
NEWS: Verdens sundeste kornsort skal afhjælpe overvægt og diabetes
Verdens sundeste kornsort skal afhjælpe overvægt og diabetes · Klimaet er vigtigere for unge, når de køber ind · Udlændinge får livslang ydelse fra den danske stat på trods af, de er rejst hjem · E-waste i Thailand er et stigende problem · Dagens video: Drew Barrymore er glad for sine bageting
Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Verdens sundeste kornsort skal afhjælpe overvægt og diabetes
Livsstilssygdomme som overvægt og diabetes er et stigende problem i Danmark og resten af verden, hvorfor kostændringer er nødvendige for at komme problemerne til livs. Et nyt projekt vil udvikle en helt ny kornsort, som skal være den sundeste i verden og afhjælpe folk med overvægt og diabetes. Halvdelen af alle danskere er overvægtige, og mere end 10 procent har type 2-diabetes.
Universitetsstart-uppet Plantcarb ApS har kastet sig over opgaven og vil udvikle verdens sundeste kornsort under navnet HIAMBA®. HIAMBA-korn er særligt forædlede varianter af både nutidige og oldgamle bygsorter. Gennem forædlingen optimeres kornets indhold af stivelse, så kun den sunde del af stivelsen er tilbage. Den kaldes amylose, og den virker ved, at den ikke øger blodsukkeret efter et måltid. Dermed kan for eksempel brød bagt på HIAMBA®-mel udgøre en sundhedsvenlig fødevare, som kan kontrollere blodsukkeret og dermed være med til at forebygge diabetes – og derudover bidrage til vægttab hos overvægtige.
I normalt korn og mel er der cirka 25 procent af den sundhedsfremmende amylose, mens der i HIAMBA er 100 procent. Ingen andre kornsorter i verden kan måle sig med HIAMBA på den sundhedsmæssige front. Det forventes derfor, at HIAMBA-produkter kan give samfundsmæssige besparelser på mindst 1 milliard kroner alene i Danmark.
Innovationsfonden har investeret 7,6 millioner kroner i det nye projekt, og midlerne gør det muligt at bringe forskningen videre ved at gennemføre praktiske forsøg med planteforædling, udvikle nye opskrifter med HIAMBA-mel og ved at teste virkningen af HIAMBA® på diabetespatienter. Projektet er et samarbejde mellem Plantcarb ApS, SEGES, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og det er målet, at HIAMBA kan komme på markedet i løbet af 3-4 år til gavn for diabetikere, overvægtige og resten af samfundet.

Læs også: Fedmebølgen skvulper ind over Danmark
Udlændinge får livslang ydelse fra den danske stat på trods af, de er rejst hjem
Næsten 1.000 udlændinge får livslang ydelse af den danske stat, selvom de er rejst hjem. Det splitter politikerne på Christiansborg. Den danske stat tilbyder nemlig økonomisk støtte til udlændinge, der ønsker at vende tilbage til deres hjemland.
En udlænding kan under ‘repatrieringsordningen’ få et beløb på 139.274 kroner og derudover støtte til at betale en række andre udgifter som hjemrejsen, flytteudgifterne, udgifter til sygeforsikring i fire år og medicin i et år. Det skriver TV2.
Dereudover tilbyder den danske stat også reintegrationsbistand, hvilket er en fast månedlig ydelse, som en udlænding, der opfylder visse kriterier, kan få udbetalt af den danske stat resten af livet i sit hjemland. De seneste tal her fra efteråret viser, at næsten 1.000 udenlandske personer er på den livsvarige danske reintegrationsydelse. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til TV 2.
Visse kriterier skal være opfylt for at modtage reintegrationsbistanden. En udlænding skal vende permanent tilbage til sit hjemland og være fyldt 55 år og have haft opholdstilladelse i Danmark i fem år. Ydelsen er på mellem 2.800 kroner og 4.400 kroner måneden, hvis vedkommende vælger at få pengene udbetalt som en livslang ydelse. Finansministeriet skønner, trods ovenstående udgift, at den danske stat sparer et sted mellem 2,2 millioner og 3,3 millioner kroner, hver gang en udlænding vælger at repatriere.

Læs også: Klumme: Hvem er jeg, og hvor passer jeg ind
E-waste i Thailand er et stigende problem
The New York Times har i artikel fokus på et stadig stigende problem; nemlig e-waste – altså elektronikaffald – eller gammel elektronik. For hvad sker der med den, når vi smider den ud? I mange tilfælde ender den faktisk i Thailand, hvor arbejdere med deres bare hænder splitter den ad. Hvert år produceres der 50 millioner tons elektronikaffald i verden ifølge United Nations. E-wasten er dog både beskidt og virkelig farlig at arbejde med, og der udvikles giftige dampe, der er sundhedsskadelige for både de lokale arbejdere og lokalsamfundet.
Netop nu boomer e-waste industrien i Sydøstasien. Og åp trods af importforbud er Thailand centrum for den voksende industri. Prisen for at recycle gamle computere og mobiler er derfor både tung og en katastrofe for den thailandske befolkning og deres lunger.
Læs også: Multiresistent malaria spreder sig i Sydøstasien
Dagens video: Drew Barrymore er glad for sine bageting