Læs også:

Close
2019 (Foto: Unsplash)

Året der gik 2019: Tilbageblik på nogle af de største danske- og udenlandske begivenheder

Nyheder  | 

Endnu et år er gået, og 2019 lakker mod enden. Vi ser tilbage på året, der stod i underholdningens, miljøets og sportens tegn. Her er de begivenheder, vi vil huske 2019 for

2019 har været et spændende år både i Danmark såvel som i resten af verdenen. 2019 blev året, hvor Danmark blev VM-mestre i håndbold, kunne fejre åbningen af den længe ventede cityring, grinede i fællesskab med politikerne ved åbningen af Folketinget og sendte det første mandlige dansepar videre i finalen i ‘Vild med dans’. Det blev også året, hvor vi måtte sige farvel til flere store personligheder i både ind- og udland, og se et nationalsymbol stå i flammer.

Her er tilbageblik på nogle af de største danske og udenlandske begivenheder.

2019 (Foto: Unsplash)
2019 – året der gik. (Foto: Unsplash)

Miljøet på dagsordenen

Pia Kjærsgaards klimatosse

Der er ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard på ingen måde vidste, hvad hun satte i gang, da hun i et øjebliks frustration udtalte: “Det må også være klimatossernes skyld”. På et splitsekund var det blevet til et hasttag, der spredte sig som en steppebrand. På Facebook kunne man for eksempel lave sit profilbillede om til “jeg er også klimatosse”.

Signe Wenneberg har også udtalt, at den dag af var det pludselig blevet et begreb og en positiv ting at være miljøaktivist og forkæmper, og som i dag står stærkere end nogensinde. Dette sås også tydelig ved valget, hvor det må være det absolut mest omtalte og diskutterede emne. Også selve ordet har sat sit aftryk, da det ved årets udgang blev kåret til årets ord 2019. Så vi vil med sikkerhed i 2020 og årene mærke aftrykket af ordet og dets betydning.

Greta Thunbergs opråb til verdens ledere 

Den 16-årige svenske klimaaktivist  Greta Thunberg blev verdenskendt, da hun fredag efter fredag strejkede fra skole i sin kamp for klimaet foran det svenske parlament med sit hjemmelavede skilt med teksten “Skolestrejke for klimaet”. Hendes budskab har været klart fra starten: At få de voksne til at indse, at der skal gøres noget ved klimaet. Nu.

Tilbage i marts blev Greta Thunberg nomineret til Nobels fredpris grundet sin kamp for klimaet. Og i en følelsesladet tale på FNs klimatopmøde i september havde hun en opsang til verdens ledere angående deres  indsats på klimaområdet. Hun mener nemlig ikke, at politikerne har nok fokus på klimaforandringerne og deres konsekvenser, og endnu engang er hendes budskab tydeligt: “Hvor vover I!”. I december kårede Time Magazine hende som “årets person”. Jovel, den 16-årige har taget verden med storm …

Læs også: Kvinder går mere op i miljøet, end mænd gør 

Et par fra sportens verden

Danmark vinder VM i herrehåndbold 

Glæden ville ingen ende tage, da de danske håndboldherrer d. 27 januar 2019 vandt over Norge i VM-finalen på hjemmebane i Herning. En finale, der gjorde Danmark til verdensmestre for første gang nogensinde – og så endda med en sejr på hele 31 – 22.

De danske VM-vindere blev fejret til den helt store guldmedalje. Først til medaljeoverrækkelsen i Boxen til nummeret We are the champions, derefter i Herning midtby, hvor flere tusinde mennesker var mødt op for at hylde dem, og afslutningsvis på Rådhuspladsen i København, hvor de endnu engang kunne vise VM-trofæet frem for de mange fremmødte og glade danskere.

Caroline Wozniacki stopper sin tenniskarriere

2019 blev året, hvor Danmarks mest succesfulde kvindelige tennisspiller stopper sin karriere. Vi snakker naturligvis om Caroline Wozniacki. Hun annoncerede den 6. december, at hun ville stoppe sin professionelle karriere og oplyser, at Grand Slam-turneringen Australian Open bliver hendes sidste turnering.

Den 29-årige Caroline Wozniacki, har spillet professionelt siden hun var 15 år, og siger nu, at hun har opnået alt det, hun nogensinde kunne have drømt om. Og det er blevet til intet mindre end 30 WTA-titler, 71 uger som nummer ét i verden, en sejr ved WTA-sæsonfinalerne og 3 OL-deltagelser. Herunder også rollen som fanebærer for Danmark og en sejr ved Australian Open i 2018.

Udover de mange sejre gennem en fantastisk karriere, kan Caroline Wozniacki også være stolt over, at hun blev den første skandinaviske kvinde i nyere tid til at ligge øverst på verdensranglisten. Selvom Caroline Wozniacki har valgt at stoppe sin karriere, er der stadig mulighed for at se hende udfolde sit fantastiske tennisspil. Royal Arena afholder nemlig kampen ‘The Final One 2020’ den 18. maj, hvor Caroline Wozniacki spiller overfor sin veninde Serena Williams.

Læs også: De danske håndboldherrer vandt guld

Dem, der gjorde en forskel

Silas Holst og Jakob Fauerby vinder Vild med Dans

‘Vild med Dans’ har 15 sæsoner på bagen og er som sådan ikke revolutionerende i sig selv. Men alligevel rykkede årets ‘Vild med Dans’ ved både danskerne og dansen mere end nogensinde. Det var nemlig første gang i programmets historie på verdensplan, at to mænd dansede sammen. Inden showet overhovedet var gået i gang, havde flere tusinde danskere allerede ytret deres holdning til de to mandlige dansepartnere på sociale medier – men  den store opbakning voksede stødt, som sæsonen skred frem.

Ikke nok med de gjorde det utrolig godt uge efter uge, de endte også med at vinde. Nyheden om deres præstation og revolutionerende deltagelse gik globalt, og som danskere er det noget, vi kan være rigtig stolte af. Endnu et stort tillykke til Silas Holst og Jakob Fauerby for alle de smukke danse og at gøre en stor forskel.

Dem vi har mistet

Vi har måtte sige farvel til flere store personligheder i 2019 både i ind- og udland, men de vil blive husket i mange år frem.

Luke Perry: Vil for mange altid blive husket og elsket som den unge og charmerende Dylan Mckay i hit-serien Beverly Hills 90210 fra 1990’erne. Det var med stor sorg at kollegaer, venner og fans verden over tog afsked med skuespilleren på de sociale medier. Luke Perry var aktuel i serien Riverdale og filmen One Upon a time in Hollywood op til sin død. Han blev indlagt med et slagtilfælde og døde den 4 marts efter kort tids indlæggelse. Han blev 52 år.

Karl Lagerfeld: Var kendt for sin signifikante stil, sine ikoniske designs og sin store indflydelse på fashionindustrien. Tyske Karl Otto Lagerfeld vil især blive husket for sin rolle som chefdesigner for modehuset Chanel. En stilling han besad fra 1983 og frem til sin død den 19 februar. Han blev 85 år.

Lars Larsen: Var en af landets mest folkekære erhvervsfolk, og vil af mange blive husket som Dyne-Larsen med de gode tilbud fra Jysk reklamerne. Lars Larsen grundlagde Jysk i 1979; sidenhen er forretningen vokset stødt og tæller nu butikker i flere lande verden over. Han blev 71 år og døde den 19 august efter kort tids sygdom.

Master Fatman: Med det borgerlige navn Morten Lindberg – var kendt for sin varme og humoristiske personlighed. Og ikke mindst sine bakkenbarter. Han var lidt af et multitalent og var her hjemme kendt som både DJ, instruktør, radiovært og tv-personlighed. Master Fatman gik bort i en alder af blot 53 den 26 marts, og blev efter sin død kåret som årets københavner, da han vandt Ibyen-prisen 2019.

De kulturelle

2019 var et begivenhedsrigt filmår

Året har budt på et hav af fantastisk film fra både ind- og udland, og i den forbindelse har Blockbuster sammensat en liste over de mest sete film på deres platform i 2019. Anders Matthesens hitfilm ‘Ternet Ninja’ indtager førstepladsen, stærkt efterfulgt af den populære ‘A Star is Born’, og filmatiseringen af  Jussi Adler-Olsens fjerde bog  ‘Journal 64’ på en tredjeplads. Det er dermed meget blandede genrer, der har været blandt danskernes favoritfilm i år.

Blockbusters liste byder også på storfilm som ‘Bohemian Rhapsody’ og ‘Avengers – Endgame’ samt de danske komedier ‘De frivillige’ og ‘Mødregruppen’ på henholdsvis 4., 5. ,6. , og 7. pladsen. Det er altsået godt mix af både danske og udenlandske film, der har fået danskernes opmærksomhed, når den stod på hjemmehygge og underholdning rundt omkring i landet i 2019.

ternet-ninja film blockbuster (Foto: PR)
‘Ternet Ninja’ blev den mest sete film i 2019. (Foto: PR)

Flytningen af Rubjerg Knude Fyr

Det var noget af et projekt, der i 2019 blev sat i værk, da det gamle og ikoniske fyr ved Lønstrup i Nordjylland skulle have en ny placering. En flytning der var nødvendig, da Vesterhavet hver dag spiser mere og mere af skrænterne. Flere sommerhuse har allerede måtte lade livet for tidens tand. Men det ikoniske fyr havde dog mere held med sig, da det blev besluttet, at det skulle flyttes.

Og i gang gik det store projekt med at få regnet ud, hvordan man lige griber sådan en opgave an. Det blev den lokale murermester Kjeld Pedersen, der blev sat på sagen. Og den 22. oktober blev det 700 ton gamle fyr flyttet – eller rullet afsted – 70 meter længere ind på land og dermed længere væk fra de stejle skrænter. Det var estimeret til at tage omkring 10 timer at rulle fyret til sin nye placering, men det tog kun 4,5 timer, da fyret ikke vejede lige så meget som forventet.

Det var en opgave, der heldigvis endte meget succesfuldt, og fyret står nu flot på sit nye sted. Fyret har tilmed også skrevet (endnu mere) historie, da det er første gang, at et fyr er blevet flyttet i Danmark.

rubjerg knude fyr, nordjylland
Det ikoniske fyr ved Lønstrup i Nordjylland blev i 2019 flyttet længere ind på land og dermed sikret mod at styrte i Vesterhavet. (Foto: Unsplash)

Læs også: Søndag var åbningsdag for den nye metrolinje

Den sjove

Mette Frederiksens grineflip under åbningstale i Folketinget

Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget tog en noget uventet drejning, da snakken faldt på statens køb af fire cirkuselefanter og kamelen Ali. Folketingssalen og Mette Frederiksen selv brød nemlig ud i latter, da statsministeren skulle fortælle om omstændighederne for købet af cirkusdyrene. Købet er et resultat af en ny dansk lov, der forbyder eksotiske dyr i cirkus. Derfor skulle de fire elefanter, der tidligere har tilhørt Cirkus Arena og Cirkus Trapez, have nye hjem.

Oprindeligt skulle købet nemlig kun have omhandlet de fire elefanter, men staten blev fortalt, hvordan kamelen Ali og elefanten Ramboline var bedste venner, og at det ville være utrolig synd at adskille de to. Derfor fik staten simpelthen Ali med i købet – en handel, der senere har været meget oppe i de danske medier.

Dem vi har snakket meget om

Umut Sakarya trak sig fra ‘Vild med dans’

Kokken Umut Sakarya ejer restauranten Guldkroen og var en af deltagerne i årets sæson af ‘Vild med dans’, hvor han dansede med den profesionelle danserinde Jenna Bagge. Fredag efter fredag blev danseglade Umut stemt videre af seerne til trods for lave point fra dommerbordet. Selvom Umut af mange danskere blev set som et friskt pust i programmet, blev han også genstand for massiv ‘voksenmobning’ på sociale medier.

De mange negative kommentarer, der bød på både personlige- og afslutningsvis også forretningsmæssige angreb, fik dog kokken til at trække sig fra underholdningsprogrammet. Det offentliggjorde han i slutningen af oktober på sin Instagram profil. Et opslag, der fik omkring 26 tusinde likes og omfattende opbakning fra danske kendisser og den almene danske befolkning.

Ramaskrig over manglende Tinka-nissehuer

December var andet end fred og juleglæde i Danmark i år. Endnu engang har der været fokus på ord som curlingforældre og brokkekultur. I forbindelse med årets julekalender ‘Tinka og Kongespillet’ kunne man nemlig indsamle Tinka-kort – herunder kortet af den eftertragtede nissehue, der kunne ombyttes til en rigtig nissehue hos  julekalenderens samarbejdspartner Ford. Problemet var bare, at nissehuerne var utrolig eftertragtede og derfor hurtigt var umulige at få fingre i.

Det har resulteret i skuffede børn, mange vrede forældre, et hav af sure opstød på sociale medier og flere artikler i diverse medier julen over. Brokkeriet over nissehuerne ledte til flere modreaktioner: Satiremediet Rokokoposten skrev et humoristisk indlæg om sagen, mange danskere har brokket sig over curlingforældrene og flere nissehuer er nu til salg på DBA med en pris på op til 500 kroner.

Læs også: Frost 2 slår alle rekorder

De nyheder vi gerne vil glemme

Togulykken på Storebæltsbroen

2019 var knap nok begyndt, før den tragiske togulykke på Storebæltsbroen indtraf. Et lyntog på vej mod sjælland blev ramt af dele fra et modkørende godstog, hvilket kostede 8 mennesker livet og kvæstede yderligere 18. Togulykken på Storebæltsbroen er den alvorligste i Danmark i 30 år.

Årsagen til ulykken har længe været uvist. Men i en nylig offentliggjort rapport fra Havarikommission er der endelig fremlagt en årsag. Kommissionen konkluderer heri, at det eneste sandsynlige scenarie er, at sættevognstraileren på godstoget var læsset med hovedbolten i skamlen, men at skamlen ikke var låst. Og at det derfor var manglende låsning, der var årsagen til, at sættevogntraileren kunne blæse løs og ind i det modkørende lyntog.

https://www.instagram.com/p/BsIgIpXH9qk/?utm_source=ig_web_copy_link

Notre Dame i flammer

Det var med tungt hjerte, at hele verden så til, da Notre Dame den 15 april stod i flammer. Katedralen, der stammer helt tilbage fra 1163, hvor opførslen påbegyndte, er et af Paris’ smukkeste og ældste varetegn. Heldigvis overlevede katedralens to ikoniske tårne branden, ligeledes gjorde flere kunst- og kulturskatte, der også blev reddet ud af flammerne. Men desværre stod hverken kirkens spir eller tag til at kunne reddes.

Den franske præsident Emmanuel Macron meddelte allerede samme aften, at Katedralen ville blive genopbygget, og få dage efter branden strømmede millionerne til genopbygingen ind. DR kunne i april meddele, at der var blevet lovet donationer på cirka 2 milliarder kroner til genopbygningen, som allerede er i gang men forventes at tage flere år.

 

Kilder: Ritzau,  Naturstyrelsen, TV2 News, Politiken, DR, Havarikommission, TV2 Lorry, Royal Arena

 

Læs også: Året der gik 2018: Tilbageblik på nogen af de største danske begivenheder

· Mere fra samme kategori ·