
NEWS: Klamydiakurven er langt fra knækket
Klamydiakurven er langt fra knækket · Finanslov 2020 på plads · Silas Holst og Jakob Fauerby nu verdenskendte · Juleblomster kan trigge din pollenallergi · Nej til Black Friday – ja til Green Friday · Ecooking støtter udsatte kvinder i Sierra Leone · Dagens video: På 12 minutter kan du blive opdateret på ‘Tinkas juleeventyr’
Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Klamydiakurven er langt fra knækket
– Vi mangler politisk prioritering af unges seksuelle sundhed, forklarer Sex & Samfund.
2018 var endnu et rekordår for antallet af unge danskere smittet med klamydia – hele 28.208 unge fik konstateret sygdommen. Det tal vil kun vokse, hvis politikerne fortsætter med at se passivt til, lyder det fra Sex & Samfund. Der er særligt fokus på unge mellem 15-29 år, da over 80% af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe, samtidig med at de unge er en af de sværeste grupper at få til lægen.
– Tallene viser helt tydeligt, at danske unge ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod er meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om de nye klamydiatal.
Lene Stavngaard mener, at der er nogle strukturelle barrierer i vejen for, at der bliver testet nok unge, og det kræver politisk handling:
– Vi mangler en højere politisk prioritering af unges seksuelle sundhed!
Årsagen til, at det er så svært at få de danske unge til at gå til lægen, er ifølge Sex & Samfunds nationale chef, at der i høj grad mangler ungevenlige alternativer, når det kommer til at blive testet for sexsygdomme.
– De unge er notorisk svære at få til lægen, og det er en misforståelse at tro, at det kun er fordi, de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, siger Lene Stavngaard.
Sex & Samfund har set gode resultater med organisationens egen gratis klamydiahjemmetest, som i øjeblikket er rullet ud i 8 kommuner. Faktisk har Sex & Samfund modtaget omkring 5.000 bestillinger på hjemmetests til unge i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, hvilket kan være medvirkende til den gode testrate blandt aldersgruppen i disse kommuner.
– Vi ved fra de unge selv, at cirka en femtedel af dem ikke ville være gået til lægen, hvis ikke de havde haft mulighed for at bestille hjemmetesten. Det vidner om, at der blandt unge er et klart behov for et gratis, lettilgængeligt og sikkert tilbud, konkluderer Lene Stavngaard.

Læs også: Gennembrud for dansk vaccine mod klamydia
Finanslov 2020 på plads
Efter adskillige uger med langstrakte forhandlinger kom en aftale sent mandag aften i hus, og finansloven for 2020 kom på plads. En aftalen er indgået mellem S-regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
I den nye finanslovsaftale bliver der blandt andet afsat penge til minimumsnormeringer, opkøb af dårlig landbrugsjord til gavn for den grønne omstilling samt flere penge til psykiatrien.
Finansloven 2020 er nok den grønneste, man har set. Finansloven omfatter følgende områder:
- Minimums nomeringer – så der i 2025 maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.
-
Sundhed og psykiatri – psykiatrien styrkes med 600 millioner kroner årligt til flere sengepladser og andre initiativer, der skal forbedre forholdene for personer med psykiske lidelser og psykisk mistrivsel.
- Skole og uddannelse – folkeskolen løftes i 2020 med 275 millioner, der vil stige til omkring 800 millioner kroner i 2023. Det skal fra næste år give kommunerne mulighed for at ansætte flere lærere. Uddannesesloftet afskaffes også fra 2020.
-
Det grønne område – der afsættes midler til udtagning af landbrugsjord, hvilket skal være med til at reducere landbrugets drivhusgasudledning. En skovfond oprettes, der skal være med til at implementere mer urørt skov. Der oprettes også en fond kaldet “Danmarks Grønne Fremtidsfond”, som skal investere i grønne og bæredygtige projekter.
-
Udlændinge – deltagerbetalingen for danskundervisning for udenlandske arbejdstagere og studerende afskaffes, og der gives bedre muligheder for at hente udenlandsk faglært arbejdskraft til Danmark. Desuden reserveres der penge til at modtage 500 kvoteflygtninge næste år. Opholdskravet til dagpenge bliver afskaffet, hvilket betyder, at udlændinge og danskere, der vil hjem fra udlandet, alligevel ikke behøver at have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst syv ud af de seneste 12 år for at kunne få dagpenge.
-
Dyrere cigaretter – prisen på en pakke cigaretter bliver dyrere, og fra næste år stiger den til 55 kroner. Fra 2022 skal en pakke cigaretter koste 60 kroner.
- Finansiering af finansloven bliver blandt andet finansieret gennem:
– tredobling af afgift på bæreposer og engangsservice.
– skattelettelse af fri telefon aflyses.
– forhøjelse af bo- og arveafgift.
– tinglysningsafgiften forhøjes.
– forhøjelse af afgifterne på væddemål og onlinekasino.
– genindførsel af registreringsafgift på fly.
– afskaffelse af forældrekøbte lejligheder i virksomhedsordningen.
– stramning af beskatningen af leasede firmabiler.
Læs også: Seksuel sundhed skal finansloven
Silas Holst og Jakob Fauerby nu verdenskendte
‘Vild med dans’ 2019 sluttede med et brag af en finale i fredags, og med det første homoseksuelle par nogensinde som vindere. Dette har givet overskrifter i udlandet, hvilket man også kunne se på Silas Holst’s egen insta. I Daily Mails artikel får de danseparret også meget plads og ros med på vejen. Læs mere her.
Læs også: 7 grunde til jeg elsker ‘Vild med dans’
Juleblomster kan trigge din pollenallergi
Op mod en million danskere har pollenallergi og kan opleve gener ved flere af de traditionelle juleblomster. Blomsterbuketter og dekorationer er populære i juletiden, men mange af de traditionelle juleplanter kan være et problem for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme. Det gælder juleblomster som julestjerne, krysantemum, hyacint og lilje, som kan give høfebersymptomer, lyder det fra patientforeningen Astma-Allergi Danmark.
– Vi ved fra vores medlemmer, hvordan julens blomster kan give høfebersymptomer som nys og løbende næse. Derfor er vi meget glade for at glæde alle med en smuk allergivenlig julebuket, fortæller Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
Astma-Allergi Danmark har i samarbejde med FLOWR.DK skabt en ny allergivenlig blomsterbuket. Buketten er bundet af roser, mandstro, eustoma og ructus – blomster og snitgrønt, som ikke er kendt for at give gener hos pollenallergikere og dem, der er duftoverfølsomme, og den kan bestilles på FLOWR.DK, der for hver solgt buket donerer 10 kroner til Astma-Allergi Danmarks arbejde.

Læs også: Gode råd mod pollenallergi
Nej til Black Friday – ja til Green Friday
Trods meget snak om miljø og overbrug kastede hele verden sig over køb og forbrug i fredags til Black Friday. I Danmark slog man også alle rekorder – salgsrekorder. Men heldigvis så man også, at der blev strejket mod forbrug og overbrug i fredags. Protesterne kom blandt andet fra de yngre. Som her hvor man fredag uden for det svenske parlament så unge gøre opmærksom på netop dette og vores planets store klimaudfordringer og netop tænke green friday og ikke hele black friday konceptet.
Læs også: Danskerne sætter ny Black Friday rekord
Ecooking støtter udsatte kvinder i Sierra Leone
Kvinder og piger skal have de samme muligheder som mænd, derfor går Ecooking ind som sponsor på projektet, HAND, ”Handball for a New Destiny” i Sierra Leone.
Idræt giver selvtillid, selvværd og sammenhold, og i Sierra Leone er det ikke noget, kvinder og piger naturligt får med i opdragelsen. Det arbejder HAND, ”Handball for a New Destiny” på at ændre, ved at samle piger og kvinder til håndboldtræninger. Kvinderne uddannes i menneskerettigheder, demokrati, kvinders værd, hygiejne og andre vigtige områder af livet, og giver dem en mulighed for som rollemodeller at dele deres indsigter med lokalsamfundene. Det er tidligere olympisk guldvinder i netop håndbold, Josephine Touray, der står bag projektet.
– De her piger er andenrangsborgere. I Sierra Leone vokser piger op for at tage vare på de huslige opgaver, mens det er mændene, der bestemmer derhjemme og i samfundet. Sådan skal det ikke være, og med HAND mødes pigerne i et unikt fællesskab omkring håndbolden. Idrætten og fællesskabet omkring HAND, bygger pigerne op og gør dem i stand til at kræve indflydelse i deres eget liv og i samfundet,forklarer Josephine Touray.
– Vi har valgt at støtte op om HAND, fordi det er en sag, der går rigtigt godt i tråd med, hvad Ecooking står for. Ingen kvinder skal vokse op og føle sig mindre værd. Kvinder skal føle sig stærke, smukke og i stand til at tage vare på dem selv, og dermed have fundamentet til at inspirere og give mod og styrke videre til andre kvinder. Kvinder føder børn i den her verden, og derfor har vi en unik mulighed for helt nært at præge de generationer, der vokser op. Vi har rent faktisk mulighed for at ændre på tingene, hvis vi har troen på os selv, og derfor går Ecooking ind i HAND. Det hele starter med kvinderne, og vi vil gøre alt for at bakke op om Josephine Tourays vigtige projekt og om de her piger i Sierra Leone,fortæller Tina Søgaard, stifter af Eccoking.
Ecooking støtter kvindehåndbolden i Sierra Leone. (Foto: PR)Læs også: Flere piger spiller fodbold