Læs også:

Close
hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt

10 ting du (måske) ikke vidste om din hud

Sundhed  | 

Huden er lidt af en fascinerende størrelse. Den er kroppens største organ og kan forny sig selv igen og igen. Men selvom huden har mange specielle egenskaber, har den brug for en ekstra kærlig hånd i den kolde vintertid, hvor den er mere udsat og dårligere til at beskytte sig selv

Huden findes i mange forskellige farver og typer. Men ens for dem alle er, at huden fra naturens side producerer en lang række beskyttende stoffer. Den er altså super god til at beskytte mod alt udefrakommende, der kan skade dig. Når det er vinter nedsættes hudens funktion, og den bliver derfor dårligere til at at producere sine beskyttende lag. Læs med og bliv klogere på din hud og hvordan, du hjælper den i den kolde tid.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt

1. Huden er kroppens største organ

I gennemsnit fylder hudens overflade halvanden til to kvadratmeter, hvilket svarer til cirka 3,6 kilo i vægt. Men der skal også meget hud til for at dække over de 17 kilometer blodkar, der findes inde under huden.

2. Huden består af tre forskellige lag

Huden består af tre forskellige lag – overhuden, læderhuden og underhuden. Overhuden er det yderste lag, der beskytter dig fra alt udefra kommende miljø. Den er samtidig død og vandtæt, og fornyr sig hurtigt hele tiden.

Læderhuden er det midterste lag, hvor dine svedkirtler og hårsække sidder. Den udgør 90 procent af din hud, er lavet af proteiner og fornyr sig kun ganske langsomt. Skader du huden, går huden i gang med en sårhelingsproces, der danner nye proteiner til huden. Men de bliver ikke struktureret som dem du havde, hvilket er grunden til at huden, hvor du får et ar, kommer til at se anderledes ud. Men din hud kæmper altså med at få arret til at blive pænt i et helt år, hvorefter den ikke forandrer sig igen.

Underhuden er det inderste lag og består af fedt, kollagen og store blodkar.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt
Huden består af tre lag, der sørger for at beskytte dig og hele dig. (Foto: Unsplash)

3. Hudens forskellige tykkelse

Huden er forskellig alt efter, hvor på kroppen den sidder. Forskellen kommer af at du har brug for mere tyk hud, hvor der er gnidninger, hvorimod huden skal være tynd, hvor du skal have plads til bevægelighed. Den tyndeste hud sidder på dine øjenlåg og er kun 0,02 millimeter tyk. Den tykkeste hud finder du på ryggen og under dine fødder, og er tre millimeter tyk.

4. Hudens sorte rander

Kender du også det med de sorte rander? De kommer ofte til syne når vi ikke har sovet nok. Huden under øjenene er tynd, og har næsten ingen fedt. Når vi lider af søvnmangel, bliver vores hud mere bleg og farven fra de blodkar, der løber under huden, trænger derfor igennem, og giver den sorte farve.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt
Mørke rander under øjnene skyldes ofte søvnmangel. Huden bliver mere bleg, og de små blodklar under huden bliver derfor mere synlige. (Foto: Unsplash)

5. Hudens evige farvel til hudceller

Hver dag er et stort farvel til dine hudceller – du taber nemlig ikke mindre end 40.000 hudceller hvert minut! Men huden er også hurtig til at forny sig, for hver 35. dag har din overhud gendannet sig selv. Alle de mange døde hudceller vi går, og taber hele tiden anslås for at udgøre en milliard ton af den støv, der er i atmosfæren. Det er da en del!

6. Hudens første farver

Nyfødte børn har altid en mørkerød eller nærmest violet farve, og deres hænder og fødder kan være helt blå. De rødlige farver skyldes proteinet melamin, som er afgørende for hvilken hudfarve vi har. Der findes to typer af melamin, som enten giver gule og røde toner, eller brune og sorte toner. Det er først efter seks måneder, at de rødlige og violette toner forsvinder, og babyer får deres permanente farve.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt, baby
Nyfødte børns hudfarve er først permanent efter seks måneder. (Foto: Unsplash)

7. Hudens små gæster

Du udskiller en masse fedtsyre gennem dine porer i huden. Og de fedtsyrer elsker bakterier at gå ombord i. Det er de bakterier, der kommer som gæst, der kan være årsag til, at du oplever en dårlig kropslugt.

8. Hudens farveskift

Vores lyse skandinaviske hud, har ikke altid været så lys. Egentlig var vi faktisk oprindeligt mørkhudede mennesker, en da vores forfædre for 20-50.000 år siden vandrede fra de varme himmelstrøg mod det kolde nord, mistede de meget af den pigment der giver huden farve.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt
Vores skandinaviske lyse hud var engang mørkere, men vi har gennem tiden mistet mere pigment. (Foto: Pexels)

9. Hudens små venner

Din hud er fyldt med tusindvis af mider, der lever i din hud og ved hårsækkene. Faktisk er de en art af edderkoppen, da de har otte ben. Men de små væsner er altså kun cirka 0,1-0,4 millimeter lange, og gør ingen skade. De hjælper faktisk med at befri dig for døde hudceller og overskydende hudfedt. Men det er da ikke en helt så rar tanke!

10. Huden styrer din kropstemperatur

Det er huden, der er med til at styre din temperatur. Når du har det varmt, udvider blodkarrene sig, så varmen kan slippe ud gennem huden og ventilere. Modsat trækker blodkarrene sig sammen, når du har det koldt, så varmen bliver inde.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt
Det er huden der regulerer din kropstemperatur og hjælper dig, når du har det koldt eller varmt. (Foto: Unsplash)

Gode råd til din vinterhud

Lige så forskellige vi er som mennesker, lige så forskellige er vores hud også. Men det er vigtigt, at kende sin hudtype for, at kunne pleje den bedst muligt. Din hud vil ændre sig i løbet af livet, men den ændrer også fra årstid til årstid. Og det samme gør hvad den har brug for. Vinterens kolde vejr er hårdt for vores (seje) men sarte hud. Selvom den består af en masse fantastiske funktioner, så skal den altså hjælpes lidt på vej i de kolde vintermåneder. Tør hud kan nemlig give irritation og gøre, at huden lettere blusser op. Men den tørre hud kan også give små linjer og tydeligere rynker, og det vil vi jo helst gerne undgå.

hud, hudtype, skin, body, face, krop, ansigt
I de kolde vintermåneder har huden brug for ekstra pleje og omsorg. (Foto: Pexels)
  • Skru ned for de lange varme bade. Brug i stedet køligere vand og spar på sæben.
  • Vælg nogle sæber med cremer med en hudvenlig ph-værdi, så du ikke irriterer huden mere end nødvendigt.
  • Huden har godt af fede cremer, når kulden står på.
  • Giv gerne mere opmærksomhed til de mere udsatte hudområder som dine hænder, fødder, kinder eller næse.
  • Husk at drikke masser af vand – også selvom det er koldt.

 

Kilde: Apotekets Sundhedsmagasin, www.samvirke.dk, www.experimentarium.dk, www.woman.dk

 

 Læs også: SOS til kedelig vinterhud

tør hud ansigt mund negle (Foto: Pexels)

 

· Mere fra samme kategori ·