Læs også:

Close
te, tebrev

NEWS: 16-årig samler kommer nu i Guinness Rekordbog

Nyheder  | 

16-årig samler kommer nu i Guinness Rekordbog · Demonstration efter brand på kemikaliefabrik · To zebraer på fri fod i Tyskland · Virtual reality skal afhjælpe social angst · Dagens billede: Gannis smukke tøj kan nu lejes på ugebasis

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

16-årig samler kommer nu i Guinness Rekordbog

Efterskoleeleven Freja Louise Kristiansen er officielt indehaver af verdens største samling af tebreve, nemlig hele 1.237 styks. 16-årige Freja Louise har samlet sammen siden 2010 og er nu optaget i Guinness’ årlige verdensrekordbog for 2020.

Freja begyndte at samle på tebreve i 2010. Det var hendes bedstemor, der lærte hende, at man ud af tebrevene kunne lave rosetter, altså en slags blomst, som man for eksempel kan sætte på til-og-fra-kort. Men da hun havde lavet tilpas mange rosetter, så tænkte hun, at hun lige så godt kunne begynde at samle på tebrevene i stedet. Frejas ældre brødre hjalp hende med at lave en oversigt over samlingen i regnearket Excel. Og siden da har hun altså bare samlet.

– Jeg har jo brugt rigtig meget tid på at samle. Og så har folk været gode til at tænke på mig, når de har været ude at rejse. Så har mine ældre søskende for eksempel købt nogle tebreve med hjem fra udlandet. Det samme gør jeg selv, når jeg rejser i udlandet, men også i Danmark, siger Freja Louise Kristiansen.

Hendes 1.237 tebreve er organiseret i tre mapper, alle sammen sorteret i alfabetisk rækkefølge. I 2017 blev Freja Louise Kristiansen opmærksom på, at den daværende rekord lød på 743 tebreve. På det tidspunkt havde hun selv 650. Så hun fortsatte med at samle og undersøgte også, hvad der skulle til for at blive optaget af Guinness. Hendes officielle rekord er 1.023 og er altså at finde i Guinness World Records 2020, men siden optællingen har hun bygget på, så hun nu er oppe på 1.237 forskellige tebreve, fortæller hun. Det skriver TV2.

te, tebrev
16-årige Freja Louise har fået en plads i Guiness Rekordbog med sin samling af tebreve. (Foto: Pexels)

Læs også: Derfor skal du drikke kamillete

Demonstration efter brand på kemikaliefabrik

Beboerne i den franske by Rouen, der ligger 130 kilometer vest for Paris, har været på gaden siden en kemikaliefabrik eksploderede torsdag i sidste uge. Borgerne protesterer mod det, som de mener, er et forsøg fra det offentlige på at skjule, hvor forurenet og farlig byen er blevet. Det skriver BBC.

Ifølge fabrikken Lubrizol, som er ejet af den amerikanske milliardær Warren Buffet, opstod branden uden for, men spredte sig siden hen til fabrikken, der blev ædt op af flammerne. Det samme gjorde 5.000 tons kemikalier og olie. En enorm, sort sky har dækket byen i sod, men myndighederne siger, at de har testet den, og at det ikke er sundhedsskadeligt at være i byen. Alligevel måtte adskillige skoler lukke tirsdag, da både børn og voksne fik kvalme og klagede over ømme hals og øjne, hvilket igen fik hundredvis af mennesker på gaden.

– Det ville være rart at vide, hvad vores børn indånder, sagde en gravid kvinde til det franske medie AFP.

Selvom myndighederne siger, de har testet både luften og vandet, kræver indbyggerne både, at resultaterne bliver fremlagt og at der laves flere undersøgelser. Myndighederne har end ikke ville oplyse, hvilke kemikalier der brændte med fabrikken. De har dog oplyst, at generne udelukkende bestod af lugtgener. En lugt der beskrives som råddent kål, skriver TV2.

Eksplosion, ild, ildebrand, brand
Efter brand på kemikaliefabrik i byen Rouen vil franskmændene vide hvad de indånder. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Franske myndigheder advarende ikke om farligt støv ved branden på Notre Dame

To zebraer på fri fod i Tyskland

De to zebraer undslap fra et cirkus i den nordtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern og måtte indfanges igen.

To zebraer så natten til onsdag deres snit til at komme væk fra et cirkus i den nordtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern. Det er ikke klart, hvordan de kom ud af deres stald, men en lokal beboer i området så de stribede dyr og slog alarm til politiet, skriver nyhedsbureauet dpa.

En af de to zebraer blev fanget igen uden problemer og bragt tilbage til stalden. Der var flere problemer med zebra nummer to, der så ud til at have fået smag for den nyfundne frihed. Ifølge dpa kolliderede den imidlertid med en bil ved den lille by Tessin ikke så langt fra Rostock. Cirkusfolk har forsøgt at lokke zebraen til sig med mad og andre lokkemidler, men op ad dagen onsdag var den stadig på fri fod.

Zebraens tilstand er ikke officielt bekræftet, men flere medier melder, at den er blevet skudt af tyske myndigheder. Samtidig viser et billede dyret ligge livløs på jorden, skriver TV2.

Læs også: NEWS: I dag har elefanterne i Cirkus Arena deres sidste optræden

Virtual reality skal afhjælpe social angst

Op mod 350.000 danskere lider af angst. En sygdom, der gør det svært – og for nogle næsten umuligt – at komme ud ad døren, fordi mødet med andre mennesker vækker voldsom uro og ubehag.

Det har en gruppe danske forskere i samarbejde med den danske virksomhed iMotions, nu tænkt sig at gøre noget ved. Og metoden er noget så simpel som eksponering, der er den mest virksomme behandling for angst. Det vil sige, at man udsættes for det, man er bange for og over tid erfarer, at angsten er overdreven. Men eksponering kan være svært at gøre på egen hånd, og det kan være dyrt at tage en psykolog med på shoppetur. Derfor vil det nye projekt gøre brug af virtual reality, som kan gøre det muligt for patienterne at træne enhver situation, som man ville undgå i det virkelige liv. Således kan man “eksponere” et sted, hvor man er tryg, og hvor man kan få støtte til at håndtere angsten, inden den bliver for voldsom. Lider man af social angst, kan den nye behandlingsmetode for eksempel indebære at se en virtual reality-film, hvor man er sammen med fremmede mennesker.

– Denne nye teknologi skaber et afgørende bindeled imellem at “tale om problemet” og at “handle i det virkelige liv”. Dette bindeled er efterspurgt af både patienter og behandlere, når den typiske psykologbehandling ikke er tilstrækkeligt. Derfor er der et stort potentiale i at behandle social angst med hjælp fra virtual reality og målinger af patientenes fysiske tilstand, siger forskningsleder ved Telepsykiatrisk Center i Region Syddanmark, Mia Beck Lichtenstein, som er leder af det nye projekt. Det skriver innovationsfonden.

virtual reality
Social angst skal afhjælpes ved brug af virtual reality. (Foto: Pexels)

Dagens billede: Gannis smukke tøj kan nu lejes på ugebasis

 

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·