Læs også:

Close
politi, 112, udrykning, 911, nødsituation, hjælp, kriminel, ulovlig, anholdt, dom, dommer

NEWS: Det danske politi efterlyser en 25-årig mand: Nu inddrager de hans statsborgerskab

Nyheder  | 

Det danske politi efterlyser en 25-årig mand: Nu inddrager de hans statsborgerskab · Nye tal viser at kvinder skyder langt forbi den reelle startløn · Rekordmeget af Danmarks energi stammer fra biomasse · Flere unge skal starte egen virksomhed · Forfatter Sara Omar modtager Menneskerettighedspris · Dagens billede: Rekvisitter fra den verdenskendte tv-serie ‘Venner’ kommer på auktion

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Det danske politi efterlyser en 25-årig mand: Nu inddrager de hans statsborgerskab

Det danske politiet efterlyser en 25-årig mand for terrorisme og for første gang nogenside inddrager politiet statsborgerskab fra en dansk fremmedkriger. Dette bekræfter den 25-årig mands advokat Mette Grith Stage, til Berlingske.

– Jeg har fået beskeden i går og overbragt den til min klient, som selvfølgelig er særdeles ærgerlig over at have mistet statsborgerskabet. Nu vil vi indbringe sagen for retten, tilføjer Mette Grith Stage, til Berlingske.

Den 25-årig mand har både dansk og tyrkisk statsborgerskab men er vokset op på den københavnske vestegn. Manden rejste som blot 19 årige til Syrien for at melde sig ind i terrorbevægelsen Islamisk Stat, skriver Berlingske.

Netop loven om fratagelse af statsborgerskab fra danske fremmedkrigere blev i år den 24. oktober vedtaget af et flertal i Folketinget. Dette betyder at man uden et retsforhør kan fratage danske fremmedkrigeres statsborgerskab. 

politi, 112, udrykning, 911, nødsituation, hjælp, kriminel, ulovlig, anholdt, dom, dommer
Regeringen inddrager statsborgerskab fra dansk fremmedkriger. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: NEWS: 27-årig mand sigtet for terror: Havde tilknytning til dømt IS-kriger

Nye tal viser at kvinder skyder langt forbi den reelle startløn

I en ny undersøgelse besvaret af 1.700 studerende viser, at studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser generelt undervurderer deres eget værd, når de bliver stillet spørgsmål om, hvad de forventer at få i løn i deres første job. Undersøgelsen er lavet af Ingeniørforeningen, IDA, og viser også at det især er de kvindelige studerende, som har alt for beskedne lønforventninger. De mandlige studerende er meget tættere på at ramme plet på den faktiske startløn.

Disse tal er både gældende for de kommende naturvidenskabelige kandidater og for kommende civil- og diplomingeniører. Dette ærgrer formanden for Ansattes Råd i IDA, Morten Thiessen.

– Hvis kvinderne starter med at være bagud på point, bliver det svært at opnå det ønskede uafgjorte resultat. At hæve lønnen hos samme arbejdsgiver, når man først er kommet ind, er nærmest muligt, og derfor vil jeg gerne opfordre alle – både mænd og kvinder – til at bruge de tilgængelige redskaber, der findes, så de får et mere realistisk billede af, hvordan de faktiske lønforhold ser ud. Det billede, der ridses op i undersøgelsen, er ganske enkelt ikke godt nok, forklarer Morten Thiessen.

Ifølge officielle tal fra Danmarks Statistik og IDAs egen lønstatistik er der et uforklarlig løngab mellem kvinder og mænd. Dette er også gældende på trods af samme uddannelsesbaggrund. Morten Thiessen understreger, at der skal ske en ændre i denne skæve forestilling om lønniveau og konstatere at løngabet allerede opstå i studietiden.

Kvinder, Kvinder der arbejder, computer (Foto: Unsplash)
De mandlige studerende er tættere på at ramme plet, på den faktiske startløn. (Foto: Unsplash)

Læs også: Klumme: Jeg sagde fuck min fuldfede månedsløn og droppede mit job i PR-branchen

Rekordmeget af Danmarks energi stammer fra biomasse

I 2018 producerede Danmark rekordmeget energi ved at afbrænde biomasse. Dog er det kun en mindre andel af brændslet, som kommer fra udnyttelse af biologiske affaldsprodukter, mens mere kommer fra importeret træ.

Energien bliver produceret ved halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale. Ud af dette går en stor del af energien til kraftværker i virksomheder og til husstande. Danmark producerede, i 2018, 183 petajoule (PJ) energi fra biomasse. Dette er 33 procent mere end for fem år siden, og mere end tre gange så meget som i 1995.

En stor del af den danske energi fra biomasse er lavet af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. Helt op til nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden at importere materialer. Tal fra 2018 viser, at Danmark måtte importere 37 procent af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af biomasse – dette er den højeste andel nogensinde.

Især importen af træpiller og skovflis er vigtig for at dække Danmarks produktion af energi fra biomasse. Importen af træpiller dækker omkring 96 procent af det danske forbrug i 2018, mens importen af skovflis dækker 26 procent af det danske forbrug i 2018. 

Marker, græs, grønt græs (Foto: Unsplash)
Tal fra 2018 viser at Danmark måtte importere 37 procent af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af energi. (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinder går mere op i miljøet, end mænd gør

Flere unge skal starte egen virksomhed

Dygtige iværksættere er afgørende for dansk erhvervslivs konkurrencekraft. Flere skal gå iværksættervejen mener Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der nu støtter en indsats, der gennem e-læring og spilbaseret undervisning skal styrke akademistuderende over hele landet, så unge får mod til at starte egen virksomhed.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har lagt 7.4 millioner kroner i projektet, så den spilbaseret iværksætterundervisning kan realiseres. Undervisningsforløbene skal styrke de studerendes viden og kompetencer inden for iværksætteri. Bag projektet står Zealand – Sjællands Erhvervsakademi, som i samarbejde med andre erhvervsakademier, virksomheder, iværksættere og Fonden for Entreprenørskab skal udvikle og teste 10 spilbaserede læringsforløb. Ud af de 7.4 millioner kroner er 5 millioner kroner modtaget fra EU’s Socialfond og 2.4 millioner kroner er decentrale erhvervsfremmemidler.

Indsatsen er landsdækkende og der forventes at mere end 500 studerende, på tværs af landet, vil få glæde af projektet i første omgang. Over hele landet er der begejstring for projektet. Borgmester fra Sorø og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Gert Jørgensen glæder sig over, at flere studerende nu får indsigt samt kan prøve kræfter med iværksætteri. 

– Det er vigtigt for dansk økonomi som helhed og lokalområderne i hele landet i særdeleshed, at nye virksomheder startes op. Derfor ser jeg frem til, at undervisning i iværksætteri styrkes yderligere. Jeg håber, initiativet vil inspirere endnu flere studerende til at springe ud som iværksættere, fortæller Gert Jørgensen.

Det spilbaserede læringsforløb er bygget på erfaringer fra tidligere projekter med iværksætterundervisning, samt gode resultater fra Erhvervsakademi Dania i Grenaa. I Grenaa er antallet af studerende, der starter egen virksomhed, langt højere end landsgennemsnittet.

Innovation. Blok og papir. (Foto: Unsplash)
Dygtige iværksættere er afgørende for dansk erhvervslivs konkurrencekraft. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Regeringen sætter turbo på vækstplan for kreative erhverv

Forfatter Sara Omar modtager Menneskerettighedspris

Succesforfatteren, Sara Omar  er kendt for sin kamp for børns og undertrykte kvinders rettigheder. Sara Omars kamp for ligestilling er netop blevet belønnet, da hun i denne uge modtog Menneskerettighedsprisen 2019.

–  Sara Omars kamp for ligestilling er vigtig, fordi den handler om at understrege, at ingen skal leve med social kontrol, og at det virker at bryde tabuet. Selvom Sara Omars kamp kun lige er begyndt, har hendes arbejde allerede haft stor indvirkning, ikke kun på den offentlige debat, fremhæver formanden for Rådet for Menneskerettigheder, Trine Christensen, til TV2-Nyheder.

Derudover er Sara Omar også højaktuel i disse dage, da hun udgiver en ny roman. Af sikkerhedsmæssige årsager har bogens ankomst været holdt hemmeligt. Nu er det officielt og Sara Omar afslører, i samarbejde med Politiken, at hun i de seneste år har arbejdet og skrevet på bogen ‘Skyggedanseren’. Bogen er en forsættelse på hendes roman ’Dødevaskeren’ fra 2017. ‘Skyggedanseren’ udkom igår den 26. november.

Sara Omars, kamp for ligestilling (Foto: Les Kanner)
Forfatter Sara Omar udgiver ny roman og får Menneskeretttighedspris (Foto: Les Kanner)

Læs også: Forstå sagen: Feminisme, kvindebevægelser og ligestilling

Dagens billede: Rekvisitter fra den verdenskendte tv-serie ‘Venner’ kommer på auktion

 

· Mere fra samme kategori ·