Læs også:

Close
(from left) Tom (Henry Golding) and Kate (Emilia Clarke) in Last Christmas, directed by Paul Feig.

Vi har set julefilmen “Last Christmas”

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 5

Dette er årets julefilm, du skal se i biografen. Tænk Wham og ‘Last Christmas’-sangen – og tænk jul – jul og atter jul. Så har du bare en lille ide om, hvad filmen “Last Christmas” handler om

Kort om filmen

Kate, spillet af Emilia Clarke, drømmer om at slå igennem. Hun har ubetinget en smuk sangstemme, men der er langt mellem åbne auditions, og chancerne bliver ikke større af, at hun har svært ved at overholde aftaler eller tage dem sådan helt alvorligt.

Tingene flasker sig heller ikke sådan rigtigt for Kate for tiden, og hun bor på venners sofaer, når hun da ikke overnatter i den seneste scorings seng, i et evigt kapløb mellem gårsdagens tømmermænd og morgendagens jagt på en ny seng eller sofa. What a life … Altså udover at hun arbejder som “Santa-helper” i en julebutik, som kinesiske “Santa” (ja det kalder hun sig), spillet af Michelle Yeoh, ejer – og der hver dag ligner en kvindelig udgave af Elf.

Sidste jul gav jeg dig mit hjerte

Når man ser titlen ”Last Christmas”, tænker man selvfølgelig Wham og George Micheals sange. Og det af god grund for filmen er også inspireret af de sange, og du hører den og andre ørehængere under hele filmen. Ja, rent faktisk hører du også en helt ny sang, som George Michael efterlod sig. Den hedder ”This Is How (We Want You to Get High)”.

Disse sange kan du høre

I løbet af filmen er der – ud over ”Last Christmas” – genhør med

* ”Too Funky”
* ”Fantasy”,
* ”Praying for Time”
* ”Faith”
* ”Waiting for That Day”
* ”Heal the Pain”
* “One More Try”
* “Fastlove”

* “Everything She Wants”
* “Wake Me Up Before You Go-Go”
* “Move On”
* “Freedom! 90”
* “Praying for Time”.

– Georges nye sang er helt perfekt, fortæller Emma Thompson. Jeg finder det næsten lidt uhyggeligt så perfekt hans poesi er til filmen. ”This Is How” kunne ikke udtrykke det centrale i filmen bedre. Og ”Heal the Pain” er mere eller mindre hele budskabet. Hvis du ikke kan elske dig selv, kan du ikke elske andre, afslutter hun.

last christmas jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Kig op og kig med … (Foto: UIP)

Emma Thompson står bag

Det er Emma Thompson, der står bag denne moderne kærlighedshistorie, der tager afsæt i George Michaels tekster, og som spreder lidt magisk julestemning over det december-kolde London. Selv spiller hun Kates mor Petra. Familien kommer oprindelig fra Kroatien, og der bliver rullet lidt på de engelske ord og vendinger, når Petra snakker. En lidt sjov rolle at give hende selv.

Det er Paul Feig, der har instrueret filmen, og David Livingstone er producer. Sidstnævnte var fascineret af det uundgåelige julehit ”Last Christmas”, som følger os hver jul – i radioen, i storcentre, i hver eneste butik. Han tog kontakt til George Michael, som viste interesse i et filmprojekt baseret på hans sange; forudsat at Emma Thompson blev involveret i udviklingen og udførelsen! Livingstone fik derfor arrangeret et møde med George Michael og Emma.

– Jeg tog over og snakkede med George om det og tilbragte en vidunderlig eftermiddag med ham. Det var mere end to år før hans død, fortæller Emma Thompson. Han var en meget venlig mand, og han elskede ideen. Han elskede også den sociale bevidsthed, der gennemstrømmer den, for han var involveret i socialt arbejde. Jeg tænkte, at jeg ville elske at arbejde sammen med ham om dette projekt.

You gotta have faith

”Last Christmas” er i sig selv et godt eksempel på, at tingene falder på plads til jul. Den romantiske komedie har rent faktisk været små ti år undervejs, men ville ikke have været det samme, hvis ikke den var blevet forsinket.

Emma Thompson understreger, at ”Last Christmas” ikke handler om en perfekt fyr, der kommer og fortæller en kvinde, hvordan hun skal leve. Den er der latterligt mange af, mener hun. Men hun væver nogle tråde af vor tids fortrædeligheder ind i historien:

– Historien handler om, hvordan du bruger hjertet, hvordan du lever og hvordan du elsker dig selv, siger hun. Den handler også om, hvordan du tager ansvaret for dig selv, for det er ikke alle der opnår det. Meget få mennesker bliver voksne nu om dage; vi har alt for travlt med at være unge hele tiden. Der er en klar narcissisme i tiden.

En latterligt attraktiv stemme
Emma Thompson har fortalt, at hun ikke vidste, om Emilia Clarke kunne synge, da hun blev castet til ”Last Christmas”. Om hun kunne? Ja, det må man sige.

– Først sagde jeg bare, at jeg ville tænke over det, husker Emma Thompson. Jeg blev ved med at tænke på sangen og på, at jeg aldrig har skrevet en romantisk komedie, og på hvordan jeg kunne fortolke det.

Resten er historie – dog en længere en af slagsen.

 last christmas jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Emilia Clarke synger til koncert sammen med de hjemløse. Det gør hun ganske godt. (Foto: UIP)
Vidste du
At Emilia Clarke nok bedst er kendt som Daenerys Targaryen ”Mother of Dragons” i Game of Thrones.
Emilia Clarke om filmen
– Jeg ser filmen som et kærestebrev til enhver, der har følt sig forvirret og fortabt på et tidspunkt i sit liv. Den indeholder et positivt budskab om, at det er okay at føle sådan, og at du snart vil finde ind til dig selv.
jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Intet sted at bo – men et job i noget af en julebutik – sådan er Kates’ liv. (Foto: UIP)

Mere om hvad filmen handler om

Filmen handler om knuste hjerter og om at bevare troen. Det er ellers ikke let for Kate, som for blot et år siden overlevede en livstruende sygdom, som kæmper for at få et gennembrud som sanger, og som kæmper for ikke at kvaje sig alt for meget på sit job i en butik for mere eller mindre usmagelig julepynt (personligt synes jeg ikke, der var noget usmageligt – men jeg elsker jo også alt ved jul), og over for sine efterhånden færre og færre venner.

Her foregår filmen blandt andet
Covent Garden, på Regent Street, ved Alexandre Palace, på the Strand og Piccadilly Circus

Forholdet til familien – inklusive en omklamrende mor, en opgivende far og en jaloux søster – er anstrengt og forholdet til hendes hyppig mandlige scoringer er nogenlunde lige så ustabilt. Altså lige indtil smukke og rolige Tom cykler ind i hendes liv. Den lidt mærkelige men utrolig poetiske Tom, der ikke har telefon, men som dukker op på de mærkeligste tidspunkter og åbner hendes øjne for skønheden ved den by, hun bor i. Hvis bare hun tør kigge op.

 

jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Jul og kærlighed er en skøn kombination. Kate og Tom er så sødt et par. Men er det bare en illusion … (Foto: UIP)
De hjemløse

De hjemløses plads i ”Last Christmas” er fordi, både Emma Thompson og George Michael engagerede sig i den sag:
– Omkring en ud af 50 mennesker i London er i dag hjemløse.

– Det er et emne, der fylder meget, og vi burde skamme os. Vi lever i et rigt land, og der er ingen grund til, at nogen skal mangle tag over hovedet. Hjemløshed kan ramme alle; nogle gange er der et sikkerhedsnet, og nogle gange er der det bare ikke, fortæller hun.
last christmas jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Mens den gode stemning mellem Kate og Tom stadig er ved at udvikle sig … (Foto: UIP)
Vidste du

Peter Mygind har en større birolle i filmen. I en lidt sjov og skør rolle som forelsket kålgnaskende tysker – eller fra Holland eller Norden eller dansker – ja det ved jeg faktisk ikke, hvor han skal forestille at komme fra. I rulleteksten står han godt nok som “the Dane”, men navnet kommer aldrig frem i filmen.

KIG OP
– Et af de centrale temaer i filmen er at ”kigge op”, siger Clarke. – Det handler om vigtigheden i at være åben og opmærksom på sine omgivelser – og om at give sig tid at stoppe op og dufte roserne i den verden, vi lever i.
jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Santa og Santas-helper i diskussion om jul og mænd. Dem har de mange af. Det er en butik som enhver juleelsker ville gå amok i. Lige der sad jeg mere og tænkte, om den fandtes i virkeligheden for så ville jeg derind. 😉 (Foto: UIP)

Brexit og borgerkrig

En måske lidt langhåret og ‘historie i historien’ er, at både Brexit og borgerkrig er med som en del af handlingen i form af et par stikpiller til den aktuelle Brexit-situation:

–  Da vi stemte for Brexit, kan jeg huske, at en af mine kroatiske venner sagde, at ”det var præcis sådan vores krig startede”. Den måde landet blev opsplittet i stammer, da Tito døde og alle sagde, ”vi er de bedste”. Jeg har lært at prøve at forstå behovet for identitet på stammeniveau bedre, fordi min søn er flygtning. Jeg er blevet nødt til at lære om identifikation med visse ting i ens land og forstå, hvor værdifuldt det er. Der er en type nationalisme, som er meget skadelig, og som vækker gensidigt had til live. Den har vi svært ved at kontrollere, men vi er vældig, vældig gode til at finde den.

jul film julefilm (from left) Kate (Emilia Clarke) and Tom (Henry Golding) in Last Christmas, directed by Paul Feig. (Foto: UIP)
Emma Thompsons og Emilia Clarkes ansigtsudtryk til denne lægesamtale er ganske ubeskrivelige. De har i hvert fald ikke indstuderet, hvad der skulle siges til den læge. (Foto: UIP)

Den historie tegnes af Kates forældre, som netop er flygtninge fra Kroatien.

–  Jeg har talt med mange mennesker om den periode i Serbien og Kroatien. Fordi Kates far er advokat, kunne han se, hvor tingene bar hen; de havde et godt eksempel med Nazityskland blot 40 år tidligere og tænkte, ”det her ender ikke godt. Vi bliver nødt til at slippe ud”.

Et dødsfald

George Michael døde juledag 2016. Dermed frygtede alle, at filmen aldrig ville blive til noget. Men tilfældigvis stødte Greg Wise ind i George Michaels gamle barndomsven og manager David Austin. Han bad om et møde med Emma Thompson og spillede nogle nye, ikke udsendte indspilninger, som George Michael havde efterladt.

”Last Christmas”
Det er en meget international film med stjerner fra mange lande, og selv om det hele foregår i London i en meget engelsk tone, så er instruktøren amerikaner. Og det i sig selv blev et lille julemirakel.

–  Da George døde, og vi samtidig oplevede nogle dødsfald i familien, vidste vi hverken fra eller til, indrømmer Emma Thompson. Vi skrev et nyt draft, og så pludselig en dag i juni 2018 kom David og sagde, ”jeg har lige hørt fra Georges manager Dave Austin, og han vil gerne snakke om projektet, fordi det betød så meget for George.

–  Så kom Dave forbi og spillede nogle vidunderlige nye sange, som George havde skrevet, og det var alt sammen meget spændende fortæller hun. Dermed kom de i så endelig i gang – i gang med den film, du nu kan se i biografen.

Hvis du vil se traileren …

Læs også:

Det binger vi for tiden

 

computer kaffe binge hygge streaming weekend efterår (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·