Læs også:

Close
waleskage opbagt dej (Foto: MY DAILY SPACE)

Moster Inges Waleskage

Mad  | 

Den her Waleskage kan kun hedde ‘moster Inge’, for min moster var verdensmester til at lave den. Og det er min absolut yndlingskage, som jeg også har mange minder fra

Jeg har været så heldig at få hendes gamle opskrift fra min kusine, hvor hun havde taget en almindelig opskrift og så tilføjet sine egne noter – for som sagt var der ingen – absolut ingen, der kunne lave en Waleskage som hende.

Selv er jeg ikke verdensmester i at lave den. Jeg har altid haft det svært ved den slags vandbakkelsesdej. Men nu har jeg sat mig for at blive lige så god til det, så jeg kan fortsætte en familietradition, efter min moster døde for et år siden.

Waleskage vækker nemlig ufattelig mange minder for mig. Dufte – smage – små flashbacks til en barndom, som hun også var en del af … Jeg kan se hende stå i sit hus og tage den ud af ovnen, hvor jeg sikkert har stået ovre bagved og ventet utålmodigt. Min moster var virkelig god til at lave mad. Jeg har for eksempel aldrig nogensinde fået en gammeldags stegt kyllingesteg som hendes.

moster inge waleskage (Foto: Susanne Andersen)
Her ses moster Inges gamle opskrift og notater. Se lige en sirlig håndskrift. Den har min mor også. Og også min mormor. JEG har dog ikke arvet den. Det er iøvrigt moster Inge til venstre på billedet – og min mor til højre. (Foto: Susanne Andersen)

Du skal – og jeg skal også – lave den nogle gange, før du serverer den for gæster, for den kan gå galt. Bare så du ved det. Opbagt dej er speciel at arbejde med. Man bruger den også til Eclairs, profiteroles og vandbakkelser. Det gode ved at teste er, at så kan man selv spise den – ja det kan man faktisk godt. Jeg kan i hvert fald – om så den falder sammen eller ej.

Nogen elsker at komme flødeskum i. Jeg vil helst have den, som den er, så der er mere “brød-smag”.

moster inge waleskage (Foto: Susanne Andersen)
Sådan kan man også komme dejen på pladen. (Foto: Susanne Andersen)

Det skal du bruge

Ingredienser

125 g mel
125 g smør
5 æg
2½ dl vand

Pynt
syltetøj eller gelestykker
hvid eller mørk glasur (af vand og flormelis)
evt. flødeskum

Vigtigt
Du må IKKE åbne ovnen overhovedet under bagningen, så falder den sammen.

Sådan gør du

Vand og smør bringes i kog i en gryde. Brug et piskeris til at “samle”.

Tilsæt alt melet på en gang. Pisk.

Rør til dejen slipper ske og gryde.

waleskage (Foto: MY DAILY SPACE)
Et stykke Waleskage – lige til at sætte tænderne i. (Foto: MY DAILY SPACE)

Gryden tages af blusset og køles lidt ned.

Æggene tilsættes et ad gangen, og dejen skal samle sig til en ensartet masse efter hvert tilsat æg.

Så skal du til at sætte dejen på plade. Det kræver lidt håndelag og forsøg.

Brug en spiseske til at sætte dejen på pladen eller en sprøjtepose med tylle, så får du den rigtige “stil”, som på ovenstående foto.

Moster Inges kommentar
Jeg plejer at sætte dejen på pladen med en spiseske i en rundkreds jævn fordelt.

 

Moster Inges kommentar
Dejen må ikke være for lind. Det afhænger af æggenes størrelse. Er de store så brug måske et mindre.

Nu skal du følge nedenstående tegning – de tre trin for hvordan den skal sættes på pladen. Man kan også bare “lave små kugler (i samme størrelse) og sætte op af hinanden, men der er noget med det mønster som en rigtig Walesstang eller Waleskringle har, der er fint. Og så giver det både den der tørre og sprøde overflade og blødhed indeni, der gør at man kan spise stykke efter stykke – ja faktisk en helt stang, hvis der ellers ikke var nogen, der så det.

waleskage opbagt dej (Foto: MY DAILY SPACE)
Kan man andet end får lyst til at sætte tænderne i sådan en kage … (Og tænke lidt på moster Inge).  (Foto: MY DAILY SPACE)

Faktisk er der jo ikke meget sukker i – kun i pynten. Men dermed ikke sagt, at det er en sund kage. Men godt smager den – og hver gang jeg får et stykke, tænker jeg på min moster Inge, som lavede den et utal af gange gennem et langt liv.

waleskage vandbakkelse (Illustration: MY DAILY SPACE)
Følg de tre steps, når du skal sprøjte dejen på. Så får den, den helt rigtige facon og struktur. (Illustration: MY DAILY SPACE)

Bag den ved 225 grader cirka 25 minutter. Men hold øje med dejen undervejs. Når den er klar, tages den ud og køles ned. Og så pynter du den, lige som du har lyst til. Vil du gerne have glasuren til at se hvidere og mindre “gennemsigtig” ud, så brug æggehvide i stedet for vand.

Læs også:

Mormormad: Sild

 

Johannes sild opskrift hannah lund sildemad jul (Foto: Christina Birch)

· Mere fra samme kategori ·