Læs også:

Close
bog 5 fem på stribe boginspiration hygge (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt boginspiration til november måneds læsning

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Efteråret er over os og er et perfekt tidspunkt at kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog. Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Få en hyggelig og mørk november måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til de næste bogkøb.

Denne gang kan jeg lige så godt sige det, som det er. Du bliver NØDT til at læse alle fem. Det er virkelig gode og læseværdige bøger, jeg har udvalgt. Alle kan noget på hver deres måde.

bog 5 fem på stribe boginspiration hygge (Foto: MY DAILY SPACE)
5 på stribe – god boginspiration til dig. (Foto: MY DAILY SPACE)

1. Den hjerteskærende

Vi starter i den lidt tungere ende. I kølvandet på krig bliver jægeren den jagede … Russiske Nina Markova har altid drømt om at flyve. Da nazisterne angriber Sovjetunionen, sætter hun alt på spil for at slutte sig til de legendariske kvindelige Night Witches (der bombede nazister om natten) – et kvindeligt natbomberegiment, der skaber kaos for den tyske fjende på Østfronten. Da hun strander bag fjendens rækker, bliver Nina bytte for den farlige kvindelige nazist kendt som ‘Jægerinden’, og Nina må kæmpe med alt, hvad hun har, for at holde sig i live.

Forandret af krigens rædsel er den britiske krigskorrespondent Ian Graham blevet nazistjæger, men der er især ét mål, som han er desperat efter at indfange: ‘Jægerinden’. I sin intense jagt på dette sagnomspundne spøgelse bliver det klart for ham, at han har brug for hjælp fra det eneste vidne, der nogensinde har undsluppet ‘Jægerinden’ i levende live nemlig Nina.

Jægerinden er en hjerteskærende og meget intens historie om krigens konsekvenser og den pris, vi betaler i vores søgen efter sandhed og retfærdighed. Den er både benhård men også en smuk og følsom bog og historisk roman.

bog 5 fem på stribe boginspiration hygge jægerinden kate quinn (Foto: MY DAILY SPACE)

Jægerinden, 269,95 kr. www.saxo.com

2. Den sjove og anderledes

‘Gode Kasser’ er ikke en helt almindelig bog. Men omvendt, det er de to forfattere jo heller ikke. Og heldigvis for det.

Det er faktisk lidt svært med få ord at forklare, hvad det her er for en bog. For det er både en knivskarp bog om feminisme, køn og sex. Men det er også meget andet. For det er også sjov og ballade – platte indslag – dumme bemærkninger og en blanding af fiktion og virkelighed og skarpe betragtninger.

Der er tegninger – tekster – quiz – dialoger – tegneserier ja alt muligt. Stregen og stilen er sådan lidt “graffiti og sort satire og journalistik møder tegneserie-genren”. Ja, det lyder anderledes – og ja det er det også. Og det er nu dejligt befriende. Man kan ikke andet end lide de to skøre kvinder, som nu også har ret meget på hjertet, men som du får serveret på en sådan måde, som der måske ikke lige står i “manualen”. Men dem er der jo også rigeligt af i forvejen.

bog 5 fem på stribe boginspiration hygge gode kasser ditte hansen louise mieritz (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Gode Kasser’, 179,95 kr. www.saxo.com

3. Den jeg ikke kan glemme igen

Denne roman skal du læse … Jeg slugte den og kan bare ikke glemme den igen. Alaa al-Aswany tegner en medrivende mosaik af menneskeskæbner, mens revolutionen bølger på Tahrir-pladsen midt i Cairo. Vi er i 2011, og den egyptiske revolution kulminerer i det centrale Cairo, hvor mange tusinder egyptere kræver præsidentens afgang. Her møder vi Asma og Mazen, mens de forelsker sig i hinanden, og de to medicinstuderende Dania og Khaled, som kæmper for Tahrir-pladsens sårede, mens Danias magtfulde far holder øje med dem via sine forbindelser i sikkerhedstjenesten.

Vi møder også Achraf, forfejlet skuespiller og nyligt opvakt revolutionær, som undslipper sin sure hverdag gennem en affære med Akram. Og så er der Issam, en desillusioneret ex-kommunist, der er klar til at gøre hvad som helst for at klatre op ad den sociale rangstige.

Igennem sine indtagende, menneskelige figurer tegner Alaa al-Aswany et modigt billede af den brydningstid, som har haft afgørende indflydelse på ikke bare Egypten, men store dele af Mellemøsten. Der er så meget viden og forståelse i den roman, hvor man får en fortælling om håb og hykleri, begær og undertrykkelse, frihedstrang og længsel efter tryghed. Og ja meget mere. Sikke en fortælling – sikke en verden – og sikke en forfatter.

bog 5 fem på stribe boginspiration hygge jeg løb mod nilen alaa al-aswany (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Jeg løb mod Nilen’, 239,95 kr. www.saxo.com

4. Den rørende

‘En uretfærdig tid’ er en historisk roman skrevet af Gertrud Tinning, der udspiller sig i 1880’ernes Danmark. Der er noget dragende ved at læse om en svunden tid, som vi er så uendelig langt væk fra nu. Men jeg elsker det. Nelly arbejder på Rubens væveri, som er en af Danmarks største arbejdspladser. Da en anden ung arbejderske kommer ud for en ulykke, er det Nelly, der sørger for, at hun kommer fri og på hospitalet. Ingen af deres mandlige overordnede vil have noget med ulykken at gøre. Men så tager Nelly sagen i egen hånd.

Gertrud Tinning skildrer i ‘En uretfærdig tid’ livet og de barske vilkår for både mænd og kvinder i slutningen af 1800-tallet. I Borgergade, hvor Nelly bor, møder hun Johannes, der kommer fra Jylland. Den unge bondesøn får lov at overnatte hos hende, men samme nat bliver hun overfaldet. Johannes bliver anklaget for overfaldet og fængslet.

Det er virkelig en bog, der rammer en, hvor man pludselig bliver bevidst om, hvor anderledes en tid det var førhen. Men også hvor uretfærdig mange tid var dengang og umulig at gøre noget ved, hvor man ikke som i dag trods alt har fået flere rettigheder og muligheder. Det glemmer man lidt – eller det gør man ikke, når man har læst denne bog.

bog 5 fem på stribe boginspiration hygge en uretfærdig tid gertrud tinning (Foto: MY DAILY SPACE)

‘En uretfærdig tid’, 249,95 kr. www.saxo.com

5. Den kloge og vedkommende

I ‘Styr vreden’ giver den kendte DR-læge Charlotte Bøving os indsigt i den gode håndtering af vrede med udgangspunkt i egne erfaringer og lægevidenskaben. Den er en del af hendes LEV-serie.

Charlotte Bøving voksede op med en psykopatisk far, og et voksenliv med vreden helt tæt på. Derfor kender hun indgående de negative konsekvenser af den ukontrollerede vrede. Vreden er en naturlig del af alle mennesker, og alle kan lære at styre den og vende den til noget positivt. Det viser Charlotte Bøving også i ‘Styr vreden’, hvor hun giver gode råd på en let forståelig måde til den psykiske og fysiske vredeshåndtering.

‘Styr vreden’ indeholder nødvendige og logiske værktøjer for at forstå og kontrollere ens indre vrede gennem selverkendelse, selvkontrol og viljen til et liv med mindre og færre vredesudbrud. Man behøver ikke at have oplevet vilde eller voldsomme ting i sit liv – eller have et sygt stort temperament for at få glæde og gavn af denne bog. Jeg kender mange, der kunne have brug for at læse Charlottes bog – op til flere gange. For temperament har de fleste – også jeg. Og gode værktøjer til at bruge, styre og mærke vreden med forstand uden at lade sig overmande af den – DET kunne alle lære og have glæde af.

bog 5 fem på stribe boginspiration hygge charlotte bøvling lev styr verden (Foto: MY DAILY SPACE)

Styr Vreden, 199,95 kr. www.saxo.com

 

Læs også:

Min rejseguide til Prag

prag storby turist tjekkiet flod (Foto: MY Daily Space)

· Mere fra samme kategori ·