Læs også:

Close
plastik plastikposer affald (Foto: Unsplash)

NEWS: Fiber fra regnskov kan redde verden fra at drukne i plastik

Nyheder  | 

Fiber fra regnskov kan redde verden fra at drukne i plastik · Dansk madspildspioner kåret til Årets Europæer 2020 · Frafaldet på universiteter koster samfundet · Mikroplast fundet på den vestjyske kyst · Rigsretssag åbner med sejre for Trump · Dødelig virus spreder sig til USA · Disney-streamingtjeneste kommer til Danmark · Dagens billede: Brad Pitt og Jennifer Aniston går viralt

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Fiber fra regnskov kan redde verden fra at drukne i plastik

En revolutionerende fiber fra regnskoven kan være naturens egen løsning på verdens forurening af plastik i hverdagens engangsprodukter.

Fiberen stammer fra kapoktræet, som vokser i regnskoven i Afrika, Asien og Sydamerika. Kapoktræet genererer fibre med naturlige egenskaber, som kan erstatte plastik.

Jeannette Almstrøm fra LANACare har udviklet en metode til anvendelse af kapokfiberen til produktion af indkøbsposer, indpakningspapir, bleer og vådservietter.

Der har længe været et behov for at finde et alternativ til plastik, hvorfor 127 lande har vedtaget love, som begrænser eller forbyder brugen af engangsplastik. Ser man på det globalt, bruges der mere end en million plastikposer hvert minut, oplyser LANACare i pressemeddelelse.

plastik plastikposer affald (Foto: Unsplash)
Fiberen stammer fra kapoktræet, som vokser i regnskoven i Afrika, Asien og Sydamerika. (Foto: Unsplash)

Dansk madspildspioner kåret til Årets Europæer 2020

Reader’s Digest, som er et af verdens største internationale magasiner, har kåret madspildspioner Selina Juul som Årets Europæer 2020. Selina Juul er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og bidrager blandt andet med anbefalinger til Regeringen, EU og Vatikanet.

I år uddeles prisen for 25. gang. Prisen tildeles europæere, som har udmærket og dedikeret sig til at arbejde med emner inden for blandt andet miljø, menneskerettigheder, antikorruption og kvinders rettigheder. Og her blev Juul kåret til Årets Europæer, da hun har arbejdet med madspild siden 2008.

Danmarks årlige madspild løber ifølge Miljø og Fødevareministeriet op på over 700.000 tons. Desuden svarer det til 3,8% af den samlede CO2-udledning. Ifølge FN er den globale produktion af fødevarer verdens tredjestørste CO2-udleder. Det skriver Reader’s Digest i en pressemeddelelse.

Selina Juul vandt Årets Europæer 2020. (Foto: Lars H. Laursen)

Frafaldet på universiteter koster samfundet

Der er et stort frafald på de videregående uddannelser, som koster samfundet årligt op imod en milliard kroner. For hver 10 unge, der starter på universitet, er der tre, som dropper ud. Trods flere års forsøg på at løse udfordringen går udvikling fortsat i den forkerte retning. Desuden har det bekymrende høje tal samtidig store personlige omkostninger.

Kigger man på procenterne alene fra universiteterne, var der 29 procent af de unge i 2013, der droppede ud fra deres studie. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet steg tallet til 36 procent i 2018.

– Frafald har mange årsager og skyldes ofte et komplekst samspil mellem flere faktorer. Det kan både handle om manglende trivsel, undervisningens kvalitet eller om, at de studerende simpelthen bliver klogere undervejs. Derfor er der al mulig grund til at hjælpe de unge med at træffe et kvalificeret valg og igangsætte frafaldsindsatser netop der, hvor skoene trykker, siger Christina Laugesen, uddannelsespolitisk chefkonsulent hos Lederne.

Desuden tilføjer Laugesen, at der er behov for en bred vifte af indsatser både før studiestart, i begyndelsen af studiet og undervejs i studiet for at knække frafaldskurven.

kvinder, mænd, uddannelse, praktik, praktikplads, skole, arbejde, uddannelse
Frafald på de videregående uddannelser som koster samfundet årligt op imod en milliard kroner. (Foto: Rawpixel.com / Pexels)

Mikroplast fundet på den vestjyske kyst

Dansk Materiale Netværk har i et samarbejdsprojekt med aktører fra det private erhvervsliv og en række vidensinstiutioner udført en omfattende videnskabelig undersøgelse af forekomst af mikroplast. Undersøgelsen fandt sted i efteråret 2019, hvor undersøgelsen viste et noget bekymrende resultat.

Forskere har fundet mikroplast på seks vestjyske strande. 176 stikprøver blev taget langs kysten, hvor der blev fundet mikroplast i 136 af prøverne. Ser man på gennemsnittet, blev der fundet 28 stykker plast på mellem 1,8 og 5 mm, per 5 liter sand.

Undersøgelsen viser også, at en stor det af mikroplasten kommer fra råmaterialer, som anvendes i plastindustrien til at producere plastemmer, de såkaldte ’pellets’. Overraskende nok er spildet af pellets sket under produktion, opbevaring, lastning, transport og konvertering til plastprodukter, men desværre står der ikke afsender på spildet, hvorfor det betegnes som ’herreløst affald’. Det skriver Dansk Materiale Netværk.

plastik strand kyst mikroplast (Foto: Unsplash)
Forskere har fundet mikroplast på seks vestjyske strande.  (Foto: Unsplash)

Rigsretssag åbner med sejre for Trump

Der blev tirsdag i Senatet i USA afvist flere forslag fra Demokraterne om at kræve dokumenter og beviser fremlagt i rigsretssagen mod USA’s præsident Donald Trump. Anklagerne mod Trump går på embedsmisbrug i forbindelse med præsidentens forsøg på at presse Ukraine til at åbne undersøgelser sidste år, der kunne skade hans hjemlige politiske modstandere i Det Demokratiske Parti. Trump anklages desuden også for at have lagt hindringer i vejen for Kongressens efterforskning, blandt andet ved at forhindre afhøring af vidner.

Fra Det Hvide Hus har Senatet på Capitol Hill stemt imod i alt tre separate forslag om fremlæggelse af e-mails og andre dokumenter i sagen mod Trump. Det blev afgjort med stemmerne 53 mod 47. Dermed fulgte alle 53 republikanere i det 100 mand store Senat deres partilinje i alle tre afstemninger. Det skriver Politiken.

Dødelig virus spreder sig til USA

Coronavirusset har smittet i alt 440 personer med lungebetændelse, hvoraf ni personer nu er døde. I begyndelsen var coronavirusset centreret omkring den kinesiske millionby Wuhan, men siden da har virusset spredt sig til mindst fire andre lande, og nu er det også opdaget i USA.

Verdenssundhedsorganisationen WHO indkaldte onsdag til møde grundet udbruddet af den hidtil ukendte corona-virus i Kina. Det skriver TV2 Nyhederne.

sygdomme opdages senere hos kvinder end hos mænd (Foto: Unsplash)
Virussen er en ny type virus kaldet 2019-nCoV. Den menes at stamme fra millionbyen Wuhan, skriver Videnskab. (Foto: Unsplash)

Disney-streamingtjeneste kommer til Danmark

Disney+ er en streamningtjeneste, der efter flere måneder gør klar til at indtage det europæiske marked. Disney+ gik sidste år i luften i Canada, USA og Holland, og bliver nu lanceret til sommer i Danmark. Dette fremgår af en pressemeddelelse fra Disney, der dog ikke har oplyst den præcise lanceringsdato.

Konkurrencen blandt streamingtjenester heriblandt HBO Nordic, Netflix, hayu og Amazon vil derfor blive skærpet, når den nye udbyder træder ind på markedet med en overraskende pris på 52 kronerhay om måneden. Det oplyser Berlingske.

Dagens billede: Brad Pitt og Jennifer Aniston går viralt

Billedet af det tidligere ægtepar Jennifer Aniston og Brad Pitt er gået viralt efter årets Screen Actors Guild-awards i Los Angeles natten til mandag.

· Mere fra samme kategori ·