fortsatte, at det bedste sted at udleve den amerikanske drøm lige nu er i Danmark.

Læs også: NEWS: Bernie Sanders vinder primærvalget i New Hampshire: Lover enden på Donald Trump

Dom i Britta Nielsen-sag står ved magt 

Dommen lød på seks år og seks måneders fængsel for svindel til den tidligere ansatte i Socialstyrelsen Britta Nielsen, som havde svindlet for 117 millioner kroner.

Dommen for svindel for 117 millioner kroner ligger i den høje ende af praksis i sager om økonomisk kriminalitet, hvorfor dommen ikke bliver anket af anklagemyndigheden. Det oplyser statsadvokat Kirsten Dyrman fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Københavns Byret idømte Britta Nielsen i fængsel i seks år og seks måneder for groft bedrageri i tirsdags i sidste uge, hvor Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, oplyste efter dommen, at hun modtog dommen og derfor heller ikke vil anke sagen. Af denne grund står dommen fast.

Læs også: NEWS: Sådan brugte Britta Nielsen pengene fra millionbedrageriet

SAS forventer tab på 140 millioner kroner grundet corona-virus

Omtrent 250.000 flyver normalt til Shanghai og Beijing årligt med flyselskabet SAS. Dog har corona-virussets udbrud haft stor betydning for det skandinaviske selskab, eftersom SAS forventer, at aflysninger af fly til og fra Kina i februar og marts kommer til at medføre et tab af omsætning for 140 millioner kroner.

– Tabet i omsætning fra suspenderingen af flyvninger i februar og marts forventes at løbe op i omkring 200 millioner svenske kroner (svarende til 140 millioner danske kroner), skriver SAS.

SAS konstaterer dog, at selskabets flyvninger til Kina ikke udgør en stor del af forretningen i og med, at aflysningerne isoleret set kun burde have en marginal påvirkning på indtjeningen. Det skriver TV2 Nyhederne.

sas, pilot, piloter, strejke, fly, rejse, lufthavn
SAS forventer tab på 140 millioner kroner grundet suspendering af flyvninger til og fra Kina. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Hvad gør du, når dit fly er forsinket?

Ny overenskomst aftalt for ansatte i mode- og tekstilbranchen

HK Privat og arbejdsgiverorganisationen Dansk Mode & Textil har netop aftalt en ny overenskomst for HK’ere i tekstilbranchen. Overenskomsten dækker omtrent 1.000 medarbejdere.

Helt op til ni ugers uddannelse, hvis man bliver sagt op, pensionsordning for elever og en fritvalgskonto, der stiger fra fire til syv procent. Dette kan ansatte i mode- og tekstilbranchen se frem til i den nye overenskomst, der netop er indgået forlig om. Overenskomsten løber i tre år.

– Efteruddannelse betyder alt på dagens arbejdsmarked. Derfor er vi meget tilfredse med, at opsagte medarbejdere får mulighed for at tage mere uddannelse, også efter udløbet af opsigelsesperioden. Med den nye overenskomst får medarbejderne mulighed for at bruge opsparede uddannelsesdage. Dage, som de tidligere ville miste ved en opsigelse, fortæller Vibeke Ansbjerg, som er faglig sekretær i HK Privat.

Aftalen læner sig op ad industriforliget, der blev indgået den niende februar. Overenskomsten med Dansk Mode & Textil er en ud af i alt 23 landsoverenskomster, som HK Privat forhandler i 2020. Dette oplyses af HK Privat i en pressemeddelelse.

tekstil tøj mode stof (Foto: Unsplash)
De ansatte under overenskomsten, som er for eksempel salgskonsulenter, sekretærer, økonomimedarbejdere, administrative medarbejdere og laboranter, får en pæn stigning på fritvalgskontoen, der stiger tre procent i løbet af overenskomstperioden. (Foto: Unsplash)

Læs også: Redaktionens fashion fears – dét frygter vi at tage på

Manden bag Bamse og Kylling er død

Mogens Vemmer var mangeårig chef for B&U-afdelingen i DR, og var kendt som manden bag de populære børneprogrammer som ’Bamse og Kylling’ og ’Kaj og Andrea’. Mogens Vemmer er nu død tæt på sin 85-års fødselsdag. Det oplyser familien til Politiken.

Den mangeårig chef havde på mange måder sat større præg på opvoksende generationer end mange af de samme generationers forældre.

Læs også: Peter Plys-dag: 16 livslektioner fra den honningelskende bamsebjørn

Dagens video: Iransk vicesundhedsminister testes positiv for corona-virus

Den iranske vicesundhedsminister Iraj Harirchi tørrer sved fra panden under en nyhedskonference, før han blev testet positiv for corona-virus.

Mandag gjorde ministeren dog klart, Myndighederne havde situationen med corona-virusset fuldstændig under kontrol. Og påstanden om, at der skulle være langt flere dødsfald end offentligt rapporteret, var en direkte løgn. Men tirsdag, dagen efter at Iraj Harirchis hævede sin afvisning, viser det sig, at vicesundhedsministeren selv er testet positiv for corona-virus. Det oplyser BBC News.

På nuværende tidspunkt har virusset dræbt 19 personer i Iran, hvormed 139 meldes smittede. Det oplyser Worldometers, som undersøger statistik om verden i realtid.

Læs også: NEWS: Klimaforandringer og aggressiv markedsføring er en trussel for børns sundhed og trivsel

UNICEF, klima, børn, fremtid. (Foto: PR)

· Mere fra samme kategori ·