Læs også:

Close
sundhed, kost, mad, vaner, sundhedsmyter, sundhedsløgne

5 sundhedsmyter, vi har hørt alt for længe

Sundhed  | 

Hvad er sundt, og hvad er myter? Når det kommer til vores sundhed, skal vi virkelig ikke tro på alt, vi læser. For sundhedsmyter er der rigeligt af. Her kommer 5 af dem

Den sunde livsstil er mere moderne end nogensinde, og der florerer hundredvis af råd omkring hvilke madvarer, du skal spise, hvilke du ikke skal spise, og hvordan du passer bedst muligt på din krop. Derfor er det efterhånden en jungle at finde ud af, hvad der er sandt, hvad der er myter, og hvad der er misforståelser. Vi bliver konstant bombarderet med informationer alle steder fra. Flere af dem er endda modstridende – og så er det altså svært at følge med!

Der er oceaner af sundsmyter derude, og nogen af dem sidder dybere i os end andre. Men det er der absolut ingen grund til, for de har ikke rødder i virkeligheden eller videnskaben – så nu må vi hellere komme de 5 største til livs!

avocado, fedt, sundhedsmyter, sundhedsløgne, sundhed, kost, vaner, råd, vejledning
En af de mest populære sundhedsmyter er, at fedt feder. Den er heldigvis manet rimelig godt til jorden efterhånden. Men bare lige for at slå fast: Din krop har brug for fedt – og især de umættede varianter, som for eksempel er i avocado, er gode for din krop. (Foto: Pexels)

Læs også: Alternativ sundhed: 5 ting fra naturen du skal kende

1. Du bliver ikke tyk af at spise efter klokken 19

Sidder du nogen gange og bider sulten i dig om aftenen, fordi du ikke vil tage på – eller sætte dit vægttab over styr? Så har jeg en god nyhed til dig: At vi tager på, af alt det vi spiser efter klokken 19, er et af de mest udbredte sundhedsråd, vi støder på. Men passer det? Heldigvis ikke. Her er tale om en god gammeldags sundhedsmyte.

Det handler ikke om, hvornår du spiser, men hvor meget (og hvad) du spiser. Har du ikke spist ordentligt – eller nok – i løbet af dagen, kan du have en tendens til at overspise om aftenen. Dét kan lede til vægtstigning. En biograftur med det hele, sen aftensmad en gang imellem, eller at nyde en omgang fredagsslik med kæresten skader altså ikke. Så bliv du bare ved med det – endda med god samvittighed!

madvaner, aftensmad, snack, sundhedsmyter, sundhedsløgne, sundhed, livsstil,
Det handler ikke om, hvornår du spiser. Men mængden og kalorieindholdet i det, du spiser. Så spis når du er sulten – bare husk at gør det med måde. (Foto: Pexels)

Læs også: Broccoli: Din nye bedste ven

2. Kokosolie er ikke et mirakelmiddel mod vægttab

Kan du huske, hvordan kokosolie for et par år siden var det helt store hit? Det blev omtalt som et absolut mirakelmiddel, der var godt for både krop, kost, bakterier – og i særdeleshed vægttab. Men er kokosolie virkelig den lette og hurtige vej, hvis du vil tabe dig? Det korte svar er nej.

Der er intet videnskabeligt evidens for, at kokosolie har en positiv indflydelse på vægttab. En årsag til den udbredte misforståelse omkring kokosoliens forbindelse hertil kan skyldes, at kokosolie er blevet forvekslet med MCT-olie, der derimod kan have effekt, når man vil tabe sig.

kokosolie, sundhedsmyter, sundhedsløgne, livsstil, vægttab, vaner
Kokosolie er til gengæld en effektiv hårkur mod medtaget hår – og så fungerer den også godt som makeupfjerner. (Foto: Pexels)

Læs også: Kokosolie er slet ikke så sundt, som rygtet siger

3. Frugtyoghurt er ikke sundt

Vi har altid fået at vide, at yoghurt er sundt. Det er det også – bare ikke i alle dets afskygninger og varianter på markedet. Går du i i dit lokale supermarked, kan du vælge alt lige fra pære/banan til jordbær, skovbær, abrikos og mange flere. Men du har også de mere plain muligheder som naturel og græsk yoghurt. Og jeg er ked af at sige det: Men det er de to sidstnævnte, der er de sunde udgaver af yoghurten.

Frugtyoghurt er nemlig ikke så sundt, som vi går og tror. Sundhedsmyten er bygget på idéen om, at både frugt og yoghurt er sundt, men sandheden er, at utrolig mange frugtyoghurter har et meget højt sukker- og fedtindhold. Så når du skal ned og udvælge en variant i kølemontren, så husk at vær opmærksom!

frugt, yoghurt, frugtyoghurt, madvaner, livsstil, myter, sundhedsløgne, sundhedsmyter, sundhed, misforståelser, mad
Hvis du gerne vil spise yoghurt for at holde dig sund, så gå efter natural eller græsk yoghurt. Er det for kedeligt, kan du altid spice det op med friske bær eller mysli. (Foto: Pexels)

Læs også: Fokus på fordøjelsen – en krop i balance

4. Gluten er ikke farligt for dig

Ifølge mange sundhedsråd er gluten sammenlignelig med Sorteper, når det kommer til din kost. Glutenfri kost forbindes nemlig ofte med en sund livsstil, og vi har alle hørt, hvordan gluten er skidt for vores fordøjelse, øger vores vægt eller er direkte farligt for vores velvære. Hvad end årsagen måtte være, er der mange, der undgår gluten i deres hverdag. Det er dog hverken farligt eller usundt at spise glutenholdigt mad. Nogen studier peger endda på, at det kan være usundt helt at fravælge gluten i sin kost.

Det er kun farligt at spise gluten, hvis du lider af glutenallergi (cøliaki), og dermed ikke kan tåle gluten. Undersøgelser skønner dog, at cirka 0,5% af den danske befolkning har glutenallergi, så sandsynligheden for, at du er en af dem, er ikke særlig stor.

brød, gluten, glutenallergi, sundhedsmyter, sundhedsløgne, livsstil, madvaner, kost, fiber

Spis du bare et stykke lækkert brød med god samvittighed. Gluten er ikke farligt for dig, medmindre du har fået konstateret cøliaki. (Foto: Pexels)

Læs også: Klumme: Kan vi droppe lighedstegnet mellem sundt og glutenfrit?

5. Morgenmad er ikke dagens vigtigste måltid

“Du skal spise din morgenmad, hvis du vil være stor og stærk!”. Lyder det velkendt? Oh yes. Mange af os har siden vi var små tvunget morgenmad i os, selvom vi ikke have appetitten. Men er det egentlig nødvendigt? Det er en udpræget misforståelse, at morgenmad er dagens vigtigste måltid. Når det kommer til videnskaben, er der nemlig intet klart bevis for, at det er tilfældet.

Den eneste ulempe ved at springe morgenmaden over, er den samme, som vi så i punkt 1: Springer du et måltid over, er det nemmere at overspise senere på dagen. For eksempel til frokost, aften – eller en masse små usunde snacks eller mellemmåltider. Det handler igen ikke om, hvornår du spiser – men hvad du spiser.

morgenmad, kost, sundhed, vaner, sundhedsmyter, sundhedsløgne, liv, valg, appetit, måltider
Du behøver ikke tvinge morgenmaden i dig, hvis du ikke er sulten. Lyt til din krop – hvis du kan vente til senere på dagen og stadig være frisk og veloplagt, så er det det, du gør. (Foto: Pexels)

Kilder: Sundhed.dk, Videnskab.dk, Samvirke.dk

Læs også: 5 gode råd til at undgå madspild fra madekspert 

· Mere fra samme kategori ·