Læs også:

Close
aloe vera, plante, sundhed, krop

Aloe vera – en lille mirakelplante

Sundhed  | 

Aloe vera er kendt for dens mange dokumenterede virkninger. Du kender den nok bedst som redningen til solskoldninger eller til behandling af sår, men dens egenskaber rækker langt ud over det – det er nemlig intet mindre end en mirakelplante

Det er 30 år siden, at det første produkt med aloe vera blev lanceret i Danmark. I dag er aloe vera et anerkendt produkt, som kan rede alt fra solskoldninger til brandsår. Aloe vera kommer sjovt nok fra planten af samme navn, som faktisk er også er meget fin og dekorativ i hjemmet. Det er dens fine blade, der gemmer på en helt særlig lindrende gel. Og det er netop de gode egenskaber i dens gel, der gør den til lidt af en mirakelplante.

aloe vera, plante, sundhed, krop
Den fine dekorative plante har blade fyldt med gelé, der hjælper på alt fra solskoldning til sårheling og sunde gummer. (Foto: Unsplash)

10 ting du (måske) ikke vidste om aloe vera

De mange gode egenskaber kan være svær at holde styr på, for aloe vera kan både både drikkes og smøres på huden. Vi hjælper dig her med at blive lidt klogere på den lille mirakelplante.

1. Lindrer solskoldning

Først til klassiskeren – aloe vera som lindring til solskoldning. Ja, det er nok det aloe vera er bedst kendt for. Og det er intet mindre end et mirakelmiddel, når det angår beskadiget hud. Derfor findes aloe vera også i mange solprodukter, da dens kølende virkning dæmper din røde og irriterede hud og lindrer den brændende fornemmelse.

2. Fremskynder sårheling

Aloe vera er også god til heling af sår, rifter og brandmærker. Aloe vera har nemlig et højt indhold af polysakkarider, der øger kollagenproduktionen i et sår, og sørger for at helingsprocessen går hurtigere.

aloe vera, plante, sundhed, krop
Aloe vera er et mirakelmiddel, når det gælder solskoldning eller heling af sår. (Foto: Unsplash)
Aloe vera sørger for, at du er godt dækket ind. Den fjerner nemlig både infektioner indeni og udenpå kroppen. Og så er den aktiv mod bakterier, virus- og svampeinfektioner.

3. Giver en bedre fordøjelse

Det kan være godt for din fordøjelse at drikke aloe vera, da den lindrer og renser fordøjelsessystemet. En undersøgelse viser, at aloe vera er med til at regulere, den pH-værdi du har i maven, og holder din tarmflora i balance. Den virker dermed også mod sure opstød og for meget mavesyre.

4. Mindsker fine linjer i ansigtet

Du behøver ikke opleve en solskoldet hud, før du finder aloe veraen frem. En ubeskadiget hud kan også have masser af gavn af plantes mange gode egenskaber. Et studie fra 2015 viser nemlig, at hvis man indtager aloe vera, kan det mindske fine linjer i ansigtet. Aloe vera øger nemlig kollagenproduktionen, som er vigtig for at holde hudens elasticitet ved lige.

girl, woman, pige, kvinde, ansigt, face, rødhåret
Aloe vera øger kollagenproduktionen i din hud og modvirker derfor de fine linjer i ansiget. (Foto: Unsplash)
Aloe vera kan også hjælpe, hvis du skulle være uheldig at få et forkølelsessår.

7. Styrker dit immunforsvaret

Det er altid godt at få boostet immunforsvaret! De kulhydrater der findes i aloe vera, som du for eksempel kan få gennem aloe vera juice, er god til at stimulere dine hvide blodlegemer i immumforsvaret, som er dem der bekæmper virus i kroppen. Og så er de mange gode antioxidanter i aloe vera også gode, når skaden er sket, da de reducerer og forebygger feber.

5. Spækket med vitaminer og mineraler

Alle de vitaminer der er gode for dig er at finde i aloe vera planten. Det vil sige vitamin A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, folinsyre og cholin. Pyyh, ja det er en del. Men det er intet i forhold til, at den også indeholder mere end 20 mineraler blandt andet calcium, zink og jern. Altså dermed en lang række grunde til at du skal kigge efter aloe vera, næste gang du shopper.

aloe vera, plante, sundhed, krop
Aloe vera er spækket med vitaminer og mineraler, der alle er gode for dig og din krop. (Foto: Pexels)

6. Højt indhold af amino- og fedtsyrer

For at din krop har det rigtig godt, er det nødvendigt at den får aminosyrer. Der findes 22 forskellige aminosyrer, hvoraf otte af dem er yderst vigtige for dig. Og selvfølgelig er de otte også at finde i aloe vera!  Ja, der er faktisk omkring 18-20 forskellige i planten.

Derudover indeholder aloe vera også et højt indhold af fedtsyrer, der sænker fedtstoffet i blodet, og reducerer risikoen for allergi og besvær med fordøjelsen.

aloe vera, plante, sundhed, krop
Der findes 18-20 forskellige aminosyrer i aloe vera. (Foto: Unsplash)

8. Giver sundere gummer

Der er i dag ingen grænser for hvilke produkter, du kan få med aloe veras fantastiske virkning. Ønsker du at holde dine gummer sunde, ja så kan en aloe vera-tandpasta give dig en sundere mund. Et studie fra 2015 viser, at aloe vera kan afbalancere, de bakterier du har i munden, der ellers kan føre til et hulrum i tandkødet. Og så modvirker aloe vera også hævelser og ømhed i tandkødet. Så har du sarte gummer, så er det bare med at få fingrene i en aloe vera-tandpasta!

tænder smil pige mund (Foto: Unsplash)
Aloe vera afbalancerer de bakterier du har i din mund og hjælper dermed på ømhed i tandkødet. (Foto: Unsplash)

9. Hjælper ved diabetes

En undersøgelse viser, at aloe vera planten også kan hjælpe mod diabetes. I undersøgelsen deltog i alt 136 overvægtige med diabetes eller et forstadie til diabetes. Deltagerne der ikke i forvejen tog medicin mod diabetes, indtog over nogle uger aloe vera gel, og resultatet viste at deltagerne både tabte sig i vægt, fik mindre kropsfedt og fik en lavere insulinresistens. Der var altså et klart tegn på forbedring i deres tilstand – vildt, ik?

10. Virker som detoxing

Aloe vera er med dens gelé konsistens nem for kroppen at få rundt i tarmene. Og når den kommer rundt i systemet, absorberer den de giftstoffer den møder på din vej. Den er dermed god til at rense din krop for de affaldsstoffer du har i kroppen. Så det er bare med at komme igang med detoxingen!

aloe vera, plante, sundhed, krop
Gel fra aloe vera planten er med dens konsistens nem for kroppen at få rundt i systemet, hvor den absorberer de giftstoffer den møder. (Foto: Pexels)

 

 

Læs også: Alternativ sundhed: 5 ting fra naturen du skal kende

natur himmel træ trætoppe (Foto: Unsplash)
natur himmel træ trætoppe (Foto: Unsplash)

 

· Mere fra samme kategori ·