Læs også:

Close
juletræer jul juledekoration (Foto: Unsplash)

5 gode råd til at undgå madspild fra madekspert

Mad  | 

Madekspert Yvonne Luff Gottfredsen lancerer en ny guide: mindre madspild i Julen giver mere overskud. Mad for estimeret 1,4 milliarder kroner ryger i danskernes skraldespande i december. Få her en 5-trins guide til at undgå madspild i julen

Den kendte madekspert og ambassadør for Stop Spild Af Mad bevægelsen Yvonne Luff Gottfredsen har lavet en ny 5-trins guide til at undgå madspild i Julen.

Vi smider julemad ud for 1,4 milliarder kroner, estimerer Landbrug & Fødevarer. Dette skal ses i forhold til det årlige madspild på i alt 13,5 milliarder kroner. Dermed repræsenterer danskernes madspild i december hele 10 procent af det samlede årlige madspild. Noget tyder altså på, at danskerne smider mere mad ud i julemåneden i forhold til en gennemsnitlig måned.

Gør noget ved det

Yvonne Luff Gottfredsen, den kendte mad- og sundhedsekspert, forfatter til kogebogen”UNDGÅ MADSPILD og tryl med dine rester”og ambassadør for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad vil hjælpe danskerne til at undgå madspild i Julen. Hun har netop lanceret en ny 5-trins guide med gode tips og råd til at hjælpe danskerne til at sætte skraldespanden på slankekur i julemåneden.
– Traditioner skal helst vedligeholdes, og vi skal også helst hygge os som vi plejer, udtaler Yvonne Luff Gottfredsen.
– Men hvis vi tør at tænke lidt anderledes og have mere omtanke – også i Julen – så undgår vi at fylde vores skraldespande med god spiselig mad, fortaller hun videre.
mad julebord julerester madspild Foto: Michael Bring-Nielsen)
Der er nemme råd mod madspild at få af Yvonne. Foto: Michael Bring-Nielsen)

1. Planlæg og få planlægningen til at gå op

Planlæg at få tømt fryseren og køleskabet inden julens mange julefrokoster, så du får plads til resterne. Planlæg hvor mange personer der skal handles mad ind til – beregn i gennemsnit cirka 500-700 gram mad pr person afhængig af om det er frokost eller aftensmad. Suppler med ekstra brød, hvis du er bange for at der ikke er nok mad.

Planlæg juleretterne så de også kan indgå i andre retter imellem julefrokosterne eller på anden, tredje og fjerdedagen. For eksempel kan en mørbrad med bløde løg indgå i en gryderet, medisterpølsen i en svensk pølseret eller skæres på langs og steges på panden sammen med masser af wokgrøntsager.

Laksen kan laves til laksesalat eller laksemousse og toppes med en rest rejer. Osten (skæreost, brie, blåskimmel med flere) kan rives eller skæres i tynde skiver og ligges ovenpå rugbrød, franskbrød, wraps, pitabrød, pizza og ind i ovnen til osten er smeltet og brødet er sprødt. Biksemad top-pet med et spejlæg er altid et hit.

Se forslag til opskrifter og tips til reste-retter på www.yvonneluffgottfredsen.dk og www.sundemadvaner.dk

2. Undgå at sætte al maden ind på julebuffeten på samme tid

Præsenter juleretterne for dine gæster eller lav en synlig kuvertliste, så gæsterne ved hvad der serveres i løbet af julefrokosten/middagen. På den måde er der flow i ma-den, som du efterhånden sætter ind på bordet og ligeledes tager ud fra bordet og straks herefter sætter på køl igen.

jul julebord julebuffet (Foto: Unsplash)
En buffet kan gøres på mange måder – også så man undgår for meget madspild. (Foto: Unsplash)

3. Tænk i portionsanretninger

Lav gerne juletapas retter – en lille portion af hver anretning, og hav tillid til at der er mad nok, selvom du kun anretter et stykke/en portion af hver ret til hver, for eksempel en halv fiskefilet, én tartelet, to minifrikadeller, to små andebryst med tilhørende kål og salater, en skive mørbrad med bløde løg, en lille portionsanrettet dessert (for eksempel chokolademousse, citronfromage, risalamande), eller to skiver/slags ost pr person. Lidt men godt.

pige køkken madlavning hjem lejlighed Foto: Unsplash)
Tænk over din madlavning og rester næste gang, du er i køkkenet. Foto: Unsplash)

4. Restehylde – spises først

Opbevar dine rester i gennemsigtig emballage – på en “restehylde” i køleskabet eller i fryseren. Det er smart at lave en restehylde i køleskabet med den restemad du har tilovers fra julefrokosten/middagen og madvarer med kortest holdbarhedsdato. Det øger restemadens overlevelse og mulighed for at blive spist først og planlagt ind i en ny ret i morgen eller i overmorgen. Hvis du har meget mad tilovers, så overvej at fryse ned i passende portionsstørrelser og gem til aftensmaden i januar.

5. Kom sjatterne i en isterningbakke

Sjatter af flydende drikke for eksempel champagne, rødvin, hvidvin, portvin eller en sjat fløde, kan alt sammen fryses ned i isterningebakker og senere bruges i din grøntsagswok, gryderet, suppe, sauce – det giver et ekstra pift til smagen.

isterning isterninger med frugt (Foto: Unsplash)
Isterninger er en fin måde at gemme rester på. Også for eksempel fløde, så har du lige til sovsen. Du kan også lave smukke isterninger med rester af frugt. (Foto: Unsplash)

– Hvis der er mad tilovers fra julefrokosten, så giv dine gæster resterne med hjem. Jeg elsker selv at få rester med hjem, når jeg har været til middag eller julefrokost, afslutter Yvonne Luff Gottfredsen, som altid sender sine egne gæster hjem med restemad fra julemiddagen eller julefrokosten. Dette er også et godt og ekstra tip.

 

Læs også:

Selina Juul taler i Vatikanet

rom pave vatikanet (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·