Læs også:

Close
halloween, allehelgensaften, uhygge

Halloween – årets uhyggeligste dag

Underholdning  | 

Endnu engang er halloween lige om hjørnet – en højtid der er svær ikke at få øje på. Der er slik i lange baner, kostumer og græskar, der kun venter på at blive gjort til uhyggelige ansigter. Men mange ved ikke, hvor alt uhyggen stammer fra – gør du?

Halloween er en af de højtider man ikke kan undgå at få øje på. Butikkerne bugner nemlig allerede med halloween slik i lange baner, uhyggeligt pynt og kostumer. Og det samme gør sig gældende for forlystelsesparker som eksempelvis Tivoli, der åbner op for en smuk udsmykket have, der også emmer af masser af uhygge. Og uhygge er netop i centrum år efter år, når halloween fejres. Men hvor meget ved du egentlig om halloween og alt det uhyggelige, der følger med? Læs med her og bliv klogere på årets uhyggeligste aften.

halloween, allehelgensaften, uhygge
Udskæring af uhyggelige ansigter i græskar hører sig traditionen til. (Foto: Unsplash)

Halloween kan spores langt tilbage i tiden og stammer oprindeligt fra en gammel keltisk tradition, den keltiske festival ‘Samhain’, hvor man ved en fest fejrer høstsæsonens afslutning. De troede på grænserne mellem de levende og døde, den 31. oktober, blev mere flydende og at de døde kunne altså komme tilbage og lave ballade med de levende. Det vi i dag bedre kender som udtrykket ‘slik eller ballade’.

Tilbage i 610 indførte den daværende pave Bonifacius IV allehelgensdag, der skulle være en officiel helligdag til minde om alle martyrer og i år 731 blev dagen så fastlagt til den 1. november. Nu var det ikke kun martyrer, men også alle de helgener, der ikke havde deres egen helligdag. der skulle mindes. I år 998 blev der tilføjet endnu en allehelgensdag den 2. november, så man også kunne mindes alle andre der var gået bort i løbet af det forgangne år. 

halloween, allehelgensaften, uhygge
Halloween kaldes også allehelgenes aften, hvor vi mindes alle de afdøde i det forgangne år.(Foto: Unsplash)

I forbindelse med reformationen i Danmark slog man de to dage sammen, så den 1. november blev en mindedag for alle døde kristne. Og som alle de andre af vores højtider, så fejrer vi også allehelgensdag aftenen før – så altså derfor er halloween den 31. oktober. 

Det vidste du ikke om Halloween

Græskar beskytter dig

Græskar pryder så fint foran hoveddøre, på trapper og i haver, men de er ikke bare til pynt, de har nemlig en helt særlig funktion på årets uhyggeligste dag. De er nemlig med til at skræmme og holde onde ånder væk. Så gå endelig bare i krig med de lidt mere uhyggelige ansigter i år – så er du da på den sikre side.

halloween, allehelgensaften, uhygge
Græskar bruges ikke kun som pynt. De uhyggelige ansigter er med til at skræmme onde ånder væk. (Foto: Unsplash)

Uhyggelige masker

Beskyttelse mod onde ånder siger vi kun ja tak til. Og som for græskar der skræmmer onde ånder væk, gør det samme sig gældende for uhyggelige masker. Da grænsen mellem liv og død, denne dag bliver mere flydende, vil onde ånder gerne overtage vores menneskelige sjæl. Så hvis du ikke har planer om at klæde dig ud, skal du måske alligevel overveje at bære en maske – bare lige den her aften.

halloween, allehelgensaften, uhygge
Uhyggelige masker forhindrer onde ånder i at overtage vores menneskelig sjæl. (Foto: Unsplash)

Tøj på vrangen

Ifølge en gammel myte siges det, at hvis man tager sit tøj på på vrangen og går baglæns på halloween aftenen, så vil man med sikkerhed se en heks ved midnat. 

Vær glad for edderkopperne

Edderkopper er nok ikke lige alles kop te, men måske alligevel skal gemme frygten væk bare denne aften. Det siges nemlig at edderkopper en ånd fra en kær afdød, der våger over dig, og der bare gerne vil sikre sig, at du har det godt. Så rynk ikke på næsen, når du møder Lille-Peter-Edderkop – i hvert fald ikke denne aften.

halloween, allehelgensaften, uhygge
Det siges, at edderkopper til halloween er en ånd af en kær afdød. (Foto: Unsplash)

Dårligt tegn med flagermus

Hvis du derimod ser en flagermus på halloween aftenen – ja så skal du først være bange. En myte siger nemlig, at ser man en flagermus på halloween aftenen, så står du overfor en dårlig tid.

Varsling om ulykke til halloween

Alle kender nok til den gammel overtro med den sorte kat der bringer ulykke. Men i USA tager man den sorte kat meget alvorligt. Det er nemlig forbudt at adoptere en sort kat, når det er halloween, da det varsler om ulykke. 

halloween, allehelgensaften, uhygge
De fleste ved at en sort kat bringer ulykke, men i USA må man ikke adoptere sorte katte på halloween dagen. (Foto: Unsplash)

Frygt for halloween

Halloween er og bliver den uhyggeligste dag på året. Og det vil med sikkerhed løbe dig koldt ned ad ryggen, hvis du møder udklædte folk på din vej, eller åbner døren op for nogen på denne aften. Men er du virkelig bange og oplever at have angst omkring halloween, så er det helt sikkert, fordi du lider af samhainofobi, der betyder frygt for halloween. 

halloween, allehelgensaften, uhygge
De fleste synes nok at Halloween er en uhyggelig dag. Men nogen er så bange at de har en fobi, der kaldes samhainofobi. (Foto: Unsplash)

Halloween og amerikanerne

Amerikanerne har om nogen virkelig taget halloween til sig. Halloween ligger også som nummer to efter julen som den mest kommercielle højtid på året i USA. Og de bruger også en hel del penge på den uhyggelige højtid. Faktisk bruger den hele 46 milliarder kroner på højtiden. De fleste penge bruges på slik, pynt og fester og selvfølgelig kostumer. Men en stor del bruges også på kostumer til halloween kostumer til deres kæledyr.

Verdens tungeste græskar

Græskar bliver ikke kun store, de kan blive enorme! Og hvert år samles landets største græskar til Danmarksmesterskabet i kæmpegræskar i Tivoli i København. Men vidste du, at det tungeste græskar i verden vejer 911 kilo? Det er selvfølgelig at finde i Guiness rekordbog. 

halloween, allehelgensaften, uhygge
Verdens tungeste græskar vejer 911 kilo, hvilket svarer til vægten af en lille bil. (Foto: Unsplash)

Kilde: www.ef-danmark.dk, www.jyllandsposten.dk, www.alphageek.dk

 

Læs også: 6 uhyggelige halloweenkostumer fra gyserfilm – sådan gør du

· Mere fra samme kategori ·