
Hvordan udlejer du din lejlighed
Skal du udleje din lejlighed, og ikke helt kender reglerne? Så læs med her, hvor vi har undersøgt sagen lidt nærmere
Kender du reglerne for udlejning af lejlighed, og hvordan du fastsætter din husleje? Vi vidste ikke meget om det, og når vi prøvede at undersøge det, kunne vi ikke rigtigt finde hoved og hale i, hvad man måtte, og hvad man ikke måtte.
Vi var heldigvis i den situation, at Ali fra redaktionen skulle udleje sin lejlighed, og var gået i gang med at undersøge hvordan reglerne var, og hvad han måtte tage for lejligheden. Det skulle vise sig ikke at være så nemt alligevel. Bliv her lidt klogere på det at udleje din lejlighed, hvis du selv enten går og tænker på det eller skal til det.

Er det nemt at finde en lejlighed i København
Svaret er nej. Men det svar kendte du nok godt i forvejen … Og når man hører de utallige historier om, hvad der bliver taget i husleje rundt omkring i København, bliver man lidt skræmt, hvis man står for at skulle flytte til hovedstaden. En etværelses lejlighed på 45 kvadratmeter til 14.000 kr. om måneden, det er jo helt vanvittigt – men bestemt også set.
Skal du have en almindelig lejebolig i København, er der omkring 25 til 30 års ventetid. Så skriv dig op nu for at sikre dig selv at du har et sted at bo, når du skal på pension – om ikke andet. Og et lille råd hvis du har børn, så sørg for at skrive dem op ligeså snart du kan. Boligsituationen i København bliver nok ikke bedre ud i fremtiden-
Det vidste du ikke
Gennemsnitshuslejen for en to værelses lejlighed i København, koster omkring de 11.000 kroner om måneden.
(Kilde: BoligPortal)
Så den eneste måde du reelt kan få en lejelejlighed på, er ved at leje en privat bolig eller ved at finde et af de nye boligbyggerier. Men der er huslejen høj, og kræver at du har en solid indtægt, og gerne er to om lejligheden.
De privatejet lejligheder, som typisk er ejerlejlighed og andelsboliger, ja der kan du også slå hovedet ind i muren med mindre du har sparet op. De er stadig en god investering. Men kræver en opsparing, for de er dyre, og så kan de svinge meget fra lejlighed til lejlighed, så der skal man vitterlig undersøge markedet, før man køber. Men det var en helt anden historie.

Hvordan fastsætter du din husleje
Hvis du selv står i den situation, at du skal udleje din egen lejlighed, skal du passe på med, hvad du tager i husleje. Hvis du googler dig frem, kommer du til at få en masse svar, du reelt ikke kan bruge til særligt meget.
Der er mange regler både fra huslejenævnet, men også fra den forening du formentlig bor i. Tjek først reglerne i din forening, for at se hvilke regler de har for udlejning. Og sørg også for at du har en godkendelse på skrift, så er du som udlejer og den du udlejer til på den sikre side.
Huslejenævnet
For at du kan sove godt om natten, og med god samvittighed kan leje din lejlighed ud uden at tage overpris, er det en god ide, at du får en professionel til at hjælpe dig med at fastsætte din husleje.
Sætter du huslejen for højt, har din lejere mulighed for at klage til huslejenævnet i din kommune. Giver huslejenævnet din lejere medhold, risikerer du, at skulle betale 12 måneders husleje tilbage. Altså det beløb du har taget ekstra, i forhold til hvad huslejenævnet vurderer, hvad du må tage for lejligheden.

Det tager op til tre måneder
Det kan blive en meget dyr regning, og alle har mulighed for at klage over en for høj husleje hos huslejenævnet. For at undgå at du sætter din husleje for højt, eller for lavt, vil vi anbefale at gå ind på Huslejenaevn.dk.
Inde på siden er der ikke mange informationer om, hvordan du fastsætter din husleje, men du kan trykke på fanen “Nævn”, hvor du kan finde din kommune og dit huslejenævn. Bor du for eksempel på Frederiksberg, så er det Frederiksberg kommunes hjemmeside, du kommer ind på. På siden kan du også bestille en vurdering fra huslejenævnet.
Huslejenævnet sender dig et brev i din E-boks, hvor de meddeler, hvornår en fotograf vil komme og besigtige din lejlighed. Brevet modtager du omkring to uger efter, du har ansøgt. Inden fotografen besigtiger din lejlighed, skal du betale regningen, der er vedhæftet dit brev. Beløbet varierer fra kommune til kommune, men den ligger på omkring de 500 kroner.
Fotografen kommer og tager billeder af hele lejligheden. Måske bliver du stillet et par spørgsmål, men du får intet konkret svar på dette besøg.
Derefter er det bare om at vente. Vente til du får det næste brev, hvor du får besked om, at bestyrelsen fra huslejenævnet vil besøge din lejlighed, inden de tager en afgørelse. Så omkring to måneder senere dukker der fem personer op, hvor de tager en masse notater, stiller nogle få spørgsmål og går igen.
Det endelig svar
Efter det andet besøg fra huslejenævnet, vil der yderligere gå to uger, før du får det endelig svar. Vurderingen bliver sendt til dig på E-boks.
Når du har fået vurderingen, kan du nu med sikkerhed udleje din lejlighed ud. På den måde ved du, at du ikke risikerer at skulle betale husleje tilbage, og at du udlejer din lejlighed på lovlig vis. Det betyder også, at personen du udlejer lejligheden til, ikke kan gå til huslejenævnet og køre en sag imod dig. Medmindre du vælger at tage mere end, hvad du må.

Vores vurdering
Det er en lang process, man skal igennem, så du skal være i god tid ude, for at sikre dig at du gør det rigtigt. Men ved at gå igennem huslejenævnet, kan du sikre dig selv, at du gør det lovligt. Du kan være helt rolig, når du udlejer din lejlighed, og din lejere vil have mere tillid til dig. På den måde er du også med til at sætte et godt eksempel for alle andre udlejere, der tager et for højt beløb.
Husk at du også skal indberette til SKAT, hvad du udlejer din lejlighed for. Informationer om skat kan du finde inde på SKATs hjemmeside.
Læs også:
5 tips til dig, der skal flytte hjemmefra