Læs også:

Close
lusseboller luciaboller lussekatte safran( Foto: Unsplash)

Opskrift på lusseboller – eller lussebullar

Mad  | 

Du har garanteret smagt dem i Sverige – lussebullar. Lusseboller er de der lidt bløde tebolle-agtive boller med en smuk gylden farve fra safran. Hvorfor ikke lave dem selv

Lusseboller – lussebullar – lussekatter – kært barn har mange navne. Svenskerne elsker de søde og bløde boller, som de især spiser Luciadag og i december. Men mange steder kan man få dem hele året i Sverige. I Danmark har vi ikke samme tradition, men derfor kan vi jo godt bage de lækre lusseboller, for de smager godt og er nemme at lave.

lusseboller luciaboller lussekatte safran( Foto: Unsplash)
De her er måske ikke endt med at være SÅ S-formede – måske du kan gøre det bedre … Jeg kan personligt ikke fordrage den der tørre rosin i hver ende, så de er udeladt her. (Foto: Unsplash)

Det skal du bruge

Der bliver 20-25 lusseboller af portionen – hvis du synes det er for mange, så bare halvér portion.

Ingredienser

5 dl mælk
125 g kvark
50 g gær
1 æg
ca. 1,1 kg hvedemel
250 g sukker eller 1 1/2 dl lys sirup
150 g smør
1/2 knsp salt
2 g safran (opblødes i mælken)
sammenpisket æg til pensling og evt. rosiner til pynt

Hvad er historien bag

Lussebullar er også kendt som luciabrød, og er et svensk bagværk. Det er knyttet til traditionen omkring Luciadag den 13. december.

Bollerne formes normalt som et stort S, hvor man ruller ender op under. Og så kan man komme en rosin eller koriand i hver midte, hvis man kan lide det. Det kan jeg ikke …

Ifølge en tolkning begyndte traditionen med lussekatte i Tyskland i 1600-tallet. I historien gav djævlen i form af en kat børn tæsk, mens Jesus i form af et barn gav boller til søde børn. Lussebollerne blev farvet med safran for at holde den lyssky djævel væk. Lussekatte blev i Vestsverige tidligere også blevet kaldt dövels- og dyvelkatter, hvor “dövel” fra begyndelsen betyder djævel. Et sagn omtaler også, at lusse i lussekat kommer fra Lucifer, som også er det man forbinder med djævlen.

Kilde: Arla Sverige og Wikipedia

Fremgangsmåde

Lun mælken til den er lunken og smelt smørret i, derefter tilsættes den smuldrede gær. Husk blandingen kun må være lunken.

Derefter blander man safran med lidt sukker og salt og tilsætter ovenstående blanding.

Så blandes øvrige ingredienser i til en smidig dej. Lad dejen hvile cirka en halv time med et viskestykke dækket over.

Dejen deles op i mellem 20- 25 stykker og formes til lussekatter som et S. Husk at trykkes enderne ned under dejen.

Bollerne efterhæver under viskestykke ½-hel time.

Derefter pensles de med æg, bages cirka 5-8 minutter ved 250 graders varme. Tag dem ud, og dæk dem let med et tørt viskestykke, så de bliver lidt seje og alligevel køles.

Læs også:

Gør din bolig klar til hygge

Bolig, indretning, gaver, shopping, tilbehør, Foto: Unsplash

· Mere fra samme kategori ·