Læs også:

Close
Dolittle (Foto: UIP Media)

Filmanmeldelse: ‘Dolittle’

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 5

Står det til instruktøren Stephen Gaghan, er ‘Dolittle’ en vaskeægte familiefilm. I bogstavelig forstand, fordi instruktøren føler sig inspireret af sin egen familie og behovet for undergravende humor til teenageren og eventyr for den 5-årige

Fra start gik Stephen Gaghan efter at få Robert Downey Jr. til at spille titelrollen som Dr. Dolittle. Gaghan har skrevet rollen til  Downey Jr. og i øvrigt brugt input fra sin stjerne til at forme figuren. Desuden er Dr. Dolittle blevet en slags superhelt i filmens fortælling.

Torsdag en 23. januar har ‘Dolittle’ premiere i 71 biografer.  (Foto: UIP Media)

En superhelt, der forstår at lytte

I ethvert eventyr, er der en helt – og ‘Dolittle’ er ikke en undtagelse. Dog adskiller Dr. Dolittle sig i sin heltekarakter, da han hverken bærer kappe eller maske. Dr. Dolittles superkraft er nemlig at lytte.

– Grunden til at han kan kommunikere med alle disse skabninger er, at han i sin kerne har dyb empati. Hvis nutidens løsen er at dæmonisere ting, så handler ‘Dolittle’ grundlæggende om værdien i at blive hørt. Alle skabninger har noget at sige. Der findes synspunkter i naturen, som det er værd at lytte til. Spoler du lidt tilbage, så ser du det samme udspille sig i vort menneskelige samfund. ‘Dolittle’ handler om at kigge på ligheder frem for forskelle. Når som helst en af os gør det, så gør det os til bedre mennesker, forklarer instruktøren bag filmen.

Dolittle (Foto: UPI Media)
‘Dolittle’ kan ses gennem et barns øjne. Helt bogstaveligt, nemlig i kraft af Dr. Dolittles selvudnævnte assistent Tommy Stubbins, der spilles af den 12-årige Harry Collett. (Foto: UIP Media)

Det handler filmen om

Dr. Dolittle har vendt menneskernes verden ryggen efter sin kones død. Han synker ned i selvmedlidenhed og kun i selskab med de dyr, han har lært at tale med. Men da selveste Dronning Victoria har brug for hans hjælp, går den gode doktor i aktion igen.

I selskab med en etbenet and, en kuldskær isbjørn, en genert gorilla, en giraf, som ingen har været i stand til at fængsle, en fornuftig papegøje, en revolutionær ræv og en ung dyreven drager han ud på verdenshavene for at finde en mirakuløs medicin på Eden Tree Island. Undervejs må han og vennerne kæmpe med både pirater, en hævngerrig tiger og en oldgammel drage. Det er altid en hjælp at kunne tale med dyrene, især på Dr. Dolittles eventyrlige rejse. Som den eneste er Dr. Dolittle ikke overrasket, når hans dyrevenner svarer ham, når han beder om hjælp under de mange udfordringer.

De lægger stemme til Ingen ringere end Emma Thompson lægger stemme til den begavede papegøje. Og Selena Gomez som giraffen Betsy, der er umulig at fange til trods for dens iøjnefaldende højde.
Roberts helt egen zoo Robert Downeys begejstring for den dyreglade Dolittle hænger måske sammen med hans egen svaghed for at redde dyr. Hjemme i Malibu har han og Susan Downey efterhånden en hel lille zoo selv.
Dolittle (Foto: UPI Media)
I ‘Dolittle’ er dronningen ramt af en mystisk sygdom, hvorfor Dr. Dolittle og hans venner drager ud på eventyr for at finde en mirakuløs medicin på Eden Tree Island. (Foto: UIP Media)

Humor til hele familien

Hvis man i første omgang ikke bliver overrasket over, at Dr. Dolittle kan kommunikere med dyrene, så bliver man det i hvert i fald af dyrenes forbavsende (gode) humor. Ikke nok med at dyrene er virkelig godt animeret og kan tale, så har de også fået en humoristisk sans, som kan vælte hele familien omkuld – fra den mindre til de voksne.

Twitter er også gået helt amok over ‘Dolittle’ …
I’m not one to give out spoilers, but feel like I need to make an exception this one time:
The climax of the new #Dolittle reboot features a 5 minute scene where the doctor sticks his hand inside a constipated dragon’s asshole to remove a set of bagpipes. I wish I was kidding.
– Skriver en seer på et tweet.

Robert Downey Jr. var instruktørens første og eneste valg til hovedrollen som den dyreelskende Dr. Dolittle. For Downey Jr. sætter står pris på, at filmen er for hele familien, da den kan få enhver til at grine.

– Min far vil sætte pris på den undergravende humor. For den unge generation gælder det, at de er vant til animationer, der er næsten chokerende fotorealistiske eller tværtimod nærmest todimensionale i, hvor animerede de er. Denne film minder mig mere om den slags film, jeg havde, da jeg voksede op – som ‘Fantasia’ og ‘Mary Poppins’, hvor der var en blanding af begge dele. Jeg synes ‘Dolittle’ rammer den stil, siger skuespilleren.

Walisisk humor …
Meget af humoren stammer fra Dolittle-figuren, der har en walisisk accent. Det viser sig bare, at walisisk nok er den absolut sværeste accent på Jorden, og det drev Robert Downey Jr. til vanvid, selvom han havde en walisisk sprogcoach.
Dolittle (Foto: UPI Media)
De storslåede og flot animerede dyr, gør Dolittle en biograftur værd. (Foto: UIP Media)

Doctor Dolittle – serie af børnebøger

Instruktøren Stephen Gaghan er vendt tilbage til det fortryllende univers i Hugh Loftings ‘Doctor Dolittle’-bøger fra 1920, hvor Robert Downey Jr. sendes på eventyr med en samling eventyrlige dyr med meget moderne neuroser.

Blandt hans menneskelige medspillere ses Antonio Banderas som vegansk piratkonge, Jessie Buckley som en ung Dronning Victoria, Michael Sheen som Dolittles gamle kollega og Jim Broadbent som Lord Badgley.

Dolittle (Foto: UPI Media)
Bag filmen står Stephen Gaghan, der i 2001 vandt en Oscar for manuskriptet til ‘Traffic’.  (Foto: UIP Media)

Klassiker genskabt

Lyder titlen bekendt, så er det fordi, at du måske har set den amerikanske komediefilm Dr. Dolittle fra 1998 med Eddie Murphy i hovedrollen. Selvom du har set Dr. Dolittle før, så er Dolittle med Downey Jr. i hovedrollen værd at se, da filmens animationseffekter er overraskende realtiske, og så har humoren også fået et helt andet tvist.

Dolittle (Foto: UPI Media)
Dolittle vises i Danmark med både original og dansk tale.  Er du ikke inde og se filmen med børn, så vælg endelig den originale. (Foto: UIP Media)

 

Se trailer her:

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i januar 2020

kulturguide, guide, kultur, glyptoteket, palmyra

 

· Mere fra samme kategori ·