Læs også:

Close
ordbog, dictionary, ord, bog

NEWS: Dansk retskrivningsordbog opdateret 205 nye ord

Nyheder  | 

Dansk retskrivningsordbog opdateret 205 nye ord · Den russiske regering trækker sig · Den lille havfrue udsat for hærværk – igen · Tidligere ansat tiltalt for at krænke 10 børn på skole · Dagens billede: Østjysk grillbar laver Danmarks bedste bøfsandwich

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk retskrivningsordbog opdateret 205 nye ord

Ordforrådet i det danske sprog bliver udvidet år efter år – i hvert fald hvis man kigger i den danske retskrivningsordbog. Således er den digitale udgave af ordbogen i 2019 blevet opdateret med 205 nye opslagsord. Det skriver Dansk Sprognævn, der udgiver Retskrivningsordbogen, på sin hjemmeside.

På listen over nye ord er flere engelske begreber, der er blevet en del af daglig tale i Danmark. Det gælder blandt andet ord som “daybed”, “influencer”, “instagrammer” og “streetfood”.

På listen optræder også en række ærkedanske ord som “langtidsstegning”, “bonusdatter” og “klimamål”, som altså i 2020 vil være at finde i den digitale udgave af Retskrivningsordbogen.

De fleste af tilføjelserne er dog ifølge Dansk Sprognævn ikke særligt nye. Det er ord, der blandt andet er kommet med, fordi de dækker et område, som har været underrepræsenteret i Retskrivningsordbogen. Det kan også være ord, som brugerne har forsøgt at slå op, men ikke har fundet under en søgning. Det skriver TV2.

ordbog, dictionary, ord, bog
205 nye ord er blevet tilføjet til den danske retskrivningsordbog. (Foto: Pexels)

Læs også: Dritkul SKAM-ordbog

Den russiske regering trækker sig

Den russiske premierminister Dmitrij Medvedev og hans regering trækker sig, ifølge nyhedsbureauet Tass. Den russiske præsident, Vladimir Putin, har i dag holdt et pressemøde, hvor han oplyser, at Dmitrij Medvedev i stedet træder ind i Sikkerhedsrådet.

Vladimir Putin har ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax bedt den afgående regering om at fortsætte sit arbejde, indtil der er dannet ny regering. Udmeldingen kommer, kort efter at Vladimir Putin har holdt sin årlige tale i parlamentet. Her varslede han blandt andet ændringer i den russiske forfatning.

Dmitrij Medvedev forklarer på stats-tv side om side med Vladimir Putin, at regeringen trækker sig for at give plads til Vladimir Putins varslede planer. Præsident Vladimir Putin foreslår onsdag, at lederen af Ruslands skattevæsen, Mikhail Misjustin, blive landets nye premierminister.

Den 53-årige Misjustin er en forholdsvis ukendt skikkelse i russisk politik. Han blev indsat som leder af skattevæsnet i 2010. Parlamentet skal inden for en uge stemme om en godkendelse af ham. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Mueller-rapport: Intet bevis for samarbejde mellem Trump og Rusland

Den lille havfrue udsat for hærværk – igen

Ukendte gerningsmænd har skrevet ‘Free Hong Kong’ på den sten, havfruen sidder på. Vagtchef ved Københavns Politi Jesper Frandsen fortæller til B.T., at politiet rykkede ud klokken seks mandag morgen efter en anmeldelse om hærværket mod den verdensberømte skulptur.

– Vi har gennemsøgt gerningsstedet med hunde og forsøger at sikre spor derude. Blandt andet noget af den maling, der er blevet brugt, siger vagtchefen.

Politiet leder også efter den skabelon, der sandsynligvis er blevet brugt i forbindelse med hærværket. Derudover forsøger politiet at indhente videomateriale fra området, som måske kan kaste lys over, hvem gerningsmændene er, skriver B.T.

Den lille havfrue, der fyldte 100 år i 2013, har i årenes løb været udsat for hærværk adskillige gange. Et af de mest berømte tilfælde fandt sted i 1964, da vartegnet fik savet hovedet af. Her påstod kunstneren Jørgen Nash at kende forbryderne, men nægtede at afsløre deres identitet.

20 år senere blev den arm, havfruen støtter sig på, savet af. Kort tid efter fik hun den dog igen, da gerningsmændene meldte sig med armen. I 1998 mistede havfruen hovedet igen, men fik det få dage senere igen. Fem år senere kom havfruen igen alvorligt til skade, da ukendte gerningsmænd sprængte hende væk fra hendes vante plads på stenen. Desuden er Den lille havfrue flere gange blevet overhældt med maling, og hun har både haft nissehue, burka og det svenske og norske fodboldlandsholds trøjer på. Det skriver DR.

Tidligere ansat tiltalt for at krænke 10 børn på skole

En tidligere ansat på Læsø Skole er tiltalt for 10 tilfælde af blufærdighedskrænkelser over for piger på 8-10 år. Krænkelserne mod pigerne på Læsø har ifølge anklageskriftet stået på i perioden fra sommeren 2017 til 18. marts 2019. Den 34-årige mand har ifølge anklageskriftet krænket pigerne flere gange i løbet af perioden.

De første anmeldelser om blufærdighedskrænkelser blev indgivet den 26. marts sidste år. Den 34-årige mand var allerede på det tidspunkt sendt hjem fra sit arbejde. I slutningen af juni 2019 kom der yderligere syv anmeldelser fra børn om blufærdighedskrænkelser.

De mange anmeldelser om krænkelser fik 2. juli Læsø Kommune til at indkalde forældre til børn på Læsø Skole til informationsmøde om sagen. Udover Læsø Kommune deltog også en repræsentant fra Nordjyllands Politi, en psykolog og myndighedsafdelingen i Frederikshavn Kommune i mødet.

Sagen begynder torsdag ved Retten i Hjørring, hvor der vil være videoafhøring af to af de børn, som ifølge anklageskriftet er blevet krænket. Den 34-årige mand skal ligeledes afgive sin forklaring i retten. Ifølge anklager Janni Nørgaard ventes det, at der falder dom i sagen den 13. februar. Der er i alt afsat seks retsdage til sagen. Det skriver TV2.

Læs også: NEWS: Falsk Justin Bieber sigtet for 900 sexkrænkelser mod børn

Dagens billede: Østjysk grillbar laver Danmarks bedste bøfsandwich

 

 

· Mere fra samme kategori ·