Læs også:

Close
UNICEF, klima, børn, fremtid. (Foto: PR)

NEWS: Klimaforandringer og aggressiv markedsføring er en trussel for børns sundhed og trivsel

Nyheder  | 

Klimaforandringer og aggressiv markedsføring er en trussel for børns sundhed og trivsel · Harvey Weinstein er dømt skyldig i voldtægt og seksuelle overgreb · Prinsesse Marie kæmper for klimahjælp til verdens fattigste · Danskere i karantæne på turisthotel i Tenerife · To mænd er kendt skyldig i drab på radiovært Nedim Yasar · 7-Eleven vil åbne 40-50 nye butikker i Danmark · Dagens billede: Kvindelig NASA-pioner, Katherine Johnson, er død. Blev 101 år gammel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Klimaforandringer og aggressiv markedsføring er en trussel for børns sundhed og trivsel

Ifølge den nye rapport ‘A Future for the World’s Children?’, som er udarbejdet af WHO, UNICEF og The Lancet viser det sig, at der er intet land i verden, der formår i tilstrækkeligt omfang at beskytte børns sundhed, miljø og fremtid. Generalsekretær for UNICEF, Karen Hækkerup, omtaler rapporten som banebrydende og fremhæver et alvorlig nedslag. Tal viser nemlig, at børn og unges sundhed er direkte truet af klimaforandringer, ødelæggelser af miljøet og aggressive salgsmetoder, der målrettet markedsfører fastfood, sukkerholdige drikke, alkohol og tobak over for børn.

– Rapportens konklusion er tankevækkende og bør være et ‘wake-up call’ for alle verdens regeringer. Ingen lande – heller ikke Danmark – er gode nok til at beskytte vores børn og give dem en sund opvækst. Og det er især en vigtig pointe, at vi ikke kan tale om børns trivsel uden samtidig at forholde os til, hvordan klimaforandringer påvirker deres liv. Klimaforandringer er en af de helt store trusler mod verdens børn, og det må og SKAL vi tage alvorligt, understreger Karen Hækkerup.

Et globalt indeks i rapporten sammenligner børns trivsel i 180 lande på baggrund af en lang række indikatorer som sundhed, uddannelse, ernæring, bæredygtighed, CO2-udledning, lighed og forskelle i indkomst. Indekset viser, at børn i Norge, Sydkorea og Holland har bedst chancer for at overleve og trives, mens børn i Danmark ligger på en samlet 6. plads. I bunden af skalaen er børn fra Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Somalia, Niger og Mali, som har de værste opvækstbetingelser i verden.

Unicef, pige, rapport. (Foto: PR)
Hvis den globale opvarmning overstiger 4 grader i år 2100, vil det få voldsomme konsekvenser for børns sundhed. (Foto: PR)

Læs også: NEWS: 200 millioner børn i verden er fejlernæret

Harvey Weinstein er dømt skyldig i voldtægt og seksuelle overgreb

Filmproduceren Harvey Weinstein blev mandag ved en domstol i New York kendt skyldig i seksuelle overgreb. Harvey Weinstein blev erklæret skyldig i to ud af i alt fem anklagepunkter, hvor han blandt andet blev frikendt i de to mest alvorlige anklagepunkter – herunder serievoldtægt samt førstegradsvoldtægt af Jessica Mann. 

Ifølge Ritzau lyder Harvey Weinsteins dom på op til 25 års fængsel, men ifølge CNN ønsker Harvey Weinstein at anke dommen, eftersom han igennem hele retssagen har nægtet sig skyldig.

I alt er der mere end 80 kvinder, som har anmeldt Harvey Weinstein for seksuelle overgreb og krænkelser, skriver TV2-Nyheder.

Læs også: NEWS: Læge idømt syv års fængsel for bedøvelse og voldtægt af kvinder

Prinsesse Marie kæmper for klimahjælp til verdens fattigste 

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie er protektor for Folkekirkens Nødhjælp og rejste i går, den 25 februar 2020, til Uganda for at besøge organisationens arbejde. Prinsessen skal blandt andet se en række klimaprojekter, der skal være med til at sikre bedre levevilkår for fattige og sårbare familier i Uganda. Derudover er der også planlagt, at Prinsesse Marie skal besøge flygtningefamilier og lokale organisationer, der kæmper for kvinders rettigheder. 

– Klimahjælp behøver hverken at være dyrt eller kompliceret. For eksempel kan det være at plante træer, som modvirker jordskred, optager CO2 og giver livsvigtig skygge, mad og medicin. Det kan også være introduktion af nye afgrøder, som kan overleve i et ændret klima, eller det kan være dæmninger, diger og opsamlingsøer. Klimahjælp kan gøre sårbare samfund mere robuste og i sidste ende redde liv udtaler, Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær fra Folkekirkens Nødhjælp.

Den 8. marts afholder Folkekirkens Nødhjælp landsindsamling, og for andet år i træk er temaet ’Klimahjælp til verdens fattigste’.

Prinsesse Marie, Folkekirkens Nødhjælp. (Foto: PR)
Prinsesse Marie skal blandt andet møde flygtningekvinder, der får undervisning i at drive økologisk landbrug og opsamle regnvand. (Foto: PR)

Læs også: STOP MADSPILD: Biksemad med grøntsager, koriander og spejlæg

Danskere i karantæne på turisthotel i Tenerife

Mindst fem danskere er lige nu, sammen med flere hundrede andre turister, i karantæne på et hotel i byen Adeje, på ferieøen Tenerife, informerer TV2-Nyheder.

Karantænen sker på baggrund af, at en italiensk turist på samme hotel som danskerne, er blevet smittet med den farlige corona-virus.

Sundhedsstyrelse i Danmark gør det klar, at der er sandsynlighed for, at de fem danske turister er smittet med virusen. Derfor understreger Sundhedstyrelsen, at det er vigtigt, at danskerne på Tenerife følger anvisningerne fra de spanske sundhedsmyndigheder nøje.

– Vores strategi er, at vi får opsporet og inddæmmet smittede, så dét, der sker i Italien lige nu, ikke sker i Danmark. Men vi må nok indstille os på, at det er et muligt scenarie, at der kommer smittede til Danmark, fortæller Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til TV2-Nyheder.

Samtlige gæster på hotellet skal testes for corona-virus, skriver TV2-Nyheder. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du vide om corona-virusset

To mænd er kendt skyldig i drab på radiovært Nedim Yasar

To mænd på henholdsvis 25 og 26 år er kendt skyldige i drabet på radiovært Nedim Yasar ved et enigt nævningeting ved Frederiksberg Byret. Mændene –Alexander Findanis og Martin Binni Svanberg er begge idømt en livstidsdom og skal ud over at betale sagens omkostninger, også betale 45.000 kroner til Nedim Yasars familie.

I november 2018 blev Nedim Yasar dræbt efter sin egen bogreception i København. De to mænd har undervejs i sagen nægtet sig skyldige, men efter blandt andet videoovervågning og aflytning af en fængselscelle, fik politiet indsamlet nok beviser til at finde de to mænd skyldige, skriver DR-Nyheder.

Ifølge afgørelsen var den ene af mændene chauffør, mens den anden mand affyrede de skud, som endte med at dræbe Nedim Yasar.

Politiet har endnu ikke fastslået, hvorfor de to mænd ville dræbe den unge radiovært. De to mænd er derudover også kendt skyldige i besiddelse af ulovlige våben.

Læs også: NEWS: Gravid kvinde dræbt af jagthunde

7-Eleven vil åbne 40-50 nye butikker i Danmark

Der er næsten en 7-Eleven butik på hvert gadehjørne i de største danske byer. På trods af dette er det endnu en gang blevet tid til butiksudvidelse, fortæller administrerende direktør for 7-Eleven, Jesper Østergaard. Udvidelsen skal ske med op til 40-50 butikker i Danmark de næste tre til fem år.

Selskabet omsatte for 2.1 milliard i 2018 og i dag er der intet mindre end 172 butikker i Danmark, mens der findes mere end 70.000 7-Eleven butikker på verdensplan.

7-Eleven, butik, udvidelse. (Foto: Unsplash)
I Danmark åbnede den første 7-Eleven butik i 1993 på Østerbro. (Foto: Unsplash)

Læs også: En hyldest til den delikate drik kaffe

Dagens billede: Kvindelig NASA-pioner, Katherine Johnson, er død. Blev 101 år gammel

· Mere fra samme kategori ·