Læs også:

Close
kakaobønner kakaofrugt chokolade (Foto: Unsplash)

14 fun facts om kakaobønner

Sundhed  | 

Vi er mange, der elsker chokolade. I alle afskygninger. Men de sidste år er der kommet mere fokus på den lækre og rene chokolade. Vi har set nærmere på kakaobønner

Man kan godt kalde kakaobønner for superfood – for så længe der ikke tilsættes for meget sukker – eller måske slet ikke tilsættes sukker, så er det bare om at tage for sig af den gode bønne.

Danske Henrik Bodholdt dyrker kakaobønner i Costa Rica

Henrik Bodholdt holder med vilje lav volumen på Maleku Chokolade, og fokuserer på at perfektionere håndværket og fintune de originale opskrifter. En anden vigtig del af forretningen er at samarbejde med andre små chokolademagere i Costa Rica, hvor Henrik Bodholdt har initieret et community med erfaringsudveksling.

I Costa Rica leverer Maleku gourmetchokolade til en række større kunder og hoteller. De laver “private label” til flere lokale firmaer og luksusvillaer, samt “couverture” til dessertkokke på steder som det 5-stjernede Four Seasons Resort Papagayo, Hotel W, Origins Lodge med flere.

Henrik Bodholdt er født i København i 1965, opvokset på Vestegnen og flyttede til Costa Rica i august 2000. I 2010 kastede han sin kærlighed på kakao og chokolade, og som dedikeret chokolademager ledte han konstant efter den bedste kvalitet kakaobønner. Det uundgåelige resultat blev egen kakaofarm. The Beach Chocolate Factory blev etableret i 2012, og i 2016 blev den virksomhed lagt ind i Maleku Chocolate Sociedad Anonima. Maleku holder til to steder: I chokoladeskoven Blue Valley, der ligger i Llano Azul, syd for Upala i det nordlige Costa Rica, og ved den underskønne nordlige Stillehavskyst i badebyen Playa Brasilito hvor chokoladeproduktionen finder sted.

– Jeg er purist, og jeg tror på, at kakaoen selv skal tale til dig. Som chokolademager insisterer jeg på at undgå tricks som at tilføje soya lecithin og ekstra kakaosmør til min mørke chokolade. Du skal smage den rene kakao i den allerførste bid, du lader smelte på tungen. Den vision vil jeg gennemføre i de fineste produkter i vores nye Maleku Chocolate mærke, forklarer Henrik. Læs mere om Maleku her.

henrik bodholdt maleku costa rica chokolade (Foto: Henrik Bodholdt)
Henrik Bodholdt ses her på sin plantage i Costa Rica. (Foto: Henrik Bodholdt)

14 ting om kakaobønnen

1. Det er et frø i en tropisk frugt.

2. Frugten vokser på stammen af regnskovstræet Theobroma Cacao.

3. Man høster året rundt.

kakaobønner kakaofrugt chokolade (Foto: MY DAILY SPACE)
Sådan ser en kakaofrugt og bønnerne ud. (Foto: MY DAILY SPACE)

4. Kakao stammer fra Amazonas, men dyrkes nu jorden rundt i det tropiske bælte.

5. De første mennesker der forarbejdede kakaofrugten gjorde det for at gære det søde frugtkød og producere alkohol, IKKE for at lave kakao og chokolade.

6. Kakaobønnen betragtes i dag som et af planetens sundeste ernæringsmidler og er naturens bedste kilde til antioxidanter og magnesium.

kakaobønner chokolade (Foto: Henrik)
Sådan sidder kakaofrugten på træet. (Foto: Henrik Bodholdt)

7. Kakao er en af meget få afgrøder der kan dyrkes i pagt med den omgivende natur og trives i et bæredygtigt økosystem med et væld af planter, træer og dyr.

8. Den rå kakaobønne har en lilla farve, har ingen smag af kakao, men er bitter.

kakaobønner kakaofrugt chokolade (Foto: MY DAILY SPACE)
Fra kakaofrugt til bønner til chokolade. (Foto: MY DAILY SPACE)

9. Kakaonibs er rige på fibre, som hjælper med at regulere både blodsukker og blodtryk.

10. Kakaobønnen indeholder meget lidt koffein, til gengæld har den masser af Theobromin, som stimulerer vores hjerne og nervesystem, øger følelsen af glæde og velvære – og Theobromin styrker din tandemalje.

11. Der går cirka et kilo kakaofrugt til 1 plade chokolade.

henrik bodholdt maleku costa rica chokolade (Foto: Henrik Bodholdt)
Kakaobønner ligger og soltørrer. (Foto: Henrik Bodholdt)

12. De er fyldt med antioxidanter, kalcium, magnesium og jern samt E- og B-vitamin, protein, fibre og monoumættet fedt.

13. Der findes et uendeligt antal kakaosorter verden over, frugterne er meget flotte og kulørte, og store forskelle i smagsprofilerne.

14. De er gode for hjertet.Blot 5 gram rå kakao sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant, viser undersøgelser.

kakaobønner kakaofrugt chokolade (Foto: Unsplash)
Smukke ser kakaofrugterne ud. (Foto: Unsplash)

Kakaotræet

Kakaotræet er et 4-8 meter højt træ af familien Malvaceae. Det stammer fra det tropiske Sydamerika og er senere blevet plantet i andre tropiske egne. Dets frø bliver brugt til kakaopulver og chokolade. Træets naturlige voksested er i Amazonas. Træet er meget krævende med hensyn til temperatur og nedbør.

Kakaobønner er frøene fra kakaotræet. Frøene bliver som oftest bearbejdet og lavet til kakaopulver eller chokolade, men nogen bruges også rå i eksempelvis madlavning eller bliver til kakaonibs.

Kakaobønner er sprængfyldt med næringsstoffer, som i større eller mindre grad kommer til udtryk i de produkter, der udvindes af dem.

kakaobønner kakaofrugt chokolade (Foto: MY DAILY SPACE)
Malekus plader smager anderledes og er du til ren chokolade, så skal du prøve dem. (Foto: MY DAILY SPACE)

Mere om kakaobønner

Kakaobønner i sig selv er ikke mere usunde end så mange andre bønner. Derfor er kakaobønnen som udgangspunkt også sund i sin grundform. Men hvis du ikke bryder dig om at spise rå kakaobønner, der jo er ret store og hårde at bide i, så er det flere sunde alternativer. Kakaonips er det, der kommer tættest på selve kakaobønnen. Her skal du blot spise 5 gram om dagen for at opnå en virkelig god effekt.

Generelt hvis du vil bibeholde kakaobønnernes mange gode egenskaber, skal du vælge en chokolade med højt kakaoindhold – helt uden alt muligt andet i end ja kakao. Så nemt er det.

kakaobønner chokolade (Foto: Henrik)
Sådan ser Malekus chokoladeplader ud. (Foto: Henrik Bodholdt)

 

Kilder: Henrik Bodholdt, www.motion-online.dk samt www.videnskab.dk

 

Læs også: 

Aloe vera – en lille mirakelplante

 

aloe vera, plante, sundhed, krop

· Mere fra samme kategori ·