Læs også:

Close
veninder toulouse frankring cbs (Foto: Silva Stepanian)

Klumme: Oui oui, I don’t speak French

Mit liv  | 

Noget af det mest angstprovokerende som ung er at turde satse, udforske og bevæge sig ud i den store verden. Og så ovenikøbet med skoletaske. Jeg er taget til Toulouse for at studere

Jeg er topglad. Jeg har pakket hele mit liv ned i Kastrup Lufthavns top-3 største sete kufferter denne sommer. Men også topnervøs. Ikke nervøs for hvad der gemmer sig i min kuffert, tværtimod nervøs for, om jeg har glemt at pakke noget af mit liv ned i min kuffert.

Jeg ved nemlig, at ligeså snart, der klappes, når flyet lander, så har Bambi ramt isen og muligvis blevet franskmand for det næste halve år. Topglad. For jeg har glædet mig til at skulle på udveksling i Toulouse, en smuk by i Frankrig, som bærer kælenavnet “The Pink City” på grund af de mange lyserøde bygninger. Pladderromantisk vil jeg mene, men jeg havde dog glædet mig til de smukke, smalle gader, vin i lange baner og til de sexede franske sætningsmelodier.

veninder toulouse frankring cbs (Foto: Silva Stepanian)
Her sidder jeg nummer to fra venstre med mine nye, franske veninder. (Foto: Silva Stepanian)

Jeg gjorde det

Så gjorde jeg det. Legede fransk studerende med stribet bluse og med friskbagt baguette til frokosten. Men jeg følte mig dog som klassens ‘danish bussemand’ hver gang, jeg udbrød “excusez moi monsieur”, når min lærer slog over i noget, som hvert i fald ikke mindede om engelsk. Underholdende, lærerigt og en anelse irriterende må jeg mene, velvidende om, at jeg selvfølgelig har valgt at studere på engelsk i et land, som er kendt for at være sprogsnobbet.

Franglais

Jeg har lært det. Eller hvert i fald blevet vant til det. Franglais. Et fænomen som udelukkende finder sted i Frankrig. Engelske ord som har fået en fransk udtale-krølle på halen, som jeg for første gang støtte på efter en bytur på vej forbi McDonalds. Klassiker. Engelske ord med h udtales altid uden h’et, hvor u altid udtales som y. Hvordan jeg fik min hamburger den aften, er mig stadig en gåde. Jeg er dog sikker på, at franglais får enhver trist hamburger til at lyde en tand mere sexet.

toulouse blomster frankrig silva(Foto: Federica Dondi)
De franske markeder er også noget, jeg er blevet glad for. (Foto: Federica Dondi)

Men når det er sagt, så var det ikke den iklædte stribede bluse, som fik Bambi til at lege franskmand. Som udvekslingsstuderende i Frankrig kan man nemt føle sig anderledes, mærkelig og en smule sart. Hvorfor? Svaret er “la bise”. Måden at hilse og møde franskmænd på og i mit tilfælde et springbræt til mange latter og gode venskaber. Velopdragen med danske manér kan man ikke prale med i Frankrig. For jeg har ikke tal på hvor mange gange, jeg har forsøgt at række hånden ud men er i løbet af få sekunder blevet mødt af, nogle gange for våde, kindkys. Puha.

Tempo skal der til men efter første, anden, femte gang, lærte jeg la bise at kende, og har siden da følt mig mere fransk end nogensinde. Jeg må indrømme, at efter en lang skoledag, er det nærmere trutmunden end hovedet, der er blevet træt. For vi er mange i klassen, så jeg har lært at møde ind i god tid, så jeg er sikker på, jeg får hilst på alle vennerne på en uvant, høflig måde.

veninder toulouse frankring cbs (Foto: Silva Stepanian)
Alle mine nye venner fra skolen kan andet end kindkysse. (Foto: Silva Stepanian)

Oh là là, what is that smell?

Topglad. Jeg var kommet helskindet igennem de sproglige barrierer, lært at kindkysse og fået en masse gode venner. Humøret var sat, så jeg var parat til det hele. Parat til The Pink City. En fantastisk by, især hvis man er studerende.

Gud ved hvor mange gange, jeg smed endnu en pengeseddel efter en “piket”. Piket er det simple franske slangord for billig vin. Dansk Pilsners snobbede veninde. Byture og lange nætter helt uden barer, værtshuse eller diskoteker. For i hjertet af Toulouse findes Pont-Saint Pierre. Pont-Saint Pierre er en smuk bro i løbet af dagen, men når gadelygterne tændes, lyser byen op og forvandles til studerendes festlige territorium. Gå hjem Dronning Louises bro. Jeg havde aldrig oplevet noget lignende.

toulouse bro frankring silva(Foto: Federica Dondi)
Man kan da ikke andet blive vild med den udsigt. Det er iøvrigt min nye veninde Federica, der har taget det. (Foto: Federica Dondi)

Picnic og piket er blevet en hverdagsrutine efter skole på broen, hvor jeg har glæden af at mødes og feste med flere tusinde studerende. Jeg kan prale med, at det blandt andet er under disse byture, jeg blev rutineret i la bise. Det er en gave. Cadeaux til mig for disse oplevelser.

Hver gang jeg sidder under den stjerneklar himmel på Pont-Saint Pierre med fransk fromage og muligvis Toulouses billigste rødvin, mindes jeg min dag i Kastrup Lufthavn. Jeg kan endelig konstatere, at jeg rent faktisk havde glemt at tage flere sommerkjoler med. Men at min kuffert derimod er blevet fyldt med et lærerigt ophold med gode venskaber og en stærkere personlig udvikling end nogensinde. Jeg har lært at turde, ville og nydt at gøre det. Oplevelser jeg ikke vil være foruden og vil elske at tænke tilbage på, når jeg spiser min ristede krydderbolle i Danmark. Også selvom pengepungen er tom.

Dernæst strejfer tanken mig om nok det mest brugte slangord i Toulouse. Nemlig “Saint Pee”. For når lysene tændes, og vinene bundes, løber den ene studerende efter den anden mod Saint Pierres smukke lyserøde vægge. Og 3-2-1 så falder dunsten af urin over Toulouses smukke, smalle gader.

toulouse bro frankring silva(Foto: Federica Dondi)
Toulouse en by som jeg nu elsker. (Foto: Federica Dondi)

Læs også:

Kvartlivskrisen

 

pige, sad, ked, kvinde

· Mere fra samme kategori ·