Læs også:

Close
bloddoner, bloddonation, sprøjte, blod

NEWS: Homoseksuelle mænd må igen donere blod

Nyheder  | 

Homoseksuelle mænd må igen donere blod · Kogende vand skoldede fem personer til døde på russisk hotel · Fra kamp mod skovbrande til støvstorme og kæmpehagl i Australien · Flere end 200 smittede af mystisk virus i Kina · Dagens billede: De smukkeste kjoler til SAG Awards 2020

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Homoseksuelle mænd må igen donere blod

I august 2018 meldte daværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), klart ud. Mænd, der har haft sex med mænd, skulle have mulighed for at donere blod, hvis de ønsker det. Det har de ikke haft mulighed for siden 1988, hvor aids-epidemien rasede i Danmark. Mere end halvandet år senere bliver ændringen i bekendtgørelsen om bloddonation nu endelig gennemført.

Hidtil har homoseksuelle og biseksuelle mænd været udelukket fra at donere blod, fordi de ifølge Sundhedsstyrelsen statistisk har større risiko for hiv. Men fra marts i år må mænd, der på et tidspunkt i deres liv har haft sex med en anden mand, donere blod. Der skal dog gå fire måneder fra, at de har haft sex med en mand, før de må give blod.

Det fremgår af et brev fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der er sendt til flere af Folketingets udvalg. Fra flere steder lyder der tilfredshed med, at regelændringen nu træder i kraft. Blandt andet hos foreningen Bloddonorerne i Danmark.

– Den permanente udelukkelse gav meget god mening, da den blev indført. Situationen er en anden i dag, da testen er ret sikker. Vi har slået til lyd for, at den meget strikse regel godt kan ændres, uden at det går ud over patientsikkerheden, siger generalsekretær Flemming Bøgh-Sørensen. Det skriver DR.

bloddoner, bloddonation, sprøjte, blod
Homoseksuelle mænd må igen donere blod. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Nu er homoseksualitet lovligt i Botswana

Kogende vand skoldede fem personer til døde på russisk hotel

Fem personer er omkommet på et lille hotel i den russiske by Perm efter at være blevet skoldet af kogende vand, oplyser de russiske myndigheder. Ulykken skete natten til mandag, da et vandrør med varmt vand eksploderede og oversvømmede kælderen i en beboelsesejendom på fem etager. Det lille hotel med navnet Karamel ligger i kælderen af bygningen, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Foruden de omkomne er yderligere tre personer bragt på hospitalet med forbrændinger. En kvinde er blevet alvorlig forbrændt og ligger på intensivafdelingen, mens to andre personer er i stabil tilstand, oplyser det russiske nyhedsbureau Tass.

Efterforskerne i sagen har inspiceret ulykkesstedet og gennemført undersøgelser af bygningen. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har efterforskerne indledt en strafferetslig efterforskning for uagtsomt manddrab på baggrund af dødsulykken. Blandt andet undersøges det, om systemerne i bygningen har opfyldt sikkerhedskravene. Det skriver TV2.

Læs også: NEWS: 41 dræbt i flyulykke i Moskva

Fra kamp mod skovbrande til støvstorme og kæmpehagl i Australien

Selvom vejret er slået om, er kampen mod naturbrande i den australske sommer langt fra overstået.

Én naturkatastrofe kommer sjældent alene. Det må australierne sande, efter weekenden har budt på både kæmpehagl og kolossale støvstorme, der har afløst de mange naturbrande, som ellers har raseret især den østlige del af kontinentet.

– Der kom en koldfront fra sydvest hen over de knastørre områder i den vestlige del af New South Wales, hvor man mange steder oplevede en mur af støv tårne sig op, inden koldfronten passerede, forklarer TV 2 Vejrets meteorolog Anders Brandt.

Der er også registreret en linje af regn- og tordenbyger, hvilket var medvirkende til at skabe meget specielle vejrforhold efter en lang periode med varme og tørke. Ifølge The Guardian blev der slået alarm flere end tusinde gange hen over weekenden. Ofte fordi der enten var tale om ødelæggelser på bygninger eller oversvømmelser som følge af nedbørsmængder, der blev målt til mellem 100 til 180 millimeter på halvanden time søndag formiddag lokal tid.

De ekstreme vejrbetingelser ser ud til at fortsætte de kommende dage, lyder det fra Sky News’ meteorolog Rob Sharpe. Det skriver TV2.

Læs også: NEWS: Koalaen meldes funktionelt uddød efter skovbrande i Australien

Flere end 200 smittede af mystisk virus i Kina

En mystisk virus, som forårsager lungebetændelse, har spredt sig til flere store byer i Kina. På bare to dage har de kinesiske myndigheder fundet frem til 139 nye tilfælde, så antallet af smittede personer nu når over 200. Tre er døde af luftvejssygdommen.

Hovedstaden Beijing har nu opdaget to tilfælde, mens den sydlige millionby Shenzhen mistænker at have fundet én smittet. Det er første gang, at det bekræftes, at virusset har spredt sig til andre kinesiske byer end millionbyen Wuhan.

Virusset har spredt sig fra byen Wuhan, der har omkring 11 millioner indbyggere. Man opdagede den første gang i december, da læger i Wuhan undersøgte patienter med lungesygdomme på flere af byens hospitaler.

Forskere mener, at kilden til den første smitte stammer fra dyr. Den første smitte mistænkes at være sket på et dyremarked i byen. Symptomer på virusset er luftvejssymptomer, feber, hoste, åndenød og åndedrætsbesvær ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO. Visrusset er en ny type corona-virus, der ikke tidligere er set hos mennesker. Det menes at være i familie med virusset sars, der kostede hundredvis af mennesker livet i flere lande, hovedsageligt i Asien mellem 2002 og 2003.

Der er dog stadig meget, man ikke ved om virusset – blandt andet, hvordan det smitter. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Lungepest i Kina: to personer er blevet indlagt

Dagens billede: De smukkeste kjoler til SAG Awards 2020

· Mere fra samme kategori ·