Læs også:

Close
målebånd fedme tyk overvægtig (Foto: Unsplash)

NEWS: Fedmebølgen skvulper ind over Danmark: 320.000 flere overvægtige på syv år

Nyheder  | 

Fedmebølgen skvulper ind over Danmark: 320.000 flere overvægtige på syv år · Undervandshøjtalere skal hjælpe de mest truede koralrev · Verdenspremiere på Nespressos nye konceptbutik · Marcipan er ikke altid fyldt med mandler · Dagens billede: Kærestesorger? På Aarhus Universitet har man lavet en sorggruppe for studerende, der har ondt i hjertet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Fedmebølgen skvulper ind over Danmark: 320.000 flere overvægtige på syv år 

Der er flere overvægtige danskere og det hastig stigende antal af overvægtige har fået køen hos diætisterne til at vokse med rekordfart. Fra 2010 til 2017 steg andelen af overvægtige danskere med, hvad der svarer til mere end 320.000 personer. Dette tal svarer til omkring 2.5 millioner voksne danskere, som befinder sig inden for Sundhedsstyrelsens kategorier – moderat eller svært overvægtig.

Anette Schnieber, psykolog og ph. d., forsker i spisningens psykologi, understreger at for at komme sine dårlige vaner til livs, handler det om at komme ud af hverdagens handlingsmønster. Hun pointerer, at rigtig mange især er topmotiveret til en livsstilsændring efter en lang ferie.

Dette kan Danmarks største diætistklinik, ‘Diætishuset,’ også mærke og melder om rekordlange køer på samtlige 36 klinikker landet over. For at kunne hjælpe så mange som muligt med at tabe sig, har Diætisthuset udviklet det online vægttabsprogram ‘Vanesund’. Det nye tiltag gør det muligt for klinikkens klienter at arbejde med deres hverdagsvaner online.

Kvinde, jeans, overvægt, overvægtig, stigende fedme (Foto: Unsplash)
Ferie kan være et godt afsæt til at ændre sine dårlige vaner, fordi man ser sin dagligdag lidt på afstand. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Hver anden dansker ønsker at ændre livsstil

Undervandshøjtalere skal hjælpe de mest truede koralrev 

Mange af verdens koralrev er alvorligt truede af klimaforandringer og forureninger. Dette gælder især det store koralrev ved Australiens østkyst, Great Barrier Reef, hvor skaderne er meget store. Dette betyder også, at mange fisk og skaldyr uddør, da de ikke længere kan leve i de forurenet koralrev. 

I en ny undersøgelse, foretaget af en række forskere fra England og Australien, har forsket i, at undervandshøjtaler måske kan hjælpe med at få liv tilbage til revene. Højtalerne som blev brugt i forskningsprojektet afspillede lyden af et sundt og frodigt koralrev. Det viste sig, at lyden var med til at tiltrække mere end dobbelt så mange fisk, end der var før højtalerne blev indsat, skriver DR.

Det viser sig, at fisk især bliver guidet af lyde, når de søger efter mad, forklarer Lars Skou Olsen, som er kurator og teknisk chef på Den Blå Planet.

– Fisk lytter og lugter til et koralrev, når det leder efter mad. Men bliver de narret af en højtaler, går det galt. Så der skal mere til end en højtaler, fortæller Lars Skou Olsen, til DR.

Lars Skov Olsen fremhæver således, at undervandshøjtalerne godt kan være en del af en løsning i kampen mod at redde de døde og forurenede koralrev.

koralrev, fisk, turede, koraler, havet, blå, gul, lilla. (Foto: Unsplash)
Det er svært at få livet omkring korallerne tilbage, derfor kan undervandshøjtalerne være en løsning. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Dine Instagram-billeder kan redde naturen

Verdenspremiere på Nespressos nye konceptbutik

København er den første by i verden, der har løftet sløret for et nyt Nespresso Boutique-koncept. Her kan man som kunde få indblik i Nespresso-kaffens cyklus – fra begyndelsen, hvor kaffen dyrkes på kaffeplantager, til kaffekapslernes nye liv efter de sendes til genanvendelse.

Det er ikke første gang, at det globale brand, Nespresso, retter fokus mod København. Seneste succes var Nespressos Pop-In Café på Ofelia Plads i København, hvor man kunne smage den limited edition jule-kapsel, som var inspireret af nordiske kagetraditioner – samt emballage designet af den danske topdesigner Louise Campbell.

Nespresso, koncept boutique, København, kapsler (Foto: PR)
Nespressos nye konceptbutik er netop åbnet på Kristen Bernikows Gade nummer 5, i København. Tæt herpå lå den tidligere butik, der nu er lukket. (Foto: PR)

Læs også: Nespresso inviterer på kaffe

Marcipan er ikke altid fyldt med mandler

I julemåneden og med nytårsaften lige om hjørnet, er marcipan i høj kurs. Men man kan ikke altid regne med, at den bløde marcipan har et højt indhold af mandler i.

På emballagen af Odense Marcipan er der dekoreret med en masse mandler. Problemet er bare, at marcipanen primært består af abrikoskerne og sukker. Der er således kun 15 procent mandler i marcipanen, og emballagen er derved med til at vildlede forbrugeren, mener ernæringsekspert, Preben Vestergaard Hansen, fra Københavns Professionshøjskole .

– Jeg tror ikke, forbrugerne ved, at der er noget andet i det her produkt, siger Preben Vestergaard Hansen, til DR. 

Der er ingen officielle lovkrav til indholdet af mandler i marcipan – dog skal marcipan, som markedsføres som ‘rå marcipan’, have et indhold på mindst 60 procent mandler. 

Odense Marcipan marketingchef, Gitte Elkær Bruun forklarer, at de bruger abrikoskerner, fordi de fungerer bedre i bagemarcipan. Alligevel har Odense Marcipan valgt at ændre indpakningen og fjerne mandlerne på emballagens forside, skriver DR.

Mandler, nød, nødder, almonds, jul, konfekt, marcipan. (Foto: Unsplash)
Abrikoskerner er ifølge Odense Marcipan cirka 25 procent billigere end mandler. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan laver du nem konfekt

Dagens billede: Kærestesorger? På Aarhus Universitet er der lavet en sorggruppe for studerende, der har ondt i hjertet

· Mere fra samme kategori ·