Læs også:

Close
koala, koala bjørn, dyr

NEWS: Koalaen meldes funktionelt uddød efter skovbrande i Australien

Nyheder  | 

Koalaen meldes funktionelt uddød efter skovbrande i Australien · De voldsomme europæiske regnmængder får motorvejsbro til at kollapse · Pedal-Ove fra landskendt drabssag er nu død · Kvinde blev delvist suget ud af flyvemaskine · Dagens billede: Karla Lindholm Jensen er med sine 111 år den længst levende dansker nogensinde

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Koalaen meldes funktionelt uddød efter skovbrande i Australien

De omfattende skovbrande og en forlænget tørke i Australien betyder, at koalaerne ligesom deres habitat svinder ind. Ødelæggelserne er så alvorlige, at koalaen nu regnes for at være funktionelt uddød. Det skriver magasinet Forbes.

Funktionelt uddød betyder, at artens population er blevet så lille, at den ikke længere spiller nogen afgørende rolle i økosystemet og ikke længere er levedygtig. De bestande, der er spredt ud over Australien, er blevet så små, at der er risiko for, at de bliver indavlede, og dermed med tiden kan få svært ved at overleve trusler i deres miljø, forklarer Mikkel Stelvig, der er formidlingschef i København Zoologiske Have.

Koalaen har længe været en presset art, der har haft svære livsvilkår i Australien, fortæller Elizabeth Heather Jakobsen Neilson, der forsker i koalaer og eucalyptus på Københavns Universitet.

– Vi har de seneste år set et faldende antal af koalaer i det fri. Det skyldes blandt andet, at der for eksempel er blevet anlagt veje gennem koalaernes habitat, der betyder, at de har haft svært ved at bevæge sig rundt. Konsekvenser af klimaforandringerne er også blevet tydeligt, siger hun.

Derudover er koalaer også udfordret af, at de er meget kræsne. De lever udelukkende af eucalyptusblade og tilbringer det meste af deres liv i toppen af eucalyptustræer, det skriver TV2.

koala, koala bjørn, dyr
Koalaen i Australien meldes nu funktionelt uddød. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Koalabjørnen kan være ved at dø af tørst

De voldsomme europæiske regnmængder får motorvejsbro til at kollapse

To personer er døde i Frankrig, flere er savnede, og en motorvejsbro i Italien er kollapset på grund af det voldsomme vejr, som hen over weekenden har hærget Sydeuropa.

Den nationale franske vejrservice, Meteo France, meddelte søndag, at det sydlige Frankrig på 24 timer har fået nedbør, der svarer til to måneders regn, mens det i store områder af Italien har regnet nærmest nonstop i to uger. Det har blandt andet ført til, at 30 meter af en motorvejsbro i kystbyen Savona kollapsede. Ifølge italienske medier skete det på grund af et mudderskred fra en nærliggende bakke. Der er ingen meldinger om tilskadekomne, men på tv-billeder ses italiensk redningsmandskab, der leder efter sårede.

I Frankrig blev lufthavnen i Nice lukket kortvarigt lørdag. Floder fra Alperne løb over deres bredder og oversvømmede byer ved den Franske Riviera, hvor advarende sirener lød i flere byer søndag. En redningsbåd, der var i færd med at redde tre mennesker ved den franske by Le Muy sank, og en person fra båden døde. En anden person blev fundet død i sin bil i byen Cabasse. Det skriver TV2.

Læs også: NEWS: Venedig i katastrofetilstand grundet oversvømmelser

Pedal-Ove fra landskendt drabssag er nu død

Ove Hansen, bedre kendt som Pedal-Ove, der blev dømt og senere frikendt for drabet på sin hustru, er død. Han blev 75 år gammel og døde efter kort tids sygdom.

Ove Hansen, der var bedre kendt som Pedal-Ove, blev i 1982 dømt for drabet på sin fraseparerede hustru og blev ti år senere frikendt, efter at DR i en dokumentar afslørede, at manden var offer for et justitsmord. For blot få uger siden trak sagen om Pedal-Ove, der fik sit tilnavn grundet jobbet som fritidsmusiker, endnu engang overskrifter i medierne. Det skete oven på udgivelsen af en ny bog og en dokumentar på TV2 om den historiske drabssag.

Ove Hansens fraseparerede hustru, Brita Hansen, forsvandt 12. december 1981 sporløst. Syv måneder senere blev hendes lig fundet i havnen. Hun var blevet kværket til døde. Hendes mand, som hun var flyttet fra, blev anholdt, sigtet og dømt for drabet. Efterfølgende begyndte journalister fra DR at grave i sagen. Det lykkedes at få sagen for Den Særlige Klageret, som gav tilladelse til, at den skulle prøves på ny. Ved retten kunne to vidner fortælle, at de havde set Ove Hansen på drabstidspunktet, og gav ham dermed det alibi, han manglede. Ove Hansen fik 5,4 millioner kroner i erstatning for næsten otte års uberettiget fængsling. Sagen blev kendt som danmarkshistoriens største justitsmord. Det skriver Ritzau.

Kvinde blev delvist suget ud af flyvemaskine

Efter at en mor til to blev dræbt i en flyulykke, opfordres alle Boeing-fly til at lave ny motorafdækning på alle deres 737NG-flyvemaskiner. National Transportation Safety Board (NTSB) undersøgte hændelsen i april 2018, hvor en propel knækkede. Herefter gennemborede resterne af propellen motorafdækningen og ramte flyet i nærheden af et vindue, skriver Sky News.

Vinduet blev knust af propel-resterne, hvilket førte til et hurtigt tryk fald i flyet. Her blev den 43-årige mor til to Jennifer Riordan, fra Albuquerque, New Mexico, delvist suget ud af flyet. Det lykkedes for de andre passagerer at trække hende ind i flyet igen, men det lykkedes ikke at redde hendes liv.

NTSB sagde, at de 24 propelblade i flyets CFM-56-7B-motor var 18 år gamle og var blevet brugt til mere end 32.000 flyvninger. Et af bladene var allerede revnet under den sidste inspektion, men skaden blev ikke opdaget og fikset. Inspektionerne er nu mere strenge og regelmæssige. Formanden for NTSB Robert Sumwalt udtalte, at motor- og flyfabrikanter burde udvikle stærkere design til motorhuset for at forhindre, at ødelagte propelblade forårsager en så frygtelig tragedie igen. Ældre fly af samme model skal derefter eftermonteres med det nye design, sagde han.

Boeing udtalte, at de forbedrede inspektioner betyder, at deres fly er sikre, men tilføjede, at de arbejder på en designforbedring for at imødekomme anbefalingerne. Det skriver Ekstra Bladet.

airliner, fly, plane, motor
En kvinde og mor til to blev delvist suget ud af et fly, efter ruden blev knust af en ødelagt propel. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Nu skrives der luftfartshistorie efter flyrejse på over 19 timer

Dagens billede: Karla Lindholm Jensen er med sine 111 år den længst levende dansker nogensinde

· Mere fra samme kategori ·