Læs også:

Close
ældre mand pension regn cykle paraply (Foto: Unsplash)

Hvornår har du tænkt dig at gå på pension?

Økonomi  | 

Pension. Bare ordet kan få de fleste til at gabe højlydt og føle sig fuldstændigt energiforladt. Og indrømmet – pension er bare ikke det mest sexede samtaleemne. I hvert fald ikke, hvis vi taler om pension i traditionel forstand

Men hvad nu, hvis der fandtes en anden form for pension? En form, hvor du selv bliver herre over, hvornår du ønsker at gå på pension? En form, hvor du har friheden til selv at bestemme?

Den findes allerede. Den kaldes FIRE.

frihed pige sol (Foto: pexels)
Tænker du over fremtiden allerede nu … (Foto: pexels)

Hvad er FIRE?

For at forklare hvad FIRE går ud på, er det i princippet nok blot at se på, hvad bogstaverne i FIRE står for: Financial Independence Retire Early. Altså finansiel uafhængighed og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det lyder da slet ikke så tosset, vel?

Det klare spørgsmål melder sig så – hvordan opnår du FIRE?

Svaret herpå findes blandt andet i DRs dokumentar ”Stå af hamsterhjulet – med penge nok til resten af livet”. Her får du en grundig gennemgang af FIRE-konceptet, og møder samtidig danskere, der allerede har opnået FIRE, eller er på vej til det.

De grundlæggende principper bag FIRE

Helt grundlæggende går FIRE ud på at spare så mange penge som muligt op og bruge så få penge som muligt. Jo flere penge, du har til rådighed, jo større en opsparing kan du nemlig lave. Og det er netop din opsparing, der er hele kernen i FIRE.

Ved at spare penge op, får du således mulighed for at investere penge i forskellige aktiver – det kan f.eks. være aktier, obligationer, ejendomme, crowlending, iværksættervirksomheder eller andre aktiver, der har din interesse. Disse investeringer vil over tid give et afkast, som du så reinvesterer. Ved at re-investere udbyttet af dine investeringer, skaber du således en sneboldeffekt, der gradvist øger momentum i din opsparing.

Er FIRE noget for dig? (Foto: athree23, Pixabay)

Gå tidligere på pension med FIRE

Og sneboldeffekten er effektiv. Hvis du er indstillet på at skære i dine faste udgifter og samtidig investere så mange penge som muligt i din opsparing, vil du ofte kunne skære mellem 5-20 år af din tid på arbejdsmarkedet afhængigt af din nuværende alder og din økonomi.

Forestil dig engang at kunne gå på pension allerede, når du bliver 40, 45 eller 50 år, i stedet for at skulle vente til du bliver 67 år eller ældre. Ikke nok med, at du skærer en betydelig del af dit arbejdsliv; du kan fremover bruge din tid på at rejse, dyrke motion, spille casino spil eller noget helt fjerde – kort sagt kan du gøre, som du har lyst til – kun fantasien sætter grænser. Du behøver ikke længere at slæbe dig afsted på arbejde hver eneste dag, men kan i stedet leve af dine investeringer.

Alle kan gøre det – også dig!

Alle kan starte deres rejse mod FIRE – også dig. Det eneste, det kræver er, at du begynder at lægge penge til side hver måned, som du så investerer. Du bestemmer selv i hvilken grad, du ønsker at spare op, og hvor meget, du i det hele taget ønsker at spare. Det vigtigste er blot, at du kommer i gang – når først opsparingen begynder at vokse, får de fleste blod på tanden.

Du kan selv prøve at plotte dine tal ind i en FIRE-beregner – så kan du få en idé om, hvor lang tid det vil tage dig at spare op til FIRE, og hvornår du kan gå på pension.

Læs også:

Klumme:  Mine to liv

to liv københavn drøsselbjerg sommerhus

 

· Mere fra samme kategori ·