Læs også:

Close
Lasagne 100 kødfrie dage (Foto: Chris Tonnesen)

Kødfri dag: Vegetarlasagne

Mad  | 

Vi spiser mindre og mindre kød – nogen intet – andre mindre. I bogen ‘100 kødfrie dage’ får du masser af inspiration til retter uden kød. Som denne lækre vegetarlasagne

Nadia Mathiasen er kommet med denne moppedreng af en kogebog, der er en samlet genudgivelse af hendes to tidligere bøger. Du får 100 hovedretter uden kød. Opskrifterne er tilpasset årstiderne – men ofte kan man jo selv finde en erstatning eller anden mulighed uden det store besvær.

Lasagne elsker de fleste – men de fleste spiser den også med kød. Og det er faktisk synd, for en grøn eller vegetarudgave kan smage virkelig godt. Uden at man “mangler kødet”. I bogen kalder Nadia opskriften for en ‘klassisk lasagne – bar’ uden kød’.

Lasagne 100 kødfrie dage (Foto: Chris Tonnesen)
Lasagne uden kød smager fantastisk. (Foto: Chris Tonnesen)

Det skal du bruge

Retten er til 4 personer

Når du skal i gang med at lave denne ret, er det vigtigt, at du sørger for at riste svampene godt og grundigt, inden du tilsætter resten af ingredienserne. Det giver ekstra smag og fylde til lasagnen.

Ingredienser
2 løg
4 fed hvidløg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
400 g svampe eller champignoner Olie til stegning
4 spsk. tomatpuré
1 ds. linser
2 ds. hakkede tomater
3 dl rødvin

 

Fortsat ingredienser
2 laurbærblade
2 tsk. tørret timian
1 nip sukker
1 portion bechamelsauce
1 pakke friske lasagneplader
1 håndfuld friske urter, fx oregano,
basilikum eller persille
2 dl panko (kan erstattes med rasp – brug da lidt mindre)
Salt, peber
Ingredienser til bechamelsauce

25 gram smør
3 spsk. hvedemel
5 dl. mælk
1-2 håndfulde revet ost
½½ tsk. stødt eller fintrevet muskatnød
salt og peber

Sådan gør du

Pil og hak løg og hvidløg. Skræl gulerødderne, og skær dem, bladsellerien og champignonerne i små tern.

Varm en god sjat olie i en stor gryde, og sautér først champignonerne, så de afgiver deres væde og tager farve.

Kom lidt ekstra olie på panden, hvis det er nødvendigt, og tilsæt løg, hvidløg, gulerødder og selleri. Sautér i 5 minutter ved jævn varme.

Kom nu tomatpuré, linser, hakkede tomater, rødvin, laur- bærblade og timian i gryden, og bring den i kog. Lad saucen simre i mindst 20 minutter, til næsten al væden er kogt ind.

Smag til med salt og peber samt eventuelt et nip sukker.

Tip:
Brug gerne ost med masser af smag i din bechamelsauce for at få mest mulig smag i lasagnen. Jeg bruger ofte en kombination af lagret cheddar, mozzarella og parmesan.

Smelt smørret i en tykbundet gryde til bechamelsaucen og lad det bruse af.

Tilsæt mel og rør grundigt. Pisk mælken i lidt efter lidt, så der dannes en tyk sauce uden klumper.

Kom nu resten af ingredienserne til saucen i, og lad det simre, til osten er smeltet. Smag til.

Kom af fyldet i et ovnfast fad, og hæld en smule bechamelsauce over.

Læg del af lasagnepladerne oven på, og gentag processen. Slut af med et generøst lag bechamelsauce.

Hak urterne, og bland dem med panko, to spiseskefulde olivenolie, salt og peber.

Drys blandingen på lasagnen, og bag den i en 200 grader varm ovn i 20-30 minutter, til brød- krummerne er sprøde, og det begynder at boble i siderne.

Servér med en god salat.

 

Sådan ser bogen ud:

Tomatsuppe suppe sund mad (Foto: Chris Tonnesen)

 

Læs også:

Tomatsuppe

 

Tomatsuppe suppe sund mad (Foto: Chris Tonnesen)
Tomatsuppe suppe sund mad (Foto:

· Mere fra samme kategori ·