Læs også:

Close
penge lån økonomi (Foto: PR.)

Bliv dine lån kvit med refinansiering

Økonomi  | 

Lån kan nemt hobe sig op, og mange står i en situation, hvor de mistet overblikket over deres gæld. I sådanne tilfælde kan det være klogt at ansøge om refinansiering af de lån, du skylder

Her fås et par gode råd, der kan være med til at hjælp, så en trængende økonomi ikke bliver skruen uden ende. 

Få ryddet op, lav en oversigt! 

Det kan være rigtig dyrt at have gæld. Især, hvis man har taget et kviklån, hvor afbetalingerne ikke matcher indkomsten. 

Så det første, der anbefales er, at finde ud af helt præcis, hvor meget du skylder – og er det flere steder, så lav en prioriteret oversigt i et Excel ark. Her kan man med fordel notere, hvor høj indkomsten er samt, de udgifter der er pr. måned. 

Se på, om det eventuelt er muligt, at banken tillader refinansiering, hvor du sammenlægger nogle af lånene. Det kan være, at der findes en udbyder, der kan tilbyde en mere fordelagtig rente. 

Hav styr på, hvor høj en ÅOP (årlig omkostninger i procent) samt rente, der er på din gæld. Der findes rigeligt med lånemæglere og banker, så kontakt dem, forklar situationen og hør, hvad deres løsning er, hvis man skifter til dem. 

Husk: Du skal ikke ansøge om refinansiering af lån, før du har en fuldstændig oversigt.

penge lån økonomi (Foto: PR.)
Har du overvejet et kviklån … (Foto: PR.)

Organiser dit økonomiske liv

I det daglige skal du huske på, at det kan betale sig at være en smule organiseret. Tag kontrollen og gem kvitteringer, der skal indføres i det budget. Så har du ikke alene en idé om, hvad deres bruges penge på.

Det kan være, der skal skæres ned på cafébesøg eller luksusprodukter – man har også en følelse af det konkrete beløb, der er tilbage, når afbetalingerne er af vejen. 

I et budget er det desuden også vigtigt, at man tager højde for de ekstra udgifter, der kan dukke op. Skal der købes julegaver? Planlægges der en konfirmation til maj? Måske noget helt tredje! 

Det er vigtigt, hvis man kan, at spare en lille smule op hver måned, så det ikke skader økonomien, når der er sådanne udgifter. Er det umuligt at spare op, så kan man undersøge, om det sted, man har gæld tilbyder afdragsfrihed.

Det vil sige, at man laver en aftale med dem om, at man i f. eks i december måned kun betaler renter, og altså ikke af på selve gælden. Dette er det sidste alternativ, og det er bedre at først ansøge om refinansiering af lån.

Ved at have overblikket, så er man allerede nået langt, og er et skridt på vejen imod, at erkende problemet. Så kan man blive parat til at lave en plan for fremtiden.

vand stjernekaster liv hånd (Foto: Unsplash)
Få overblik over din økonomi. (Foto: Unsplash)

Husk: afdragene skal betales til tiden 

Sørg ALTID for at betale afdragene til tiden: specielt med forbrugslån og kviklån, hvor der generelt er høje renter – det kan blive enormt dyrt i rykkergebyrer, hvis man ikke betaler til tiden. 

I det tilfælde er det værd at undersøge, om man kan låne af familie, venner eller finde en helt anden, mere holdbar løsning. Det samme gælder for dem, der overvejer at tage et dyrt lån, for at kunne afdrage på et andet lån. 

I stedet bør man overveje refinansiering af gæld ved, at optage et nyt lån (med en bedre ÅOP) hos en anden udbyder. http://www.refinansiere.net/ har mere information om refinansiering og dets fordele.

De penge, man sparer ved en ny aftale, kan man bruge på at betale gælden af. Husk på det ikke fjerner gælden, men f. eks ved forbrugslån, kan det være en stor fordel at undersøge de konkurrerendes tilbud om refinansiering.

 

Læs også:

Det skal du vide om at udleje din bolig

 

udlejning, bolig, hus, lejlighed, huslejenævnet, foto: Unsplash

· Mere fra samme kategori ·