Læs også:

Close
gravid, pregnant, mave

NEWS: Din risiko for at få PCOS stiger markant, hvis din mor også har diagnosen

Nyheder  | 

Din risiko for at få PCOS stiger markant, hvis din mor også har diagnosen · Mette Frederiksen møder Trump til Nato topmøde · Spotify afslører årtiets mest streamede sange · Anti-semitisme i Frankrig: Hagekors på jødisk gravsted ·  Minimumsnormeringer på finansloven udsættes for kritik · Melania Trump har forvandlet Det Hvide Hus til Det Hvide Julehus · Dagens video: Kom i julestemning med Katy Perrys nye julehit

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

Din risiko for at få PCOS stiger markant, hvis din mor også har diagnosen

Nye studier viser, at risikoen for at få PCOS bliver fem gange større, hvis din mor også har lidelsen.

PCOS står for poly cystisk ovarie syndrom, og er en hormonel forstyrrelse, som kun kvinder kan blive ramt af. Cirka fem til ti procent af kvinder i den fødedygtige alder er ramt af PCOS, og det kan forekomme i mange sværhedsgrader.

Typiske symptomer kan blandt andet være uren hud, kraftig hårvækst, overvægt og manglende eller sparsomme menstruationer. I visse tilfælde kan det lede til ufrivillig graviditet.

Konkret viser den nye undersøgelse, at gravide med PCOS kan viderebringe diagnosen til sin datter, fordi PCOS-ramte kvinder får et forhøjet niveau af mandligt kønshormon under graviditeten, hvilket kan påvirke fostret.

gravid, pregnant, mave
Gravide kvinder med PCOS risikerer at viderebringe diagnosen til deres ufødte døtre. (Foto: Unsplash)

Læs også: Har du PCOS? Ny metode kan give dig svaret

Mette Frederiksen møder Trump til Nato topmøde 

Den danske statsminister, Mette Frederiksen, var tirsdag og onsdag deltagende til topmøde i NATO, som blev afholdt i London. Topmødet er en del af 70-års jubilæet for forsvarsalliancen, som har 29 medlemslande. 

Onsdag mødtes hun og den amerikanske præsident, Donald Trump, til en snak om Danmark og USA’s samarbejde. Dette har været et møde, som mange har været spændte på, at Trump aflyste sit besøg til Danmark, der var planlagt til september 2019, angiveligt fordi han ikke måtte købe Grønland.

På mødet blev statsministeren og præsidenten blandt andet enige om, at Danmark skulle levere fire ekstra fly til Nato i 2021 og 2022 efter ønske fra USA. Desuden blev de to parter enige om, at forbedre samarbejdet om et strategisk partnerskab med USA i Arktis, men de diskuterede ikke specifikt Grønland.

Mette Frederiksen sagde endvidere til et pressemøde, at hun og Donald Trump har et godt samarbejde.

USA, trump, donald trump, præsident, amerika, valg
Danmark og USA deler begge røde og hvide farver i deres nationalflag. Og begge deler landendes magthavere en interesse i Arktis og Grønland (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Donald Trumps interesse i Grønland bekræftes

Spotify afslører årtiets mest streamede sange 

2010’erne lakker mod enden, og snart skriver vi 2020. Det betyder et nyt årti med nye oplevelser – og nyt musik.

Musik har den egenskab at kunne sætte os tilbage i tid og sted, hvor toner kan vække erindringer og lyrik kan fremkalde stærke minder.

Men hvilke sange kan sende os tilbage til det snart passerede årti?

Dét har musikstreamingtjenesten Spotify givet et bud på. De har nemlig offentliggjort årtiets mest afspillede sange.

På toppen af listen over mest streamede sange ligger Ed Sheeran med hittet “Shape of you” på intet mindre end 2,4 millarder streams.

Det topper dog ikke den mest streamede artist, som i dette årti var Drake. Den canadiske stjerne er gennem årtiet blevet streamet mere end 28 milliarder gange, hvoraf hans mest spillede hit var “One dance” på 1,7 milliarder alene.

Top 5 over mest streamede artister i 2010’erne lyder som følger:

  1. Drake
  2. Ed Sheeran
  3. Post Malone
  4. Ariana Grande
  5. Eminem

Både Drake og Post Malone er over mest spillede artister på Spotify i 2010’erne.

Læs også: Spotify: Danske kunstnere topper danskernes hitlister

Anti-semitisme i Frankrig: Hagekors på jødisk gravsted 

Mere end 100 grave ved den jødiske kirkegård i Frankrig er blevet udsat for hærværk. Gravstenene er blevet vandaliseret og spraymalet med nazistiske hagekors. Dette er endnu et ud af flere anti-semitiske tilfælde, vi har oplevet inden for den seneste tid.

Også i Danmark kunne man i november 2019 rapportere om flere tilfælde af anti-semitisme i form af hærværk målrettet jøderne rundt om i landet. Her blev både private hjem og gravpladser ramt, hvor det især gik ud over 80 jødiske gravsteder i Randers. Disse hændelser skete flere steder i Europa i løbet af det døgn, som markerer årsdagen for Krystalnatten, hvor nazisterne tilbage i 1938 vandaliserede flere tusinde jødiske gravpladser og butikker.

Frankrig har gennem den seneste tid også været udsat for flere tilfælde af anti-semitisme, hvor endnu et nu har fundet sted. Den jødiske kirkegård, som har været udsat for hærværk ligger i den østlige by Westhoffen, som ligger nær Strasbourg.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har været ude offentligt og kommentere på de sørgelige tilfælde. Her sagde han blandt andet, at Frankrig vil bekæmpe anti-semitisme “indtil vores døde kan sove i fred”.
— Jøder er og udgør Frankrig, sagde Macron i et tweet tirsdag aften, hvor han henviser til at den jødiske befolkning i Frankrig udgør den største i Europa.

kirkegård gravsted grav
Den anti-semitiske hærværk, der har raseret rundt om i Europa den seneste tid, er særligt gået ud over jødiske kirkegårde og gravsteder. (Foto: Unsplash)

Læs også: YOLOCAUST: Kunstner sætter KZ-lejr-fotos ind over mindesmærkeselfies

Minimumsnormeringer på finansloven udsættes for kritik

Mandag kunne regeringen med støtte fra Alternativet, Enhedslisten, SF og De Radikale endelig præsentere finansloven for 2020 efter lange og seje forhandligner.

Siden valgkampen i foråret har Pia Olsen Dyhr, formand for SF, sagt at SF ikke ville stemme for en finanslov uden de såkaldte minimumsnormeringer, hvor der minimum skal være et vis antal pædagoger pr. barn i vuggestuer og børnehaver.

Og stædighed betaler til tilsyneladende, for SF fik, hvad de forlangte. Minimumsnormeringerne er nemlig en del af den nye finanslov.

Siden finansloven blev offentliggjort har lovens fokus på minimumsnormeringer dog modtaget megen kritik. Selv fra en, der har været med til at stemme finansloven igennem. Formand for Enhedslisten, Pernille Skipper, har offentlig været ude og kritisere den vedtagede lovgivning på området.

Det handler ikke om, at Skipper ikke støtter op omkring projektet. Tvært imod. Hun mener derimod, at der skal sættes flere penge af i budgettet for at minimumsnormeringer bliver en realitet.   

Ifølge finansloven skal minimumsnormeringerne, når de er fuldt indfaset, koste 1,6 milliarder kroner i 2025. Fra 2020 vil der blive afsat 500 millioner kroner, som vil stige indtil 2025, hvor beløbet vil være på sit højeste. Selvom det i manges øjne ikke ligner beløb for småører, så er det altså ikke nok ifølge Pernille Skipper.

– Det, vi i virkeligheden kan gøre med de penge, er at lave et gennemsnit i den enkelte kommune. Det vil i realiteten sige, at hvis der er et behov for en støttepædagog ét sted, fordi der er et barn med udfordringer, så må det godt trække ned i en anden institution, siger hun til DR.

Børn fanges i et stressende hamsterhjul (Foto: Unsplash)
Minimumsnormeringer har længe været et ønske fra en stor forældregruppe, som har oprettet en forældrebevægelse, hvor de særligt har demonstreret meget foran Christiansborg. Også talsmanden for forældrebevægelsen har kritiseret minimumsnormeringerne på finansloven (Foto: Unsplash)

Læs også: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition

Melania Trump har forvandlet Det Hvide Hus til Det Hvide Julehus

Donald Trumps hustru og førstedamen i Det Hvide Hus, Melania Trump, har fyret op for julestemningen hjemme på residenten i Washington.

Det kunne man se på hendes sociale medier, hvor hun havde filmet det færdige resultat af årets juledekorationer. Og her taler vi ikke om et enkelt lille kalenderlys, som Melania selv har formet. I stedet har hun haft 100 frivillige til at hjælpe med at pynte op. 

Juleudsmykningen i Det Hvide Hus består blandt andet af 58 juletræer, hvoraf det højeste træ måler 5,5 meter. Derudover kan man blandt andet opleve miniatureudstillinger af landmærkerne i USA, som er lavet på gingerbread.

Melania Trump afholder tours for folk, der er interesseret i at opleve Det Hvide Julehus.

Læs også: NEWS: Melania kritiseres som præsidentfrue – forlader sjældent penthouse

Dagens video: Kom i julestemning med Katy Perrys nye julehit

· Mere fra samme kategori ·