Læs også:

Close
regn vejr vinter slud (Foto: Unsplash)

NEWS: Januar varmere og vådere som aldrig før

Nyheder  | 

Januar varmere og vådere som aldrig før · Dansk robot kan bekæmpe corona-virus · Årlige udgifter til SU er eksploderet de seneste år · Lego omstiller til bæredygtig plastik · Rasmus Nordqvist trækker sig som politisk ordfører · Stort vinteroptag på pædagoguddannelsen · ’The Crown’ offentliggør ny skuespillerinde · Dagens billede: Jennifer Lopez og Shakira tog alle med storm

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Januar varmere og vådere som aldrig før

Januar måned slutter af med ny, dansk vejrhistorie, da måneden har haft en rekordhøj gennemsnitstemperatur. Heraf viser nye tal, at klimaet i januar aldrig har været hverken vådere eller varmere siden målingernes start i 1873.

Danmarks Meteorologiske Institut skriver, at januar i år har været 1,6 grader varmere og små 10 mm vådere sammenlignet med tidligere målinger. Januar har derfor slået en ny rekordhøj gennemsnitstemperatur på hele 5,5 grader. Der er derfor ingen tvivl om, at januars klima er under forandring.

– Hvis udledningen af CO2 fortsætter som hidtil, skal vi forvente, at vinteren i Danmark bliver cirka fire grader varmere, og mængden af vinternedbør vil forøges med cirka 25 procent frem mod slutningen af dette århundrede sammenlignet med i dag. Så det ligner unægtelig den samme tendens, som vi allerede nu kan se med den nye klimanormal for januar, altså at vinteren bliver varmere og vådere, forklarer klimaforsker fra DMI Rasmus Anker Pedersen.

regn vejr vinter slud (Foto: Unsplash)
Januar har slået en ny rekordhøj gennemsnitstemperatur på hele 5,5 grader. (Foto: Unsplash)

Læs også: Underholdning til en regnvejrsdag

Dansk robot kan bekæmpe corona-virus

Den danske virksomhed Sterisafe hjælper med at bekæmpe den frygtelige corona-virus ved, at firmaet har opfundet en robot, som kan forhindre spredningen af den farlige virus.

Opdagelsen af robotten har fået myndigheder og virksomheder fra hele verden til at kontakte det danske selskab for at få hjælp. Robotten er nemlig den eneste af den type automatiserede robotter på verdensplan, der kan dræbe alle bakterier og vira på alle overflader, i alle sprækker og hjørner. Det oplyser Sterisafe i en pressemeddelelse.

– Vi får henvendelser fra Sydamerika, Tyskland og andre lande i Europa og Asien. Der er virkelig tryk på i de her dage, siger COO i Sterisafe, Julien Rzepkowski.

(Foto: Sterisafe)
En dansk robot kan stoppe coronavirus med at sprede sig. Nu bliver virksomheden kimet ned.(Foto: Sterisafe)

Læs også: Det skal du vide om corona-virussen

Årlige udgifter til SU er eksploderet de seneste år

Danmark har verdens mest generøse SU-system på de videregående uddannelser. I løbet af de seneste ti år, er der dog forekommet en gevaldig stigning i de årlige udgifter til SU, da den er steget med 56 procent.

Desuden forventer Finansministeriet, at de årlige udgifter til SU på de videregående uddannelser bliver 16,6 milliarder kroner, hvor udviklingen langt hen ad vejen skyldes, at flere uddanner sig.

Står det til Lederne, som en dansk interesseorganisation, fagforbund og a-kasse for virksomhedsledere, så er udviklingen uholdbar. Af denne grund forslår Lederne, at uddannelsesstøttet på kandidatuddannelsen omlægges delvist til lån. Dermed vil SU-stipendiet reduceres med 30 procent, hvor de studerende så tilsvarende kan låne ekstra SU-lånerammen.

–  Der er mange argumenter for at fastholde et højt niveau af SU på bacheloruddannelserne, fordi det sikrer lige adgang til uddannelserne for alle. Men på kandidatuddannelserne er det vigtigt, at vi kigger nye veje, så SU-systemet i højere grad understøtter arbejdsmarkedets fremtidige behov for mere fleksibel brug af uddannelse, siger Thomas Christensen, uddannelseschef hos Lederne.

elever skole uddannelse studerende (Foto: Unsplash)
I løbet af de seneste ti år er der forekommet store stigninger i SU. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Immunterapi anbefales for første gang til behandling af brystkræft

Lego omstiller til bæredygtig plastik

Lego har sat sig høje mål, da alle Lego-klodser inden 2030 skal produceres af noget andet end fossilt plastik og i stedet af bæredygtig plastik af eksempelvis sukkerrør eller træ. Det udtaler Niels B. Christiansen, der er administrerende direktør hos Lego, til Børsen.

Desuden tilføjer B. Christiansen, at den pengestærke familie bag Lego er villig til at investere flere milliarder i projektet over de næste ti år. Dog er det kun, indtil videre, op imod to procent af klodser, der er på markedet, som er lavet af bæredygtige materialer. Det skriver Finans.

Lego (Foto: Unsplash)
Alle Lego-klodser vil inden 2030 blive produceret af bæredygtige materialer.  (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Italienske Vogue dropper billeder for at nedsætte klimabelastning

Rasmus Nordqvist trækker sig som politisk ordfører

Den politiske ordfører i Alternativet Rasmus Nordqvist stopper efter, han i weekenden tabte valget om lederposten i Alternativet til Josephine Fock. Det skriver TV2 Nyhederne.

Nordqvist udtaler, at det er naturligt at trække sig efter nederlaget, eftersom medlemmerne besluttede at gå en anden retning, hvor det tidligere folketingsmedlem for Alternativet Josephine Fock blev valgt.

– Det er vigtigere, at Josephine får tid til at udfolde sit projekt. Jeg synes, det er naturligt, når man ikke bliver valgt, at man så giver sin plads videre, så hun kan definere sit projekt, siger Rasmus Nordqvist til TV 2.

Læs også: NEWS: Vestjyder er Danmarksmestre i frivilligt arbejde

Stort vinteroptag på pædagoguddannelsen

Københavns Professionshøjskole kommer til at byde flere studerende velkomne i vinteroptaget på lærer- og pædagoguddannelsen end forventet i februar. Flere studerende har nemlig valgt at læse til pædagog eller lærer, siden optagelsestallene blev meldt ud i juli 2019. Det skriver Københavns Professionshøje i en pressemeddelelse.

Pædagoguddannelsen tilbød oprindeligt 1.366 ansøgere en studieplads. Det betød, at 1.010 pædagogstuderende kunne begynde på deres uddannelse i september 2019, hvor 356 ansøgere blev tilbudt en studieplads med start i februar 2020. Siden dengang er 463 nye ansøgere blevet tilbudt en studieplads på vinteroptaget, hvorfor det nu er 745 pædagogstuderede, som rektor Stefan Hermann på Københavns Professionshøjskole kan byde velkommen til i næste uge.

Børn, barn, leg, familie, adoption, adoptiv, adoptere
Flere studerende har valgt at læse til pædagog eller lærer på Københavns Professionshøjskole. (Foto: Pexels)

Læs også: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition

’The Crown’ offentliggør ny skuespillerinde

Netflix-serien ’The Crown’ har fået en ny skuespillerinde, der kommer til at overtage rollen som dronning Elizabeth II.

I den sidste sæson af ’The Crown’ er det nu blevet bekræftet, at Imelda Staunton vil påtage sig rollen efter Olivia Colman, der spiller monarken i seriens tredje og fjerde sæson. Desuden oplyses der at den femte sæson af serien, hvor Staunton overtager rollen, vil være den sidste, afsluttende sæson. Det skriver Vanity Fair.

Læs også: The Crown sæson 3: Helena Bonham Carter fun facts

Dagens billede: Jennifer Lopez og Shakira tog alle med storm

Søndag aften i Miami tog Jennifer Lopez og Shakira alle med storm, da de var de første ’lationer’, der sammen indtog scenen under Super Bowl. Lopez hyldede sine egne gener, da hun bar en fjeret kappe, hvor den på sin ene side viste det amerikanske flag og på den anden det puertoricansk flag.

Lopez svingede med kappen for at vise Puerto Rico-siden, da hendes datter Emme Muñiz og et børnekor tilsluttede sig åbningslinjerne af Bruce Springsteens sang ’Born in the USA’.

Kansas City Chiefs kunne for første gang i 50 år og for anden gang i historien kalde sig vinder af Super Bowl. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Tre personer såret ved terrorhandling i London

politi, police, policemen, betjente

· Mere fra samme kategori ·