Læs også:

Close
rygning smøg cigaret smøger ryge (Foto: Unsplash)

NEWS: Hospitaler skal fremover ryge-screene patienter

Nyheder  | 

Hospitaler skal fremover ryge-screene patienter · Modeshow i New York er kraftig kritiseret for racisme · Enhedslisten lægger pres på klimaminister · Sidste vinteruge bliver blæsende og vådt · Jennifer Lopez inspirerer kvinder til at dele bikini-billeder · Corona-frygt rammer Norditalien · Dyreværnet igangsætter nyt initiativ for kæledyr · Dagens billede: En ud af tre plante- og dyrearter vil blive udryddet i 2070

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hospitaler skal fremover ryge-screene patienter 

Fremover vil der blive sat et øget fokus omkring patienternes rygevaner i Region Hovedstaden, hvor alle patienter fra maj vil blive screenet for rygevaner og henvist til rygestoptilbud i deres hjemkommune, hvis de ønsker det. Det oplyser Berlingske.

Der er blevet igangsat en samarbejdsaftale hos flere kommuner og regioner, hvor indsatsen allerede er i gang i kommunerne omkring Herlev, Hvidovre og Bispebjerg hospitaler. Dog er målet at udvide en systematisk indsats i alle kommuner, hvor det ikke er postnummeret, der afgør, om patienter får god hjælp til at stoppe med rygningen. Forventningen til aftalen er, at interessen for at blive røgfri vil være større, når forslaget kommer fra en læge.

– Tobakken er den største dræber. Vi er simpelthen nødt til at hjælpe flere mennesker til et rygestop, udtaler regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

rygning smøg cigaret smøger ryge (Foto: Unsplash)
Samtlige patienter i hovedstaden vil fremover blive spurgt, om de er rygere, og om de er interesseret i at stoppe. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Partier er klar med indgreb mod rygning

Modeshow i New York er kraftig kritiseret for racisme

Fashion Institute of Technology, som er et offentligt universitet i Manhattan i New York City, er blevet kraftig kritiseret for racisme efter et catwalk-show.

Under showet blev modellerne bedt om at bære store ører, røde læber og buskede øjenbryn. Her udtalte Amy Lefevre, en afroamerikansk model, at hun nægtede at bære de “klart racistiske” genstande til runway-showet.

Lefevre har udtalt til New York Post, at da hun udtrykte sin bekymring over showet, fik hun at vide af arrangørerne, at ’det var fint at føle sig utilpas i kun 45 sekunder’.

Jonathan Kyle Farmer, som var ansvarlig for modeshowet, har undskyldt direkte til Lefevre. Det skriver the Guardian.

– Det var aldrig vores hensigt, at showets styling blev fortolket som racistisk eller fik folk til at føle sig utilpas, men jeg forstår nu fuldt ud, hvorfor dette er sket, udtalte Farmer.

Læs også: Copenhagen Fashion Week: De mest spektakulære shows

Enhedslisten lægger pres på klimaminister

Flere støttepartier mener, at det er tid til at komme i gang med forhandlingerne om en klimahandlingsplan. Her lægger Radikale og Enhedslisten pres på klimaminister Dan Jørgensen (S).

Det fremgår ifølge Berlingske at Enhedslisten endda truer med at vælte ministeren, hvis der ikke snart bliver sat gang i processen. For omkring tre måneder siden blev et bredt flertal i Folketinget enige om en ny klimalov. Her var hovedelementet, at Danmark inden 2030 vil arbejde for at reducere CO2-udledingen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

–  Mange vil udlægge det som en trussel. Det er i hvert fald helt tydeligt, at hvis klimaministeren ikke magter opgaven, og statsministeren ikke vil tage ansvar og finde nogen, der kan, så må vi jo tage affære, udtaler politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Berlingske.

Læs også: NEWS: Nu skrives der historie med dansk klimalov

Sidste vinteruge bliver blæsende og vådt

Det nordlige Danmark vil i starten af denne uge opleve, at et lavtryk vil passere forbi landet ledsaget af kraftig vind og forhøjet vandstand.

Selv om kalenderen officielt viser forår på søndag, så vil vi her i Danmark ikke blive mødt af sol og lune temperaturer. Det oplyser vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Trine Pedersen tidligt mandag morgen.

– Vejret i den kommende uge starter vådt og blæsende, og midt på ugen får vi faktisk et vinterligt indslag med spredte byger, som kan være med slud og nattefrost, udtaler Trine Pedersen.

Yderligere vil dele af Danmark i dag blive ramt af et nyt, kraftigt lavtryk, som vil udvikle sig tæt ved Danmark, hvilket vil give kraftig blæst af orkanstyrke og nedbør op til ti millimeter. Det skriver TV2 Nyhederne.

regn vejr vinter slud (Foto: Unsplash)
Et lavtryk vil passere forbi landet ledsaget af kraftig vind og forhøjet vandstand. (Foto: Unsplash)

Læs også: Underholdning til en regnvejrsdag

Jennifer Lopez inspirerer kvinder til at dele bikini-billeder

Den verdenskendte sanger- og skuespillerinde Jennifer Lopez har siden søndag inspireret flere mødre verden over til at dele bikini-billeder på de sociale medier for at promovere det såkaldte fænomen ’body positivity’.

Sangerinden lagde i søndags et billede op af sig selv iført en hvid bikini på Instagram med billedteksten ’Relaxed and recharged’, som siden da har igangsat en viral bølge af mødre, der deler bikini-billeder på de sociale medier.

Det fik blandt andet Maria M. Kang-Casler, der er grundlægger af No Excuse Mom-bevægelsen, til at dele et lignende billede af sig selv på de sociale medier. På Kang-Caslers bikini-billede fremgik det, at hun følte sig inspireret af Jennifer Lopez. Det skriver CNN.

Læs også: I Feel Pretty: Bodyshaming og selvopfattelse er i fokus

Corona-frygt rammer Norditalien

Der er på få dage sket en stigning i antallet af smittede med corona-virus fra tre til over 200 personer i Italien. Desuden har syv mistet livet. Italien er dermed det hårdeste ramte land i Europa på nuværende tidspunkt.

Ser man på corona-virussets spredning i Italien, så er de fleste tilfælde blevet fundet i det nordlige Italien, hvor myndighederne har forsøgt at inddæmme virusset ved blandt andet at aflyse fodboldkampe og sætte hele landsbyer i karantæne, hvilket betød, at skoler, barer og offentlige institutioner er blevet holdt midlertidigt lukket.

Det drejer sig om Lombardiet, Veneto, Emilia-Romagna, Lazio og Piemonte, som er blevet sat i karantæne. Det oplyser Jyllands-Posten.

corona virus sygdom maske masker kina kinesere (Foto: Unsplash)
Antallet af smittede med corona-virus er steget fra tre til over 150 personer i Italien, hvor fire personer af døde. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Virusfrygt får italienere til at hamstre mad i karantæneramte byer

Dyreværnet igangsætter nyt initiativ for kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, arbejder på at søsætte et nyt initiativ for at sikre, at alle kæledyr i Danmark har et godt liv.

Det nye tiltag påtænkes at starte på forsøgsbasis på Lolland og Falster første marts 2020, og går i al sin enkelthed ud på at tilbyde hjemmebesøg hos de hundeejere, der ikke har enten økonomisk eller fysisk mulighed for at få råd og vejledning til deres logrende hale andre steder.

– Et af de vigtigste formål med Dyreværnet er at sikre, at alle dyr har det godt i deres eget hjem. Vi ved dog, at mange ældre, udsatte eller økonomisk dårligt stillede borgere ikke har mulighed for at få hjælp til deres hund, hvis der opstår udfordringer, udtaler Nina Amdi, der er hundeadfærdsbehandler og veterinærsygeplejerske hos Dyreværnet.

Da Dyreværnet ikke har et validt erfaringsgrundlag for at hjælpe hunde i deres eget hjem, begynder projektet på forsøgsbasis på Lolland og Falster. Det skriver Dyreværnet i en pressemeddelelse.

hund kvinde (Foto: Dyreværnet - Foreningen til Værn for Værgeløse Dyr)
Dyreværnets Nina Amdi er spændt på, om forsøgsordningen bliver taget godt imod på Lolland og Falster. (Foto: Anthon Unger/Dyreværnet)

Læs også: #Ensomhed2020: Savner Sally

Dagens billede: En ud af tre plante- og dyrearter vil blive udryddet i 2070

Ifølge en global undersøgelse, som blev offentliggjort i sidste måned, vil cirka en ud af tre plante- og dyrearter blive udryddet i 2070.

Men tingene kan være endnu værre, hvis emissionerne fortsætter med at stige lige så hurtigt, som det er sket de seneste årtier. Forskerne bag undersøgelsen mener, at det stadig er muligt at beskytte den biologiske mangfoldighed og forhindre massivt artstab ved at mindske udledningen af ​​drivhusgasser. Det skriver CNN.

Læs også: NEWS: Virusfrygt får italienere til at hamstre mad i karantæneramte byer

shoppingcart, indkøbsvogn

· Mere fra samme kategori ·