Læs også:

Close

News: Den værste tyfon i 60 år: Supertyfon ‘Hagibis’ rammer Japan

Nyheder  | 

Den værste tyfon i 60 år: Supertyfon ‘Hagibis’ rammer Japan · Øget arbejdseffektivitet i Esbjergs Lufthavn – medarbejderne får løn for at træne · Kamp for ligestillingen: PlanBørnefondens Pigepris 2019 gik til Anja Leighton · Alexandria Ocasio-Cortez til Klimamarch på Rådhuspladsen · Eliud Kipchoge løber sig til ny marathon rekord · Dagens billede: Kendt undertøjsmærke indfører plus-size modeller, efter mange års kritik af mangel på mangfoldighed

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Den værste tyfon i 60 år: Supertyfon ‘Hagibis’ rammer Japan

I weekeden blev Japan ramt af tyfonen ‘Hagibis’, som indtil videre har dræbt treogtyve mennsker, seksten er meldt savnet og flere hundrede er alvorligt kvæstet. Tallene er forsat stigende dag for dag, skriver DR.

Tyfonen ‘Hagibis’ er af en helt særlig størrelse. ‘Hagibis’ ramte med rekordmængder af regn og medførte mere end en meters regn på under et døgn. Især i resortbyen Hakone syd for Tokyo fik 939 millimeter regn. Udover regn ramte ‘Hagibis’ med vindstød helt op til 216 kilometer i timen.

Tyfonen bevægede sig ind over store dele af landet og hovedstaden Tokyo, er ramt af massive oversvømmelser. Dette betyder, at der både er et kæmpe rednings- og oprydningsarbejde foran de japanske myndigheder. Politi, brandmænd og tusindvis af beredskabsfolk er i fuld gang med diverse redningsaktioner. Samtidige står næsten fyrretusinde boliger uden elektricitet og fjordentusinde boliger mangler vand, skriver DR.

Den japanske premierminster, Shinzo Abe, fortæller i en pressemeddelse, at redningsarbejdet vil forsætte og regeringen hurtigst muligt vil forsøge, at udbedre skaderne i den japanske infrastruktur.

Tyfoner kan være masseødelæggende – og medføre både regn og storm. (Foto: Unsplash)

Læs også: Klumme: Min 10-dages rejse til vidunderlige Japan

Øget arbejdseffektivitet i Esbjergs Lufthavn – medarbejderne får løn for at træne

Et helt nyt tiltag bliver lige nu testet på medarbejderne i Esbjergs Lufthavn. Medarbejder har nemlig mulighed for, at træne en halv time ugentligt med betaling. Motionstiltaget er en del af et igangværende forskningsprojekt på Syddansk Universitet, hvor der forskes i sammenhæng mellem motion og produktivitet på arbejdspladsen.

Allerede efter kort tid har det været muligt at måle en øget produktivitet på arbejdspladsen. Produktiviteten er steget med hele 7,3 procent, imens projektet har stået på, skriver DR.

Esbjergs lufthavnschef, John Nielsen, fortæller stolt, at medarbejderne når mere på en arbejdsdag. Flyverne bliver lastet hurtigere og der er samtidigt kommet mere energi og overskud blandt medarbejderne.

Udover en øget arbejdseffektivitet har forsøget også vist, at medarbejderne sover bedre om natten. Før motionsforsøget gik i gang viste en måling, at otteoghalvfjerds procent af medarbejderne sov for lidt om natten. På dette område kan man også se tydelige resultater, da tallet er reduceret til otteogtredive procent.

For at forsøget skal blive ved med at høste resultater, skal man være vedholdende og fortsætte motionstiltaget efter forskningsperioden – påpeger underdirektør Anders Just Pedersen fra Dansk Industri. Dog fortæller han DR, at han føler sig vældigt inspireret af forsøgets flotte resultater.

Fitness, yoga, træning, gym, sundt, sundhed
Motion kan øge arbejdseffektiviteten. (Foto: Pexels)

Læs også: Pak den perfekte træningstaske – så er du klar til en tur i fitnesscentret

Kamp for ligestillingen: PlanBørnefondens Pigepris 2019 gik til Anja Leighton

Anja Leighton udkom i 2018 med bogen “Aldrig kun til pynt – Et Søstermanifest”, hvor hun modigt fortæller om sine oplevelser med de såkaldte ‘puttemiddager’, der var på hendes gymnasium. I en ærlig udlægning, beskriver Anja Leighton, hvordan hun som bare 15-årig skulle servere for skolens 3.Gs drenge. Grænseoverskridende ritualer og krænkende påklædningskrav var en del af middagen. Med denne oplevelse i bagagen, har Anja Leighton siden haft trang til at kæmpe og sætte fokus på sexsistiske magtstrukturer blandt unge.

I bogen påpeger Anja Leighton, at der ikke skal være krav til, at være på en bestemt måde for at passe ind. Hun understreger, at det både gælder mænd og kvinder, der kan have tendens til at føle, at de skal indordne sig efter bestemte kulturelle og heteronormative samfundsmønstre. 

Anja Leightons kamp for ligestillingen blev belønnet d. 11 oktober, hvor hun blev tildelt PlanBørnefondens Pigepris. Selve prisoverrækkelsen fandt sted på Gasværksvejens skole i København, hvor der blandt andet var en tale fra Kronprinsesse Mary.

Der er ingen tvivl om, at Anja Leighton bog allerede har gjort en forskel og hun fortæller: 

– I år har flere af rektorerne på gymnasierne i Nordsjælland også været ude at sige, de er klar til at skride ind med sanktioner overfor puttemiddage. Det rører også mit hjerte, når jeg får beskeder fra unge mennesker, der har læst mine interviews og udtalelser. De skriver blandt andet, hvordan det har sat gang i tankerne hos dem og fået dem til at forstå, hvorfor de bliver udsat for den slags adfærd. Det er det vildeste, når jeg på den måde kan mærke, det gør en forskel.

I midten ses stolte Anja Leighton med PlanBørnefondens Pigepris. (Foto: PlanBørnefonden -Niels Busch)

Alexandria Ocasio-Cortez til Klimamarch på Rådhuspladsen

Fredag d. 11 oktober holdt den amerikanske politiker og aktivist Alexandria Ocasio-Cortez tale til Folkets Klimamarch på Rådhuspladsen i København. Alexandria Ocasio-Cortez er kendt for sin stærke stemme i klimadebatten og holdte for første gang en officiel tale i udlandet. I januar blev hun valg til kongressen og repræsenterer Det Demokratiske Parti, hvor hun bliver set som partiets unge håb.

Alexandria Ocasio-Cortezs tale gik ikke stille for sig og udtalelser som: “Vi skal være aktivistiske … Vi skal skabe ballade og få sveden frem på politikernes pander.” Var en stor del af talens retorik. Dette vakte stor begejstring blandt de fremmødte, skriver Information.

Opbakningen og begejstringen var også stor, da Alexandria Ocasio-Cortez nævnte præsident Trump i sin tale. Den unge politiker lagde ikke fingrene imellem, da hun udtrykte sin utilfredshed med præsident Trumps manglende klimahandling.

Årsagen til Alexandria Ocasio-Cortez visit i København, er C40-klimatopmødet. Sammen med niogtres borgmestre fra de største storbyer skal hun diskuterer tiltag, som skal være med til at sætte gang i klimaomstillingen. Alexandria Ocasio-Cortez har gang i mange klimaprojekter og står i spidsen for det nye lovforslag ‘Green New Deal’. Projektet skal være med til, at bekæmpe klimaforandringer og misbrug af naturressourcer. ‘Green New Deal’ skal finansieres ved store offentlige investeringer, hvilket også skal være med til at bekæmpe den sociale ulighed, fortæller Alexandria Ocasio-Cortez.

news storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet (Foto: Unsplash)
Klimaaktivister med hjemmelavet skilte – “There is no planet B”. (Foto: Unsplash)

Læs også: Bæredygtighed: 11 lette tips til en mere bæredygtig livsstil – i dag

Eliud Kipchoge løber sig til ny marathon-rekord

I weekenden blev rekorden i marathon slået af Eliud Kipchoge, der på blot 1 time, 59 minutter og 40 sekunder løb de 42,2 km. Den verdenskendte kenyaner slog den tidligere verdensrekorden med blot 20 sekunder. 

Dog bliver Eliud Kipchoge imponerende rekord ikke officielt registreret, som en ny verdensrekord, da løbet ikke foregik i en åben konkurrence. Derudover benyttede Eliud Kipchoge sig af hele toogfyrre ‘rotating pacemakers’, hvilket også gjorde, at rekorden ikke registreres.

Men en rekord er en rekord og Eliud Kipchoge udtaler stolt: “This shows no-one is limited” og “Now I’ve done it, I am expecting more people to do it after me.”

Der er stor grund til at være stolt. For at bryde tidsgrænse på under to timer, løb Eliud Kipchoge 100 meter på 17.08 sekunder hele 422 gange i træk, skriver BBC.

På de sociale medier er begejstringen stor og en massiv opbakning er kommet til udtryk gennem forskellige tags – blandt andet: #INEOS159, #INEOS159challenge og #NoHumanisLimited.

Læs også: Seks nemme træningsøvelser du kan lave derhjemme

Dagens billede: Kendt undertøjsmærke indfører plus-size modeller, efter mange års kritik af mangel på mangfoldighed

· Mere fra samme kategori ·