Læs også:

Close
sen, is, bjerg, gletcher

NEWS: Ismasser smelter som aldrig før 

Nyheder  | 

Ismasser smelter som aldrig før · To millioner vilde dyr er dræbt i skovbrande · Efter afsløring: Peter Falktoft trækker sig fra reklame · Kronvidne fortæller om udbyttesvindel mod Danmark · Dagens billede: Den fire måneder Archie på sit første royale besøg

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ismasser smelter som aldrig før

Klimarapporter er sjældent munter læsning, og den seneste fra FN’s klimapanel IPCC, der udkom onsdag, er ingen undtagelse. Klodens ismasser smelter nu som aldrig før, og konsekvenserne er stigende verdenshave med alvorlige følger for livet på Jorden.

Rapporten omhandler oceanerne og al isen på Jorden – den såkaldte kryosfære. Den sammenfatter de nuværende ændringer, de forventede ændringer, samt hvilke foranstaltninger der kan træffes imod dem. Klimaændringerne sættes op mod et optimalt forløb, hvor vi sætter en effektiv prop i udledningerne af drivhusgasser her og nu, samt et langt mere foruroligende forløb, hvor vi fortsætter den nuværende udvikling.

For eksempel forventer rapporten, at stort alle Jordens koralrev vil gå tabt, selv hvis det lykkes at holde temperaturstigningen nede på de 1,5 grader, der er det allermest optimistiske tal for en temperaturstigning.

– Konsekvensen af den stigende afsmeltning er, at havniveauet vil stige, og det vil stige endnu mere end i vores tidligere rapport. Det betyder, at vi kommer til at se en hyppigere frekvens i oversvømmelser, og det, der tidligere var en 100-årshændelse, vil vi kunne se hvert år, forklarer Sebastian Mernild, der til hverdag er administrerende direktør for Nansen Center i Bergen. Det skriver Tv2.

sen, is, bjerg, gletcher
Den seneste klimarapport fra FN’s klimapanel IPCC viser hyppigere frekvens i oversvømmelser som konsekvensen af afsmeltning. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Danskerne gik for klimaet

To millioner vilde dyr er dræbt i skovbrande

Flere end to millioner vilde dyr er blevet dræbt i voldsomme skovbrande, som i ugevis har plaget Bolivia. Flammerne har ødelagt store skov- og græsområder i regionen Chiquitania i det østlige Bolivia, som er kendetegnet af tropiske savanner.

– Vi har konsulteret biologerne i Chiquitania, og vi vurderer, at flere end 2,3 millioner dyr savnes i flere fredede områder, siger professor Sandra Quiroga fra universitetet i Santa Cruz.

Blandt ofrene for de ødelæggende skovbrande er blandt andet jaguarer, pumaer og ozelotter, som er et udbredt kattedyr i Syd- og Mellemamerika, samt får og lamaer. Derudover er også mange mindre dyr blevet ramt af de dødbringende flammer, oplyser biologerne, der er ved at undersøge omfanget af brandenes ødelæggelser. Herunder myreslugere, grævlinger, øgler, tapirer og forskellige typer af gnavere.

– Skoven er fuldstændigt forkullet, og skaden er uoprettelig. Den vil aldrig kunne blive normal igen, siger Sandra Quiroga. Det skriver Ritzau.

dyr, regnskov, jaguar, vilde dyr
Flere end to millioner dyr er døde i voldsomme skovbrande. Det indbefatter blandt andet jaguarer, pumaer og ozelotter. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Grækenland: Mindst 50 døde i skovbrande

Efter afsløring: Peter Falktoft trækker sig fra reklame

Peter Falktoft trækker sig fra en landsdækkende reklamekampagne for tandblegningsproduktet SmileBright. Det sker efter, at DR’s forbrugerprogram ‘Kontant’ har afsløret, at SmileBright indeholder 75 gange den tilladte mængde ren brintoverilte i håndkøbsprodukter.

I reklamen, der har floreret på sociale medier, kalder Peter Falktoft produktet for ”ufarligt”, men efter DR har undersøgt produktet, er meldingen en anden.

– Jeg har bedt firmaet bag produktet om en redegørelse. Jeg har desuden bedt firmaet om at fjerne annoncer og reklamer, hvor jeg optræder, indtil et tilfredsstillende svar foreligger, skriver Peter Falktoft i en mail til DR.

– Det kan give ætsninger. Især hvis man udsætter tænder og tandkød for den her behandling så ofte, som producenten anbefaler, siger Helle Hornhaver, der er tandlæge og underviser på Tandlægehøjskolen på Aarhus Universitet til Kontant. Det skriver TV2.

Læs også: NEWS: Kendt tandblegemiddel ødelægger tænder og tandkød

Kronvidne fortæller om udbyttesvindel mod Danmark

Danmark har været udsat for en særligt grov – og profitabel – udbyttefidus, siger aktiehandler. Nærmere detaljer om sagen om udbyttesvindel mod Danmark er de seneste dage kommet frem i Retten i Bonn. Her har det britiske kronvidne, Martin S., der er blevet mangemillionær på udbyttespekulation, over tre retsdage lagt kortene på bordet.

Martin S. har beskrevet, hvordan han var en del af en ‘industri’, som havde de europæiske skattekasser som omdrejningspunkt. Og så har han forklaret, hvordan svindlen mod Danmark er foregået:

– Den her type handler er struktureret på en fuldstændigt anden måde end nogen anden strategi, jeg nogensinde har været involveret i. Det er tale om rene looping-transaktioner. Mere direkte kan det også kaldes “voucher printing” (printning af skattekuponer, red), siger Martin S.

Der var tale om en særligt grov form for spekulation, da den danske statskasse blev tømt for 12,7 millarder kroner i tilbagebetalinger af udbytteskat. Martin S. er tiltalt for at have svindlet den tyske statskasse for 3,4 milliarder kroner i den tyske sag om udbyttesvindel, den såkaldte Cum-ex-sag. Her menes det tyske skattevæsen at have refunderet udbytteskat for over 75 milliarder kroner til netværket omkring Martin S. I sin forklaring til retten gennemgik Martin S. de forskellige metoder til at lokke penge ud af skatteforvaltningerne. Her kom han også ind på metoden, som blev benyttet mod Danmark, kaldet ‘Dark Cum-ex’.

Martin S. forsøger at få nedsat sin straf på op mod 10 års fængsel ved at benytte kronvidneparagraffen i tysk lovgivning. Den kan opnås ved at samarbejde med myndighederne. Det skriver DR.

Det britiske kronvidne Martin S. er kommet med detaljer i sagen om udbyttesvindel mod Danmark. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Kæmpe fald i Dankort-svindel på nettet

Dagens billede: Den fire måneder Archie på sit første royale besøg

· Mere fra samme kategori ·