Læs også:

Close
æbler frugt sund snack efterår (Foto: Unsplash)

Red frugterne! Æbler og pærer til 50 millioner kroner rådner op i danske haver

Nyheder  | 

Selina Juul råber op – red frugterne … Æbler og pærer til en værdi af 50 millioner kroner rådner op i danske haver

Selina Juul, stifter og bestyrelseformand af Stop Spild Af Mad – Danmarks største organisation mod madspild råber op. Læs her hendes artikel om, hvorfor vi skal udnytte mange kilo frugt, der findes rundt om i landet.

Selina Juul madspild stop mad(Foto: Josephine Amalie Moldow)
Selina Juul råber op. (Foto: Josephine Amalie Moldow)

Det er æble- og pæresæson

Æblesæsonen er i gang! Beregning fra Landbrug & Fødevarer anslår nemlig, at der produceres årligt omkring 10 millioner kilo pærer og æbler i danskernes private haver, og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten – svarende til en værdi af 50 millioner kroner omsat til priser hos dansk detailhandel – går til spilde.

pære frugt sund snack efterår (Foto: Unsplash)
Lad ikke den sunde frugt gå til spilde. (Foto: Unsplash)

Vi lader den lige stå et øjeblik: 50 milioner kroner!

Det sker år efter år efter år: vi glemmer at udnytte æblerne fra vores egne haver. Og samtidig køber vi pligtskyldigt samme slags æbler i butikkerne – frugt som vel at mærke er fløjet ind fra den anden side af kloden og har kostet dyrt i CO2-regnskabet. Det er da skørt …

æbler frugt sund snack efterår æbletræ (Foto: Unsplash)
Spis de sunde æbler, der hænger rundt om på træerne. (Foto: Unsplash)

Mange køber økologiske æbler i supermarkedet. Fordi vi håber, de er lidt sundere, og fordi vi dermed håber at gøre kloden, klimaet og miljøet en grøn tjeneste. Men ofte ser vi kun økologi-mærket og overser resten af emballagen, hvorved vi ikke opdager, at æblerne måske kommer hele vejen fra New Zealand, Chile eller Argentina. Hvilket jo ikke er specielt bæredygtigt på CO2-regnskabet.

Tilsvarende glemmer vi – måske specielt i byerne og i vores travle hverdag med job, familie, fritidsinteresser og venner, at æblesæsonen i Danmark lige nu faktisk er i fuld gang. Måske står der sågar i ens egen baghave derhjemme smukke æbletræer, som har brugt hele året på netop nu at kunne tilbyde os lækre, saftige og modne, danske æbler. Men alligevel oplever vi det som nemmere at købe æbler i butikken i stedet. Men er det nu også klogere …

Læs mere om Stop Spild af Mad på www.stopspildafmad.org

Helt til spilde går æbler og pærer ikke, for havens dyr og fugle nyder godt af nedfaldsfrugter, og det hjælper dem med til at stå imod kulden om vinteren. Med andre ord kan æble- og pærespild ikke rigtigt sammenlignes når en detailkæde smider frugterne ud, som ovenikøbet kan være fløjet fra den anden side af jorden. Alligevel bør der være mad nok til alle – og det er sund fornuft at udnytte sine frugt i haven, når de nu alligevel hænger der.

Brug de danske frugter

Bevægelsen Stop Spild Af Mad har lige optrådt med interviews i The New York Times og Yahoo Japan, som har tilsammen knap 200 millioner månedlige internationale læsere. Men Stop Spild Af Mad hviler ikke på laurbær. For det er nu, man skal inspirere danskerne til at huske på at plukke og udnytte deres frugt i havene. Og det hjælper faktisk lidt – folk blev lidt mere opmærksomme på at udnytte deres egne flugt, dele med naboer aller give æblerne væk.

æble kanel syltetøj marmelade (Foto: MY DAILY SPACE)
Udnyt de mange æbler i de danske haver. (Foto: MY DAILY SPACE)

Lav dit eget æble-kanel marmelade

Har man selv ikke tid eller overskud til at få plukket sine æbletræer, vil man med garanti kunne finde venner og bekendte og andre frivillige til at tage tjansen. Og så kommer man da også hinanden ved. Flere kommuner er derudover begyndt at udlåne saftpressere til borgerne, så de kan udnytte deres frugt lidt bedre. Flere virksomheder er begyndt at lave cider på danske æbler og flere mosterier tager imod æbler fra danskernes haver. Men der er fortsat en del spild.

æbler frugt sund snack efterår (Foto: Unsplash)
Også nedfaldne æbler kan bruges til lækre retter. (Foto: Unsplash)

Bliv inspireret til at bruge de dejlige frugter

Nethe Plenge, kogebogsforfatter og ambassadør for bevægelsen Stop Spild Af Mad har samlet sine bedste bud på lækre retter med nedfaldsæbler. Bliv inspireret af disse nemme opskrifter med æbler.

Æble-kartofler

Ingredienser

æbler

kartofler

løg

bacon

Fremgangsmåde

Kom skiver af æble mellem kartoffel-lagene, når du laver Pommes Anna eller anden slags kartoffelgratin. Skiv æbler, kartofler, løg og kom også lidt bacon ved, så har du næsten en hel ret i sig selv.

Gammeldags kold æblekage

Ingredienser

æbler

vaniljestang

1 stang kanel

sukker

rugbrød

fløde

Fremgangsmåde

Kom de rensede æblestykker i en gryde med lidt vand i bunden. Læg en opsprættet vaniljestang og eventuelt også en stang kanel i. Lad dette koge under låg, til æblerne er blevet ganske møre og begynder at mose. Kom derpå sukker i – og her er det svært at give anvisning, for det vil komme an på æblernes egen sødme.

Prøv med et par hundrede gram til et kilo æblestykker først – og smag dig så frem, til du synes, smagen er fin.

Rist rasp eller revet rugbrød med sukker på bagepapir i ovnen (cirka 175 grader i 10-15 minutter) eller med lidt smør på en stegepande. Pas på det ikke branker.

Lad begge dele afkøle, inden æblemosen samles lagvis med raspen i en skål. Til slut lægges et lag flødeskum over. Pynt med fine klatter af ribsgelé.

Æble-karrysauce

Ingredienser

æbler

karry

løg

hvidløg

kokosmælk

limesaft

Fremgangsmåde

Æbler er formidable i kombinationer med karry. Hvad enten det er en karryret på basis af rød, stærk karrypasta eller af traditionel, gul karrypulver. For eksempel kan man svitse lidt løg og hvidløg sammen med den røde karrypasta, komme æbletern heri og koge igennem med kokosmælk. Smag til med limesaft.

Denne grundsauce er god til både fisk og fjerkræ, der kort kan koges op i vand, før det kommer i saucen. Retten kan suppleres med en rest kogt grønt eller med blancherede, småtskårne grøntsager, som blandes i saucen lige før servering.

Æblechutney

Ingredienser

Cirka 1 kg rensede madæblestykker lægges i en emaljeret gryde. 1 liter lagereddike hældes i.

I en anden gryde: 500 gram løg hakkes groft og koger i 5 minutter i vand. Hældes i en sigte og kommes i æblerne.

Tilsæt:

700 gram mørk farin

200 gram rosiner

50 gram revet ingefær

1 teske stødt cayennepeber

25 gram salt

Fremgangsmåde

Varm gryden langsomt op, og lad chutneyen koge for svagt blus i to timer. Den er færdig, når man kan trække en ske hen over overfladen, uden at den trækker væde.

Chutneyen er rigtig god til karryretter, svinekød, fjerkræ, ost og fisk. Den må gerne trække nogle uger, før den spises.

Æblepeberrod

Ingredienser

æbler

pebberod

eddike

salt

sukker

citronskal

Fremgangsmåde

Skrællede æbler koges ud i en smule æblemost. Riv frisk peberrod i og smag til med eddike, salt, sukker og revet citronskal.

Suveræn til stegt fisk.

æble æblejuice friskpresset (Foto: Pxhere)
Lav din egen lækre æblejuice. (Foto: Pxhere)

Æblesaft

Ingredienser

æbler

anden frugt

grønkål

ingefær

Fremgangsmåde

Gør æblerne i stand. Lad skrællen forblive på og gerne også kernehuset. Skær evt. æblerne i grove stykker. Prop hele molevitten i en saftpresser. Suppler med anden frugt og grønt, for eksempel grønkål og ingefær.

Velbekomme …

 

Læs også:

Selina Juul i New York

 

Selina Juul i New York
Selina Juul i New York. (Foto: Hasse Ferrold)

· Mere fra samme kategori ·