Læs også:

Close
Økologiske fødevarer, økologi, øko, ny international rapport. (Foto: PR)

NEWS: Nye tal fra international rapport – Danskerne bruger flest penge på økologi 

Nyheder  | 

Nye tal fra international rapport: Danskerne bruger flest penge på økologi · H&M i søgelyset: Anklaget for kopiering af norsk tøjmærke · Britta Nielsens har fået dom for bedrageri · Flere unge bilister spiller mobilspil bag rattet · Lindex vinder international franchisepris · Dagens billede: Den københavnske restaurant Alchemist modtager to Michelin-stjerner ved dette års uddeling til nordiske restauranter

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nye tal fra international rapport: Danskerne bruger flest penge på økologi 

En ny international rapport viser, at det globale salg af økologiske fødevarer fortsætter med at sætte nye rekorder og har første gang nogensinde rundet de 100 milliarder dollars. I årsrapporten fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologisk organisation IFOAM, er det tydeligt at se, at Danmark bevarer sit verdensmesterskab, som den nation i verden, hvor økologien har den største markedsandel på 11,5 procent.

Danskerne og schweizerne er ifølge rapporten dem, der bruger flest penge på økologi. I begge lande bruger hver enkelt borger omkring 2.300 kroner på økologi om året.

Det internationale marked for økologi har aldrig været større. Tal viser, at der på verdensplan i 2018 blev solgt økologiske varer til en værdi af cirka 720 milliarder danske kroner. Dette er tilsvarende en stigning på tre procent sammenlignet med året før.

Desuden konkluderer rapporten, at økologien samlet set har en sikker fremtid på verdensplan.

– Med rapportens resultater i hånden kan vi kun være optimistiske. Vi ved, at Danmark har solidt fodfæste på det økologiske marked, fordi vi har en lang tradition for at dyrke kvalitets økologi, fremstille spændende produkter og gøre dem tilgængelige for en bred forbrugergruppe, forklarer Michael Langberg, som er markedschef i Økologisk Landsforening.

 Økologiske fødevarer, øko, ny international rapport. (Foto: PR)
Danskerne indtager en international førsteplads, når det handler om forbrug af økologi. (Foto: PR)

Læs også: NEWS: Udlandet er stadig vilde med dansk økologi

H&M i søgelyset: Anklaget for kopiering af norsk tøjmærke

Det norske tøjmærke Knust Porselen anklager H&M for at have kopieret deres designs til H&M’s nye kollektion – H&M Studio SS20.

Grundlæggeren af Knust Porselen, Anniken Jørgensen, var hurtigt til at bemærke sammenfaldet og lighederne mellem kollektionerne. På Instagram lagde Jørgensen billeder op af sine egne designs sammenholdt med H&M’s ny kollektion – dette skabte hurtigt debat og massiv omtale.

Den daglige leder af Knust Porselen, Stian André de Wahl, skriver i en SMS, som er en kommentar til anklagen, til programmet God Aften Norge. 

– Det er tydeligt, at der er ligheder med vores design (Aske-dragt), som vi lancerede i sommeren 2019, og som har været til salg siden efteråret sidste år. Vi bemærker, at H&M muligvis har valgt at hente inspiration fra et lille uafhængigt brand, som vi er, skriver Stian André de Wahl. 

Hos H&M tages sager om kopiering meget alvorligt, og en talsmand for H&M siger til TV2 Norge, at man nu er igang med at undersøge designprocessen for H&M’s nye kollektion. H&M har endnu ingen kommentarer til anklagerne om kopiering.

Det er blandt andet dette ‘ASKE suit’ fra Knust Porselen, som H&M bliver anklaget for at have kopiret.

Læs også: NEWS: Tusinder klager over H&M’s plus size-modeller

Britta Nielsens har fået dom for bedrageri

Der er i øjeblikket tale om, hvorvidt svindeltiltalte Britta Nielsen skal idømmes en straf, der højest kan være otte års fængsel, eller om strafferammen kan udvides til 12 års fængsel for hendes svindel i Socialstyrelsen, skriver TV2-Nyheder.

Anklagemyndighederne mener, at retten bør overveje en endnu højere straf for Britta Nielsens bedrageri – og her kan paragraf 88 få en afgørende betydning.

I paragraffen står der, at “der under særdeles skærpende omstændigheder” kan straffes med 50 procent mere end den normale maksimumstraf for en forbrydelse. Dette betyder, at straffen kan udvides med op mod fire år ekstra i en sag om bedrageri.

Sagens anklagere Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen er ikke i tvivl om, at Britta Nielsens forbrydelse er en af de mest alvorlige sager om økonomisk bedrageri i Danmark. 

I går, den 18 februar, blev Britta Nielsen idømt seks år og seks måneders fængsel for bedrageri af særlig grov karakter. Retten anvendte ikke den særlige paragraf 88, da retten mente, at der ikke var tale om særdeles skærpende omstændigheder, skriver TV2-Nyheder.

Anklagerne har endnu ikke taget stilling til, om de vil anke sagen de har 14 dage til at træffe en beslutning.

bank, penge, money, euro
Britta Nielsen idømt seks år og seks måneders fængsel for bedrageri af særlig grov karakter. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Sådan brugte Britta Nielsen pengene fra millionbedrageriet

Flere unge bilister spiller mobilspil bag rattet 

Ny undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension viser, at hver 8. bilist i alderen 18-35 år, engang imellem, ofte eller meget ofte spiller spil på mobiltelefonen, mens de kører bil. 

Sikkerheden i trafikken har de sidste tyve år været stærkt udfordret af trafikanter, som anvender mobiltelefoner bag rattet. Sidste efterår viste en undersøgelse, at hele 26,6 procent af de 18-35 årige mener, at det er acceptabelt eller helt acceptabelt at bruge håndholdt mobil under bilkørsel.

I lyset af den nye rapport ønsker transportministeren Benny Engelbrecht, at køreuddannelsen skal indeholde mere undervisning om trafikadfærd – herunder undervisning om mobil-brug.

– I dag handler meget af uddannelsen om ‘udenadslære’ om skilte, og hvordan man skal forholde sig i en given situation. Og der er for lidt fokus på selve adfærden. Så jeg er meget optaget af at få det mere ind på skemaet, udtaler Benny Engelbrech til DR-Nyheder.

Den Danske Kørelærer-Union byder forslaget meget velkomment og fortæller, at mobil-snak allerede er en del af undervisningen på nogle af landets køreskoler.

Phone, mobil, mobil bag rattet, telefon, mobilspil bag rattet. (Foto: Unsplash)
Hele 12 procent af de unge mellem 18-35 år svarer, at de ofte elle meget ofte spiller mobilspil bag rattet. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Danske bilister overvurderer egne evner i trafikken

Lindex vinder international franchisepris

Modetøjskæden Lindex har vundet en eftertragtet pris ved den årlige kongres i The International Franchise Association for sin ekspertise inden for international franchising

Franchisemodellen vinder konstant indpas i Danmark og er et alternativ til de mere traditionelle former for drift af kædekoncepter. Det er blandet andet også franchisemodellen, som har fået Lindex til Danmark – med franchisetagerne Albert Thor Magnusson og Loa Dagbjort Kristjansdottir der blandt andet står bag Lindex butikken i Field’s.

The global Franchise Award er en højt respekteret international pris, som hver år uddeles af branchemagasinet Global Franchise Magazine til de brands, der arbejder hårdest på at udvikle et international franchisekoncept. 

Prisen ‘Best Emerging Franchise’ bliver givet til Lindex på baggrund af en succesfuld åbning af Lindex’ første fysiske butik i Danmark.

– Vores omfattende internationale koncept og tætte samarbejde med vores franchisepartnere har gjort, at vi har opnået succesfulde etableringer i nye markeder og ekspansion i flere internationale områder, hvoraf Danmark er et af de seneste, siger Johan Isacson, som er franchisedirektør i Lindex.

Lindex vinder franchisepris. (Foto: PR)
Det er blandt andet Franchisetagerne i Danmarks fortjeneste, at Lindex vinder den prestigefylde pris. (Foto: PR)

Læs også: NEWS: Den danske modebranche i brydningstid

Dagens billede: Den københavnske restaurant Alchemist modtager to Michelin-stjerner ved dette års uddeling til nordiske restauranter

· Mere fra samme kategori ·