
NEWS: Kæmpe olieudslip i Brasilien: Greenpeace advarer mod menneskelige og miljømæssige konsekvenser
Kæmpe olieudslip i Brasilien: Greenpeace advarer mod menneskelige og miljømæssige konsekvenser · Dansk økologi har inspireret de tyske kantiner · Sundhedsstyrelsen arbejder på officielle retningslinjer for børn og unges skærmforbrug · Magasin du Nord Fashion Prize 2019 gik til Carcel · HKH Prinsesse Marie medvirker i ny kogebog om madspild · Dagens billede: Islænding købte McDonalds burger for ti år siden: Nu bliver burgeren livestreamet fra en montre på Island
Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Kæmpe olieudslip i Brasilien: Greenpeace advarer mod menneskelige og miljømæssige konsekvenser
Lige nu arbejder lokale frivillige på højtryk for at fjerne sort, klistret olie, som er skyllet ind på land og dækker mere end 2.000 kilometer strand og kyst i Brasilien.
Olieudslippet stammer fra Venezuela og er lækket fra tankskibet Bouboulina i slutningen af august. De enorme mængder af olie kan både have store miljømæssige og menneskelige konsekvenser, vurderer projektleder i miljøorganisationen Greenpeace, Sune Scheller.
– Desværre har lokalbefolkningen følt sig nødsaget til at rydde op i det selv, uden det rette sikkerhedsudstyr som beskyttelsesdragt, åndedrætsværn, maske og sikkerhedsbriller, som mange ikke har, forklarer Sune Scheller til DR.
Selvom olieudslippet skete i august måned er oprydningsarbejdet først forløbet i de seneste par uger. Sune Scheller fremhæver, til DR, at jo hurtigere man reagerer, jo hurtigere er olien at få inddæmmet.
Den brasilianske regering har ikke reageret hurtigt nok og olien er blandt andet ved at nærme sig Abrolhos-øerne, hvilket rummer Brasiliens største koralområde. Derfor har de lokale helte trådt til på trods af store helbredsmæssige konsekvenser.

Læs også: NEWS: Benzinen bliver dyrere efter angreb på Saudi-Arabiens olieproduktion
Dansk økologi har inspireret de tyske kantiner
Over 170.000 berliner spiser hver dag i en kantine. I Berlin har den politiske regering valgt at sætte fokus på økologi i offentlige kantiner. Derudover bliver der også arbejdet på at åbne et stort økologisk madhus i 2020, som skal rådgive køkkener i forhold til økologisk omlægning.
Den store fokus på økologi i foodservice-markedet (i kantiner, cafeer, restauranter og storkøkkener) i Tyskland er kommet i lyset af, at Landbrug & Fødevarer sammen med 13 danske virksomheder er taget til Berlin, for at fremme kendskabet til dansk økologi i foodservice-markedet.
Tanja Asmussen, som er eksportrådgiver hos den danske ambassade i Tyskland, udtaler:
– Vi ser et rigtigt stort potentiale for at eksportere mere dansk økologi til det tyske foodservice-marked. Hvis den begrænsede markedsandel, de har i dag, nærmer sig øko-andelen i tysk detail, taler vi om op til 3,6 milliarder euro.
I dag er omkring 90 procent af Københavns kommunes storkøkkener økologiske og tyskerne er nysgerrige på denne omlægning. I Berlin skal de 13 danske, økologiske virksomheder mødes med de tyske storkøkkener og grossister. Målsætningen er at omlægge Vattenfalls tyske kantiner, så de bliver 100 procent økologiske. De tyske kantinegæster kan med høj sandsynlighed komme til at spise dansk økologi i fremtiden.

Læs også: NEWS: Vi køber økologisk for milliarder
Sundhedsstyrelsen arbejder på officielle retningslinjer for børn og unges skærmforbrug
Hvor lang tid er det egentlig sundt for børn at bruge foran diverse skærme? Indtil videre har videnskaben ikke kunne give os data på dette. På trods af det har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet, bedt Sundhedsstyrelsen om at sammensætte nogle retningslinjer/råd omhandlende børns og unges skærmtid.
I april offentliggjorde FN’s verdenssundhedsorganisation WHO en række anbefalinger. Helt konkret udmeldte organisation, at børn mellem to og fire ikke bør bruge mere end en time foran skærmen om dagen.
– Vi kan se, at den mentale sundhed går den forkerte vej hos vores børn i øjeblikket. Jeg tror, det har noget at gøre med, hvor meget tid de bruger bag skærmen, siger Magnus Heunicke til DR.
Forsker i børns brug af medier ved Aarhus Universitet, Stine Liv Johansen, understreger også vigtigheden af, at forældrene får nogle redskaber til, blandt andet at starte en samtale med deres børn omkring, hvad de bruger skærmtid på. Dette skal Sundhedsstyrelsens officielle råd også hjælpe til.
Sundhedsstyrelsens guidelines forventes at være klar ved skoleårets start i 2020, skriver DR.

Læs også: Sådan undgår du irriterende smartphoneøjne
Magasin du Nord Fashion Prize 2019 gik til Carcel
I går, den 5. november, blev vinderen af Magasin du Nord Fashion Prize 2019 vundet af Carcel.
Dette års fem finalister var – Brøgger, Carcel, Heliot Emil, Maja Brix og mfpen. Udover titlen medfølger en pengepræmie på 300.000 kroner, der blev overrakt af HKH Kronprinsesse Mary.
Vinderen blev udpeget af en jury bestående af en række danske og udlandske eksperter med erfaring fra alle områder i modebranchen. Deltagerne blev ikke kun bedømt på deres designs, men også holdbarheden af deres forretningsplaner samt fremtidsvisioner. Et helt nyt og afgørende kriterium for dette års succes er finalisternes bæredygtighedstankegang.
– Det er nødvendigt, at moderindustrien omstiller sig til mere bæredygtige processer snarest muligt. Derfor er det noget, vi har lagt stor vægt på, i vurderingen af finalisterne, og har set mange interessante idéer fra dem på den front, udtaler Eva Kruse, jurymedlem.
Unikt for Carcel er at alt tøjet bliver produceret af kvinder i fængsler. Med brandets nytænkende og kreative strategi blev Carcel belønnet med Magasin du Nord prestigefulde fashion pris.

Læs også: Skippede gymnasiet og blev chef i Magasin
HKH Prinsesse Marie medvirker i ny kogebog om madspild
Danmarks største ildsjæl mod madspild, en række kendte kokke samt HKH Prinsesse Marie er gået sammen om at lave en ny kogebog mod madspild. Kogebogen er netop udkommet og skal imødekomme danske familier til at få større respekt for maden samt spare tid og penge og ikke mindst hjælpe miljøet.
Kogebogen hedder ‘Mad med respekt’ og indeholder 80 opskrifter, der er udarbejdet af HKH Prinsesse Marie, Selina Juul, Timm Vladimir, Anh Lê, Francis Cardenau, Michel Michaud og Louisa Lorang.
En dansk gennemsnitsfamilie smider hvert år op imod 7.200 kroner i skraldespanden. Alle opskrifter i bogen er således baseret på de madvarer, som er blandt dem, der typisk smides ud i danske husholdninger. Derudover har kogebogen også fokus på, hvordan måltider og indkøb bedst muligt kan planlægges med henblik på at mindske madspild.
Hvert solgt eksemplar af ‘Mad med respekt’ udløser en donation til Folkekirkens Nødhjælp.

Læs også: Red dit januarbudget og spar penge på madspild
Dagens billede: Islænding købte McDonalds burger for ti år siden: Nu bliver burgeren livestreamet fra en montre på Island