Læs også:

Close
økologi økologisk organic (Foto Unsplash)

NEWS: Udlandet er stadig vilde med dansk økologi

Nyheder  | 

Udlandet er stadig vilde med dansk økologi · Den amerikanske ambassadør afviser Trump-kritiker · Vulkan i udbrud · 11-årig skaber ballethistorie · Rusland udelukkes fire år fra internationale sportsbegivenheder · Dagens video: Pantone har valgt årets 2020 farve

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Udlandet er stadig vilde med dansk økologi

For første gang nogensinde falder eksporten af dansk økologi en smule. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2017 til 2018 faldt eksporten af dansk økologi med 46 millioner kroner, så den nu udgør knap tre milliarder kroner. Landbrug & Fødevarer forventer dog, at økologi-eksporten vil stige igen både i år og i 2020.

Dansk økologi bliver fortsat efterspurgt over hele verden – eksempelvis er tyskerne vilde med dansk, økologisk mælk og ost, mens italienerne spiser mange danske, økologiske grøntsager. I Kina er dansk, økologisk modermælkserstatning endda så eftertragtet, at kineserne har sat tyverisikring på hver enkelt bøtte.

Interessen for dansk økologi afspejler sig også i eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort. De viser, at der nu eksporteres dansk økologi for 2.904 millioner kroner. I 2017 var det tal 2.951 millioner kroner.

– Trods det lille fald i eksporten i 2018 forventer vi fortsat en stigende efterspørgsel på danske, økologiske varer. Derfor er det vigtigt, at både landmænd og virksomheder udvikler økologien og værner om dens troværdighed, fortæller Mette Gammicchia, afdelingsleder i Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer.

Det er hovedsageligt de europæiske lande, der efterspørger danske, økologiske varer. Hele 42 5 af den samlede eksport går til Tyskland, 15 5går til Sverige, mens Asien aftager ti 5 af den samlede eksport i 2018.

Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2018 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 mia. kroner.

At dansk økologi er efterspurgt i udlandet, glæder Mette, der fortæller, at de hele tiden arbejder på at åbne nye markeder for de danske økologer. I år har de blandt andet haft eksportfremstød til Kina, Tyskland og Italien.

– Næste år står Landbrug & Fødevarer derudover også for fremstød til Japan og Frankrig. Og nye markedsåbninger er vigtige, hvis regeringens plan om en fordobling af økologien skal blive en realitet. For der er ingen tvivl om, at eksporten er en vigtig driver i den forbindelse, slutter hun.

økologi økologisk organic (Foto Unsplash)
Udlandet er stadig vilde med dansk økologi. (Foto Unsplash)

Læs også: Vi køber økologisk for milliarder

Den amerikanske ambassadør afviser Trump-kritiker

I går kom Danmark i The New York Times søgelys, da de kunne fortælle, at den amerikanske ambassadør i Danmark Carla Sands en dag før afrejse stoppede den amerikanske NATOekspert – men også Trump-kritiker Mr. Stanley R. Sloan i at tage til Danmark for at være hovedtaleren til NATO’s 70 års fødselsdag. En tale, hvor han skulle komme ind på “the future of trans-Atlantic relations”. Selv siger Mr. Sloan, at beslutningen efterlader ham overrasket og bekymret for USA.

Grundet denne aflysning måtte Lars Bangert Struwe, generalsekretær i Atlantsammenslutningen, søndag udsende pressemeddelelse, hvori det oplyst, at tirsdagens NATOkonference i Danmark blev aflyst.

Læs pressemeddelelsen med aflysningen her.

 

Læs også: Rihanna giver Trump en opsang

Vulkan i udbrud

På den lille ø White Mountain ud for New Zealands østkyst er en vulkan i udbrud. Der meldes om fem døde, 31 indlagt samt otte stadig meldt savnet. Dette bekræfter det New Zealandske politi. Omkring 50 personer befandt sig på øen, blandt andet krydstogtgæster, da der pludselig lød en mindre sprængning, der derefter tog til. Det skriver The New York Times.

vulkan bjerg landskab (Foto: Unsplash)
En vulkan er i udbrud på øen White Mountain. (Foto: Unsplash)

Læs også: Vulkan på Guatemala i udbryd

11-årig skaber ballethistorie

11-årige Charlotte Nebres har skabt danse- og ballethistorie i hele verden. Den smukke unge ballerina er nemlig den første sorte balletdanser, der har den ledende rolle som Marie hos New York City ballet i George Balanchines ballet Nøddeknækkeren, der første gang blev opført og havde premiere i 1954.

 

Læs også: Anmeldelse af Blixen ballet

Rusland udelukkes fire år fra internationale sportsbegivenheder

Ifølge det norske medie NRK har Wada har mandag besluttet at udelukke Rusland fra deltagelse i internationale sportsbegivenheder.

– Jeg kan bekræfte, at Wada-systemet enstemmigt har besluttet at følge komitéens anbefalinger, fortælle Wadas pressechef, James Fitzgerald.

Anbefalingerne fra ekspertkomitéen lød på at nægte russiske atleter deltagelse i internationale konkurrencer de næste fire år, hvilket også er det, der er sket. Sanktionerne betyder derfor, at Rusland går glip af både OL i 2020 samt vinter-OL i 2022. Desuden betyder beslutningen, at Rusland heller ikke vil deltage ved VM i fodbold i 2022.

Udelukkelsen vil dog ikke påvirke Ruslands EM-deltagelse til sommer, fordi landet er kvalificeret og værtsland for slutrunden.

medalje OL Sydney (Foto: Unsplash)
Rusland er ekskluderet i fire år fra internationale sportsbegivenheder. (Foto: Unsplash)

Læs også: 16-årig vinder 20 millioner kroner ved VM i Fortnite

Dagens video: Pantone har valgt årets 2020 farve – en rigtig nordisk nuance, som vi helt klart kommer til at se mere til.

· Mere fra samme kategori ·