Læs også:

Close
juleburger burger vegan mock duck(Foto: David Bering)

Veganermad: Juleburger

Nyheder  | 

Thomas Erex står bag bogen ‘Vegansk julemad’. En bog fyldt med lækre opskrifter. Vi har været så heldige at få opskriften på ‘juleburger’. En opskrift man dog kan bruge hele året – bare udelad ordet jul eller tilsæt andre krydderier

Thomas Erex er selv veganer og syntes, der manglede en bog med både velsmagende og lækre opskrifter til alle veganere, der passer perfekt til en julefrokost eller julemiddag.

Det her er egentlig en “restemadsburger” – ja vi elsker “stop madspild”. For den kræver, du har fået mock duck dagen før. Måske juleaften – og har en rest tilbage. Men no worry. Du kan også bare lave en omgang mock duck selv. For det er ikke svært. Og du kan krydre den, så den passer til årstiden eller dine smagsløg.

juleburger burger vegan mock duck(Foto: David Bering)
Er du klar til en vegansk burger? (Foto: David Bering)

Men først lidt om hvad mock duck er. Ja, det ved veganere sikkert. Men det kunne jo være, der var nogen herinde, der ville forkæle en veganer med lækker vegansk mad, og som ikke kendte til det.

Hvad er mock duck

Mock duck er en af de mest populære julespise blandt veganere. Af god grund, for indholdet i de blå dåser minder uhyggeligt meget om andekød. Men det er rent faktisk hvedeprotein. Hvedekødet smager dog ikke er så meget. Så det er op til den enkelte tilføre smag. Men konsistensen og udseendet minder altså om and.

Det skal du bruge

Opskriften er til 2 personer

Til Mock duck

1 dåse mock duck
1 løg
2 små æbler
75 gram svesker
1 spsk ahornsirup
2 kviste rosmarin
1 kanelstang
saft af 1/4 citron
½ tsk Smørbar
1 teske sydesalt
friskkværnet peber

 

Karamelmasse

1 dl. rørsukker
1 spsl vand
30 gram Naturli’ Smørbar

Øvrigt

2 burgerboller
2-4 spsk vegansk mayo
4-6 friske salatblade
300 gram mock duck
(med æbler og svesker)
4 spsk syltet rødkål
rodfrugtchips og/eller æblechips
1 rødløg i ringe

Start med at lave mock duck

Start med åbne dåsen med mock duck og hæld lagen ud. Man skal kun bruge hvedekødet.

Pil løgene, og skær dem i halve ringe.

Fjern kernehusene fra æblerne, og skær dem i tern på cirka 1 centimeter.

Hak sveskerne groft.

Så laves karamelmassen (som også er den man laver brunkartofler af, hvis du skal lave brunkartofler).

Varm sukkeret og vandet langsomt op på en nonstick pande. Varmen skal være over middel. Vent med at røre i det til sukkeret er smeltet.

Når det syder og bobler tilføjes Smørbar.

Lad det bruse af  i den varme sukkermasse.

Tilføj mock duck, løg, æbler, svesker, ahornsirup, rosmarinkvist, kanelstang og citronsaft til karamelmassen og bland det godt.

Skru op for varmen og vent til det bobler og syder igen. Skru så ned på middel og dæk panden til et låg. Her skal dete småboble omkring 10 minutter. Rør rundet et par gange.

Fjern låg og kom en klat Smørbar i hvorefter den simrer små 10 minutter. Smag til med salt og peber.

Og så skal burgerne laves

Måske havde du allerede lavet mock duck, og så er det her verdens nemmeste opskrift, for nu skal burgeren bare samles.

Rist bollerne og smør dem med mayo.

På bunden lægger du salat, mock duck, rødkål, chips og rødløg.

Luk med overbollen.

Servér din juleburger med rodfrugtchips eller fritter og rigeligt med mayo at dyppe i.

 

Sådan ser bogen ud:

thomas erex vegansk julemad bog forside (Foto: David Bering)

 

Læs også:

Flyskam

· Mere fra samme kategori ·